Deniz Taktik İşaretlerinin Yazılı İlk Kaynağı

Bir savaşta veya çatışmada etkin, hızlı ve güvenilir iletişimin katkısı büyüktür. Deniz savaşlarında uygulanacak iletişimin temelini, kullanılacak taktikler belirler. Deniz savaş biçimlerinde ve araçlarında yaşanan tarihsel süreç dikkate alındığında, amiraller ve kaptanlar arasındaki iletişimin önemi her zaman yüksek olduğundan, etkin çözüm için sürekli yeni arayışlar içinde olunmuştur. Bugüne değin araştırılmış/bilinen arşiv bilgileri ışığında, Kaptan James Dolfin tarafından 9 Eylül 1365 tarihinde Venedik filosu için yayınlanmış olan savaş talimatı, bu konuda bir ilktir ve günümüzdeki uygulamaların da atası olmuştur. Latince dilinde ve Venedik lehçesinde hazırlanmış olan bu talimat, zaman içinde önce İtalyancaya, daha sonra da İngilizceye çevrilmiştir. Söz konusu direktifin içeriğinde kullanılan gemici dili dikkate alındığında, çevirilerinin deniz subayları tarafından yapılmış olması önemlidir; böylece bilginin güvenilirliği de artmıştır. Bu çalışma, Türk Deniz Kuvvetleri’nde görevli taktisyen ve planlayıcılara konuyla ilgili tarihsel bilgi sunmak amacıyla yapılmıştır. 

The First Written Resource of Naval Tactical Signals

Effective, fast, and reliable communication provides a great contribution in a battle or conflict. The tactics used in naval wars determine the basis of communication. Considering the historical process in forms and vehicles of the naval wars, the importance of the communication between the admirals and the captains has always been high, so there has always been a new search for effective solution. From the researched/known archive information point of view, the war instruction issued by Captain James Dolfin for the Venetian fleet on September 9, 1365 was a first in this regard and was the ancestor of today's practices. This instruction, which was prepared in Latin and in the Venetian dialect, was first translated into Italian and later into English. Considering the maritime language used in the content of this directive, it is important that the translations were made by naval officers, thus increasing the reliability of the information. This study was carried out in order to present historical information on the related subject to the tacticians and planners in Turkish Naval Forces.

___

  • ATMACA, Gökhan ve TANRIVERDİ Doğan, Türklerin Tarihinde 30 Büyük Deniz Savaşı, İstanbul, 2016.
  • AYDÜZ, Salim, Tophâne-i Âmire ve Top Döküm Teknolojisi, Türk Tarih Kurumu Yayını, Ankara, 2006.
  • BLACKMORE, David S.T., Warfare on the Mediterranean in the Age of Sail: A History 1571-1866, McFarland, North Carolina, 2011.
  • BRETTEN, Michael, Osmanlıda Bir Köle, İstanbul, 2016.
  • CIPOLLA, M.Carlo, Yelken ve Top, İstanbul, 2003.
  • De KERCHOVE, René, International Maritime Dictionary, Second Edition, Van Nostrand Reinhold, New York, 1948.
  • GÜRKAN, Emrah Sefa, Sultanın Korsanları: Osmanlı Akdenizi’nde Gazâ, Yağma ve Esaret 1500-1700, 2. Baskı, Kronik Kitap, İstanbul, 2018.
  • KAHANE, Henry & Renée ve TIETZE Andreas, The Lingua Franca in The Levant, ABC Kitabevi, İstanbul, 1988.
  • KATİP ÇELEBİ, Tuhfetü'l-kibar fi Esfari’l bihar, İstanbul, 1970.
  • NUTKÎ, Süleyman, Kamûs-i Bahrî (Deniz Sözlüğü), Haz.: Mustafa Pultar, Türkiye İş Bankası Kültür Yayını, İstanbul, 2011.
  • PALA, İskender ve BAL, Nurcan (Hazırlayanlar), Osmanlı Bahriyesi Görünür Muhabere Kod Kitabı, Sey.Hid.Oşi.D.Bşk.lığı, İstanbul, 1994.
  • PERRIN, William Gordon, British Flags, Their Early History and Their Development at Sea; With an Account of the Origin of the Flag as a National Device, Cambridge University Press Archive, Cambridge, İngiltere, 1922.
  • STAFILIDIS, Dimitris A., ΛΕΞΙΚΟ ναυτικών & ναυτιλιακών όρων, Εκδόσεις Σταφυλίδη, Atina, Yunanistan, 2008.
  • UZUNÇARŞILI, İsmail Hakkı, Osmanlı Devleti’nin Merkez ve Bahriye Teşkilatı, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1988.
  • BOSTAN, İdris, “Mezemorta Hüseyin Paşa ve 1701 Tarihli Bahriye Kanunnamesi”, Türk Denizcilik Tarihi, Deniz Basımevi Müdürlüğü, İstanbul, 2009.
  • GÜRKAN, Emrah Sefa, “50 Günde Devr-i Bahr-ı Sefid: Königsbergli Lubenau’nun Kadırgayla İmtihanı”, Osmanlı Araştırmaları Dergisi (The Journal of Ottoman Studies), Sayı: XLIII, İstanbul, 2014.
  • POSEY, Craig F., “Signal Close Action”, The General (Magazine), Vol. 25, N. 4, Avalon Hill, Baltimore, 1989.
  • TABAKOĞLU, Hüseyin Serdar, “Commanding the Sea: The Spanish Naval High Command in the Early Mediterranean”, Cihannüma: Tarih ve Coğrafya Araştırmaları Dergisi, Sayı: II/1, 2016.