TİP’LER İNSANI “MODERNLEŞMENİN BENZEŞEN BİREYLERİ”

Aydınlanma düşüncesi ile birlikte, bireyin ön plana çıkmasına karşın; aydınlanma ‘modern toplumun modern bireylerini’ geri plana itmiş; bireyleri kitle kültürü içerisinde eritmiş ve ‘modern insanı’ tek bir tip haline getirmiştir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de günümüz toplumunun içerisinde bulunduğu ‘tüketim çılgınlığı’dır. Tüketmek, modern bireyin yaşam şartlarından birisi haline gelmiş ve dünyanın her yerindeki insanlar, aynı ürünleri tüketmeye başlamışlardır. Bunun sonucu olarak ta modern bireyler, aslında birbirine benzeyen, sadece ş ekilleri farklı olan ama aslında aynı ürünleri tüketme düşüncesine sahip olan ‘aynı tipte’ insanlar haline gelmiştir.

TYPE’S PEOPLE “SIMILAR MEMBERS OF MODERNIZATION”

With the idea of enlightenment, in spite of the individual come to the fore; enlightenment 'of modern society, modern individuals' pushed into the background; individuals in the melted mass culture and the 'modern man' has become a single type. One of the most important reasons that in today's society where consumer frenzy. Consuming the modern individual has become one of the conditions of life and all over the world, people have begun to consume the same products. Consequently, some modern individuals, in fact, are similar, only that have different shapes but with the idea of essentially the same product depletion "same type" people have become. Enlightenment, mass culture, culture industry, entertainment, consumption Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi

___

ADORNO, Theodor. W.; (1998), Minima Moralia ‘Sakatlanmış Yaşamdan Yansımalar’, Metis Yayınları, İstanbul.

ATİKER, Erhan; (1998), Modernizm ve Kitle Toplumu, Vadi Yayınları, İstanbul.

BENHABIB, S.; (2006), ‘Modernlik ve Eleştirel Kuramın Çıkmazları’, (iç) Frankfurt Okulu, Ed: E. Bağce, Doğu – Batı Yayınları, Ankara.

ÇİĞDEM, Ahmet; (1997), Akıl ve Toplumun Özgürleşimi, Vadi Yayınları, İstanbul.

GOLDMAN, Lucien; (1999), Aydınlanma Felsefesi, Doruk Yayınları, Ankara.

HORKHEIMER, T., ADORNO, W.; (1996), Aydınlanmanın Diyalektiği ‘Felsefi Fragmanlar’, Kabalcı Yayınları, İstanbul.

HORKHEIMER, Max; (2000), Akıl Tutulması, Çev:O. Koçak, Metis Yayınları, İstanbul. İ

MAMOĞLU, O.; (1992), ‘Psikolojik Açıdan İnsan – Çevre İlişkileri’, (iç) İnsan – Çevre – Toplum, Haz: R. Keleş, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara.

RITZER, George; (2000), Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek, Ayrıntı Yayınları, İ stanbul.

SENNETT, Richard; (2005), Saygı ‘Eşit Olmayan Bir Dünyada’, Ayrıntı Yayınları, İstanbul. SOYKAN, Ö. Naci; (2000), Müziksel Dünya Ütopyasında Adorno ile Bir Yolculuk, Bulut Yayınları, İstanbul.

THERBORN, G.; (2006), ‘Frankfurt Okulu’, (iç) Frankfurt Okulu, Editör: Emre Bağce, Doğu Batı Yayınları, Ankara.

TOULMIN, Stephen; (2002), Kozmopolis ‘Modernitenin Gizli Gündemi’, Paradigma Yayınları, İstanbul.

TOURAINE, Alain; (1998), Modernliğin Eleştirisi, Yapı Kredi Yayınları, Çev: Hülya Tufan, 1998, İstanbul.

YALSIZUÇANLAR, Sadık; (1997), Televizyon ve Kutsal, Timaş Yayınları, İstanbul.