Erzincan Düğün Geleneklerinde Değişim

Toplumun en temel yapı taşı olarak aile kurumu, her toplumda karşımıza çıkan başlıca sosyal kurumlardan birisidir. Ailenin oluşumu için bir takım gereklilikler bulunmaktadır. Evlilik, söz konusu gerekliliklerin başında yer almaktadır. Evlilik aracılığıyla ailenin oluşumu sürecinde bir geçiş dönemi olarak düğünler yapılmaktadır. Birçok toplum için bu geçiş dönemi, bir takım sosyal ve kültürel özellikleri beraberinde getirmiştir. Düğün törenleri, her toplumda farklı şekillerde uygulansa da, sosyal ve kültürel yapıya özgü durumlar ortaya çıkarmıştır. Fakat sosyal ve kültürel dinamik yapısından dolayı bir takım değişimler de yaşanmıştır. Özellikle 2000’lı yıllardan itibaren Türk toplum yapısında düğün törenlerinin zamanla değişim gösterdiği, yeni kültürel motiflerin ortaya çıktığı gözlenmiştir. Bu çalışma düğün törenlerinde yaşanan değişime dikkat çekmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Çalışmanın konusu, Erzincan düğünlerinde yaşanan değişimdir. Çalışmada Erzincan düğünlerinin başladığı andan (kız isteme) bitişine (gerdek gecesi) kadar geçen süreçte var olan kültürel özelliklere yer verilmiştir. Daha sonra bu kültürel özelliklerin günümüzde yaşamış olduğu değişim ortaya konmuştur.

The Change in Erzincan Wedding Traditions

The family institution, as the most basic building block of society, is one of the mail social institutions that we encounter in evert society. There are a number of requirements for the formation of a family. Marriage is at the forefront of these requrements. Weddings are held as a transitional period in the process of forming the family through marriage. For many societies this transition period has brought with it some social and cultural characteristics. Even though wedding ceremonies are practiced in different ways in every society, it has revealed situations specific to social and cultural structure. However, there have been some changes due to its social and cultural dynamic structure. Especially since the 2000s, it has been observed that wedding ceremonies have changed over time and new cultural motifs have emerged in Turkish society. This study has emerged to draw attention to the change in wedding. The subject of the study is the change in Erzincan weddings. In the study, the cultural features that exist in the process from the beginning of the Erzincan weddings (asking for a girl) to the end (nuptial night) are included. Then, the change that these cultural features have experienced today has been revealed.

___

Akyürek, R. (2020). Aydın yöresi tahtacılarında düğün gelenekleri: bayrak dikme-tapı/sahabı-baş kurbanı-barışma yemeği-ocak kazma ritüelleri. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 93, 193-205.

Berber, O. (2009). Türk kültüründe eğlence ve birlik unsuru olarak düğünler. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10, 1-11.

Bulut, M. (2018). Dönüşen düğüne tanıklık etmek. Folklor/Edebiyat, 24(95), 35-57.

Çopuroğlu, C.Y. (2000). Fırat Havzası evlilik kültürü-1: düğün öncesi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 163-193.

Demir, B. ve Topbaşoğlu, K. (2016). Türk ve Rus halklarında eskimeyen gelenek: düğün. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(1), 1-15.

Doğan, İ. (2016). Türk aile sosyolojisi. Ankara: Pegem Akademi.

Giddens, A. (2008). Sosyoloji. (Çev: Cemal Güzel). İstanbul: Kırmızı.

Gürcan Akbaş, K. (2020). Türklerin düğün geleneklerinde özgün bir tasarım: gelin habercisi çengel, IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, 6, 409-422.

Kartal, A. (2017). Türk kültürü içinde bozkır (Konya) düğün geleneğinin değerlendirilmesi. Karadeniz Uluslar arası Bilimsel Dergisi, 36, 34-46.

Nirun, N. (1994). Sistematik sosyoloji yönünden aile ve kültür. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi.

Sezgin, A. C. ve Onur, M. (2017). Kültür mirası düğün yemeklerinin gastronomi turizmi açısından incelenmesi: Erzincan ili örneği. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Özel Sayı-IV, 203-214.

Yiğit, N. H. (2019). Afyonkarahisar ili Pazarağaç kasabası düğün adetleri, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(62), 273-282.

Zaripova Çetin, Ç. (2005). Tatar Türklerinin düğün geleneği. Modern Türklük Araştırmaları Dergisi, 2(3), 92-119.