Y KUŞAĞI VE TEKNOLOJİ: Y KUŞAĞININ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANIM ALIŞKANLIKLARI

Bu araştırmada Y kuşağı olarak adlandırılan kuşağın iletişim teknolojilerini kullanım alışkanlıkları araştırılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde Y kuşağı ile ilgili yapılan kavramsal taramanın yanı sıra Y kuşağı ile ilgili daha önce yapılan araştırmalara yer verilmiştir. Nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen araştırmanın ikinci bölümünde ise Y kuşağı zaman diliminde doğan 664 kişiye “Y Kuşağı ve İletişim Teknolojileri” adlı anket uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinden önce araştırma çerçevesinde uygulanan anket sorularının güvenilirliğini sınamak amacıyla Cronbach’s Alpha testinden faydalanılmıştır. Alpha katsayısı 0.771 olarak hesaplanmış ve araştırmanın güvenilir olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda Y kuşağının özellikle cep telefonu ve internetin birleşmesiyle ortaya çıkan akıllı telefonları geleneksel medyaya göre daha fazla tercih ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada Y kuşağının Facebook’u hala Twitter’a göre daha fazla kullandığı saptanmıştır. Ayrıca Y kuşağının cep telefonu, internet ve televizyonu her gün aktif olarak kullandığı ortaya konulmuştur. Araştırma bulgularında Y kuşağının en vazgeçilmez iletişim teknoloji aracının cep telefonu olduğu saptanmıştır. Yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sonucunda Y kuşağının geleneksel medyayı kullanım oranında bir düşüş olduğu tespit edilmiş ve geleneksel medya işletmelerinin sonraki kuşaklarda daha da artacağı öngörülen teknoloji kullanımına karşı yenilenmeleri gerekliliği konusuna vurgu yapılmıştır.

Y GENERATION AND TECHNOLOGY: THE USE OF COMMUNICATION TECHNOLOGIES IN Y GENERATION

This article is a research on how Y generation use communication technologies. In the first part of the paper there are conceptual research for Y generation and discussions on some previous researches for Y generation. In the study, quantitative search method is used and survey technique to collect the research data. In the second part of the research, a survey called as “Y generation and communication technologies” is applied to 664 people who were born in the timeline of Y generation period. In the survey, which gave 0.771 alpha and reliable results. İt is mentioned that the Y generation prefer to use the smart phones which are created with the combination of internet and mobile phone more than traditional media. In the research, there are findings that Y generation still use Facebook more than Twitter and that Y generation use every day mobile phone, internet and TV. In the research, it was found that mobile phone is the indispensable technological medium for Y generation. In the conclusion, there has been a determination that Y generation use less the traditional media as a result of the developments on the new communication technology and it was mentioned that regarding that, this will go on for the next generations media companies should renew themselves for the new technology.

___

  • Hammil, G. (2013). “Mixing and Managing Four Generations of Employees”, http://www.fdu.edu/newspubs/magazine/05ws/generations.htm, (31.12.2013)
  • Islam,A. , Cheon T.W. , Desa, H. (2011). "A study on generation Y behaviours at workplace in penang, Australian Journal of Basics and Applied Sciences, 5(11).
  • İşçimen, D. S. (2012) Y Kuşağı Çalışanların İş Yaşamından Beklentilerinin Karşılanma Düzeyi ile Kurumsal Bağlılık Arasındaki İlişki ve Bir Örnek Uygulama, İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi SBE Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • İzmirlioğlu, K. (2008) Konumlandırmada Kuşak Analizi Yardımıyla Tüketici Algılarının Tespiti: Türk Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama, Muğla: Muğla Üniversitesi SBE Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Baldonado, A. M. (2008) 25 Ways to Motivate Generation Y, US: iUniverse.
  • Bailey, A. ve Ngwenyama, O. (2010). “Bridging the Generation Gap in ICT Use: Interrogating Identity Technology and Interactions in Community Telecenters”, Information Technology for Development. 16 (1)
  • Behrstock-s, E ,Coggshall,J. (2010). Realizing the promise of generation Y, Eductional Leadership, 67(8),28-34.
  • Bezirci, S. Şen (2012) Farklı Kuşaklardak Hemşirelerin Meslekten ve İşten Ayrılma Niyetleri ile İş Doyumlarının İncelenmesi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Digitalage (2013). Teknoloji ile büyümek mi? Y jenerasyonu Teknolojinin içine doğmak mı? Z jenerasyonu,Digital Age Dergisi, 1 Mayıs 2013.
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3301
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Mustafa Cankut