Mâlik b. Enes’in Muvatta’ının Telifine Dair Tarihî Arka Plân ( Muhammed Yusuf GURAYA )

Mâlik b. Enes’in Muvatta’ının Telifine Dair Tarihî Arka Plân Muhammed Yusuf GURAYA Çev. Rahile KIZILKAYA YILMAZ** [Hz.]*** Peygamber’in vefatından sonra irtidatlara karşı açılan savaş, [Hz.] Ebû Bekr döneminde yabancı yerlerin fethedilmesi, [Hz.] Ömer ve [Hz.] Osman [dönemi] ve sonra iki iç savaş –ilki [Hz.] Osman’ın (v. 35/656) öldürülmesinden sonra hilâfetin Muâviye’ye (v. 41/661) geçme-si; ikincisi Muâviye’nin ölümünden sonra hilâfetin Abdülmelik’e (v. 73/693) geçmesi, hicrî birinci asrın yaklaşık üçüncü çeyreğinde Müslü-man idaresi esnasında ilmî faaliyetlere yardımcı olan bir ortamın büyü-mesinin gecikmesine neden olan pek çok etkenden bir kaçıydı.**** Buna ek olarak aynı zamanda Medine’de İslâm dünyasının komuta merkezini oluş-turacak merkezî hukuk mekanizması [da] yoktu. Dahası Araplar geçmiş-ten cahiliye mirasını çoktan devralmıştı.

___

  • Müellife ait Mehmet Emin Özafşar tarafından “Sünnetin Neliği Sorunu” adıyla Türkçe’ye çev-rilmiş bir eser bulunmaktadır
  • bkz. Muhammed Yusuf Guraya, Sünnetin Neliği Sorununa Metodik Bir Yaklaşım: Malik’in Muvatta’ı Özelinde, çev. Mehmet Emin Özafşar, Ankara: Ankara Okulu 1999).