Bakü Halı Müzesi’ndeki Çuvallar

Bu çalışmada Azerbaycan çuvalları "Doğu, Orta ve Batı" olarak sınıflandırılmıştır. Doğuda; Shirvan, Bakü, Kuba, Ortada; Karabağ ve Ganje, Batıda; Kazak yer almaktadır. Araştırmada, Azerbaycan çuvallarının motiflerinin tamamen geometrik olduğu, ayrıca hayvan ve bitki motiflerine de Bakü çuvalında rastlandığı görülmüştür. Desen düzenlemesinin genellikle yatay şeritlere yerleştirildiği ve teknik olarak incelenen çuvalların tamamının havsız teknik ile dokunduğu tespit edilmiştir.saklama eşyası çok önemlidir. Azerbaycan’ın göçebeleri de diğer göçebeler gibi farklı saklama dokumaları kullanmaktadır. Torba, çanta, heybe, mafraş, çuval, onlardan sayılır. Azerbaycan’da Bakü Halı Müzesine baktığımızda eskiden kalmış bu tür dokumalar muhafıza edilir. Azerbaycan’da ele geçirilen belgeler ve yapılan alan araştırmasına göre çuvalların, diğer saklama dokumaları gibi yaygın olmadığı görülmüştür. Bu yüzden müzede, Azerbaycan’ın farklı bölgelerine ait sadece 5 parça bulunmaktadır ve bu çalışmada bu parçaların incelemesine odaklanmaktadır. İnceleme sırasında çuvalların renklerine, boyutlarına, kullanılan malzemeye, yaşına, geldiği yere dikkat edilerek, dokuma teknikleri ve desenleri de analiz edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Çuval, Azerbaycan, Desen, Renk, Teknik

The Sacks in The Baku Carpet Museum

In nomadic and semi-nomadic societies, storage weaving is very important to put and store of goods. Azerbaijan's nomads as other nomads, use different storage weavings. Bags, small bags, saddlebags, bedding bags, sacks, counted from them. When we look at the Baku Carpet Museum in Azerbaijan, kinds of old weavings are kept and displayed. According to our documents and field research we have obtained in Azerbaijan, sacks are not as common as other storage fabrics, so there are only 5 pieces belonging to different regions of Azerbaijan in the museum and this work will continue on the examination of these pieces. During the examination, weaving techniques and patterns were also analyzed by paying attention to the colors, sizes, materials, age and place of the sacks. In this study Azerbaijani sacks will be classified as “East, Middle, and West”. In the East; Shirvan, Baku, Quba, Middle; Karabag and Ganje, in the West; Kazak are located. Pattern arrangement is usually placed in horizontal panels. The patterns of the Azerbaijani sacks are completely geometric. In addition to these, animal and plant motifs also are seen in Baku sacks. In terms of technique, all of the examined sacks have been woven with flat weave technique.

___

  • Atlıhan, Ş. (1990). Ayvacık bölgesinde Alaçuvallar. Kültür ve Sanat Dergisi, 5, 56-63.
  • Azadi, S., & Andrews P. A. (1985). Mafrash, woven transport packs as an art form among the Shahsevan and other Nomads in Persian. Berlin: Dietrich Reimer Verlag.
  • Deniz, B. (2000). Türk dünyasında halı ve düz dokuma yaygıları. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayını.
  • Eren, N. (1976). Yörük çuvalları. Türkiyemiz Dergisi, 18, 27-32.
  • Kademoğlu, O. (1975). Anamas yaylalarında. Türkiyemiz Dergisi, 10, 26-27.
  • Kerimov, L. (1961). Azerbaydjanskiy kover. vol.1. Baku- Leningrad.
  • Kerimov, L. (1985). Azerbaijan carpet. Baku. Jazychy.
  • Landreau, A. N., & Pickering W. R. (1969). From Bosphorus to Samarkand flat-woven rugs. Washington, D. C.: The Textile Museume.
  • Öztürk, P. F. (2012). Manavgat ilçesi ve köylerindeki düz dokumalar. Arış Dergisi, 17, 102-111.
  • Parham C. (1991). Destbaft haye Aşayeri ve Roostayi Fars (Tribal and Village Rugs from Fars), Vol. 2, Tehran: Amir Kabir.
  • Pekin, E. (1975).Yörük çuvalları. Sanat Dünyamız, 5, 14-17.
  • Powell, J. (2007). From generation to generation: Anatolian nomad storage sacks: Giving back the colours. İstanbul: Sadberk Hanım Müzesi.
  • Tagiyeva, R. (1999). Azerbaijan carpet. Baku: Scientific Publication.
  • Tanavoli, P. (1985). Shahsavan, Iranian rugs and textiles. New York: Rizzoli International Publication.
  • Uğurlu, A. (1991). Anadolu dökümalarında motif felsefesi. Tekstil ve Mühendis Dergisi. 26, 76-82.
  • Wertime, J. T. (1998). Sumak bags of northwest Persia and Transcaucasia. London: Laurence King.