Sosyal medyada kurum kimliği yönetimi: Türkiye’nin en büyük 500 şirketi üzerine bir araştırma

Sosyal medya hem bireyler hem de kurumlar açısından günümüzün en önemli iletişim araçlarından biri haline gelmiştir. İşletmeler, organizasyonlar, kurum ve kuruluşlar sosyal medyayı hedef kitleleri ile iletişim kurmada önemli bir araç olarak görmeye başlamıştır. Yapılan araştırmalar, kurumsal sosyal medya kullanımının her sene artmakta olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak, sosyal medyada yer almaktan daha önemli olan bu ortamın nasıl kullanıldığıdır. Doğru bir şekilde yönetilmediğinde sosyal medya hesaplarının kurum imajına yarardan çok zarar getirdiği bilinmektedir. Sosyal medyanın sağladığı avantajlardan faydalanmak ve kurumsal imajı artırmak amacıyla kurumların kendilerini, diğer bir ifade ile kurumsal kimliklerini sosyal medyada doğru bir şekilde temsil etmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, kurumsal Facebook sayfalarında kurum kimliği unsurlarının ne düzeyde yansıtıldığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, 2013 yılında Fortune tarafından belirlenen Türkiye’nin en büyük 500 şirketi içerisinden sistematik örnekleme yöntemi ile alınan 55 şirketin resmi Facebook hesabı, içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Kurum kimliğini oluşturan kurum felsefesi, kurumsal tasarım, kurumsal iletişim ve kurumsal davranış boyutları ayrı ayrı incelenmiştir. Bulgular genel olarak değerlendirildiğinde, kurumsal tasarım ve kurumsal iletişim boyutlarının kurum felsefesi ve kurumsal davranışa göre daha fazla yansıtıldığı tespit edilmiştir.  

Corporate identity management on social media: a research on Turkey’s 500 largest companies’ Facebook pages

Social media platforms have become a significant tool for maintaining communications, not only for individuals, but also for corporations. Businesses, organizations and institutions began using social media in order to establish and maintain efficient communications with their target audience. Statistics show us that the percentage of corporate social media usage increases every year. However, what is more important than the amount of corporations using social media platforms is the way these platforms are managed by them. It is assumed that social media accounts bring disadvantages rather than advantages to corporate image when not managed properly.  In order to take advantage of social media provides to corporations and improve the corporate image in positive way, it is crucial that corporations project and manage their identity appropriate ways. This research is done to bring a perspective on how big companies project their corporate identity on social media. For this purpose, 55 companies received from Turkey's largest 500 companies, stated by Fortune in 2013 by systematic sampling, and their official Facebook accounts is analyzed by content analysis method. Corporate philosophy, corporate design, corporate communication and corporate behavior which are constitute corporate identity are analyzed individually. The result of the research suggest that corporate design and communication is projected more than corporate philosophy and behavior.

___

  • Barnes, N. G.; Lescault, A. M. ve Wright, S. (2013). Fortune 500 are bullish on social media: Big companies get excited about Google+, Instagram, Foursquare and Pinterest.https://www.umassd.edu/media/umassdartmouth/cmr/studiesandresearch /2013_Fortune_500.pdf (Erişim tarihi: 23.06.2015)
  • BICK, Geoff; JACOBSON, Marciene C. ve ABRATT, Russell (2003). The Corporate Identity Management Process Revisited. Journal of Marketing Management, 19 (7-8), 835-855.
  • DOLPHIN, Richard R. (1999). The Fundamentals of Corporate Communications. Oxford: CIM/Butterworth-Heinemann.Competitiveness, 6(1), 117-131.
  • ERDOĞAN, İrfan (1998). Spss Kullanım Örnekleriyle Araştırma Dizaynı ve İstatistik Yöntemleri. Ankara: Emek Matbaası.
  • GILPIN, Dawn (2010). Organizational Image Construction in a Fragmented Online Media Enviroment. Journal of Public Relations Research, 22 (3), 265-287.
  • GOODMAN, Michael B. (2000). Corporate Communication: The American Picture. Corporate Communications: An International Journal, 5 (2), 69-74.
  • KADIBEŞEGİL, Salim (2007). İtibar Yönetimi: İtibarınızı Yönetmekten Daha Önemli Bir İşiniz Var Mı? (3. Baskı). İstanbul: MediaCat.
  • KAPLAN, Andreas M. ve HAENLEIN, Michael (2010). Users Of The World, Unite! The Challenges And Opportunities Of Social Media. Business Horizons, 53(1), 59-68.
  • CASTRONOVO, Cristina ve HUANG, L. (2012). Social Media in an Alternative Marketing Communication Model. Journal of Marketing Development and Competitiveness, 6(1), 117-131.
  • MARKWICK, Nigel ve FILL, Chris (1997). Towards A Framework For Managing Corporate Identity. European Journal of Marketing, 31 (5/6), 396-409.
  • MELEWAR, T. C. (2003). Kurumsal Kimlik İnşasını Belirleyen Faktörler: Bir Literatür Taraması. (Çev: Zeliha Hepkon). İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi, 2 (4), 175-211.
  • MELEWAR T. C. ve KARAOSMANOĞLU, Elif (2006). Seven Dimensions of Corporate Identity: A Categorisation From The Practitioners. European Journal of Marketing, 40 (7/8), 846-869.
  • OKAY, Ayla (2013). Kurum Kimliği. (7. Baskı). İstanbul: Derin Yayınları.
  • POINDEXTER, Paula M. ve McCOMBS, Maxwell E. (2000). Research in Mass Communication: A Practical Guide. Boston: Bedford/St. Martin’s.
  • POSTMAN, Joel (2009). SocialCorp: social media goes corporate. Berkeley, CA: Peachpit Press.
  • RYAN, Damian (2014). Understanding Digital Marketing: Marketing Strategies For Engaging The Digital Generation. (3. Baskı). United Kingdoom: Koganpage.
  • SAFKO, Lon (2012). The Social Media Bible. New Jersey: John Wiley and Sons.
  • THEAKER, Alison (2006). Halkla İlişkilerin El Kitabı. (Çev: M. Yaz). İstanbul: MediaCat.
  • TOPALIAN, Alan (2003). Experienced Reality: The Development of Corporate Identity in the Digital Era. European Journal of Marketing, 37 (7/9), 1119-1132.
  • TUNA, Muharrem ve TUNA, Ayşen (2007). Kurumsal Kimlik Yönetimi. Ankara: Detay Yayınları.
  • VAN DEN BOSCH, Anette L. M.; ELVING, Wim J. L ve DE JONG, Menno D. T. (2006). The Impact Of Organisational Characteristics On Corporate Visual Identity. European Journal of Marketing, 40 (7/8), 870-885.
  • VAN RIEL, C. B. Maria ve FOMBRUN, Charles (2007). Essentials Of Corporate Communication: Implementing Practices For Effective Reputation Management. London: Routledge.
  • WALCZAK, Steven ve GREGG, Dawn (2009). Factors Influencing Corporate Online Identity: A New Paradigm. Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research, 4 (3), 17-29.
  • NEUMAN, W. Lawrence (2008). Toplumsal araştırma yöntemleri nicel ve nitel yaklaşımlar 2. Cilt. (2. Baskı). İstanbul: Yayınodası.
  • GÖKÇE, Orhan (2001). İçerik Çözümlemesi: Teori-Metod-Uygulama. (3. Baskı). Konya: Selçuk Üniversitesi.