Kurumsal İtibarın Sosyal Medya Üzerinden Aktarımı: Sektör Liderlerinin Twitter Yönetimi Üzerine Bir Araştırma

Temel bir tanımla “güvenilir” sözcüğü ile açıklanabilecek kurumsal itibar kavramı, günümüzde kurumların elle tutulamayan en değerli varlığı olarak kabul görmektedir. İtibar sahibi olan kurumlar, kriz dönemlerinden daha rahat ve etkin bir şekilde çıkarken, aynı zamanda ürün/hizmetlerinin de pazarda tutundurulması daha kolay olmaktadır. Kurumların, uzun yıllar boyunca sürdürdükleri halkla ilişkiler ve reklam çalışmaları sonucu sahibi oldukları kurumsal itibarın aynı emekle yönetilmesi ve korunması de gerekmektedir. Bu noktada sosyal medya, geleneksel medya dönemine göre kurumsal itibarın yönetilmesini daha da kapsamlı ve zorunlu hale getirmiştir. Son 20 yıllık dönem içerisinde gerek bireysel gerekse kurumsal iletişim hayatını derinden etkileyen sosyal medya, kurumsal itibarın yönetilmesi noktasında birçok avantaj ve aynı zamanda da tehditler getirmiştir. Bu anlamda sosyal medya üzerinden kurumsal itibarın aktarımı ve korunması önemli bir kurumsal görev haline gelmiştir. Bu durumun bir sonucu olarak, günümüzde birçok kurum sosyal medyayı kurumsal itibar yönetimleri süreci içerisinde ciddi bir mecra olarak dahil etmiştir. Bu çalışma kapsamında 2014 Kurumsal İtibar raporlarına göre kendi sektörlerinde lider olan 5 kurumun twitter üzerinden nasıl bir itibar yönetimi sergiledikleri açıklanmaya çalışılmıştır. Bu maksatla Fombrun’un sunmuş olduğu kurumsal itibarın altı bileşenine(itibar katsayısı olarak da bilinmektedir) uygun olarak sorular hazırlanmış ve kurumların twitter üzerinde yaptıkları paylaşımlarda bu soruların cevabı aranarak paylaşımların hangi bileşene uygun olduğu saptanmıştır. Çalışma kapsamında kurumsal itibar liderlerinin sosyal medya üzerinden hangi bileşenler dahilinde bir kurumsal itibar yönetimi sürdükleri saptanmıştır. Çalışmanın sonuçları, kurumların sosyal medya üzerinden sürdürecekleri kurumsal itibar yönetimleri için bir rehberlik görevi görebilecek ve bir tür çerçeve sunabilecektir.
Anahtar Kelimeler:

Kurumsal itibar, sosyal medya

Corporate Reputation Through Social Media: A Research on Twitter Management of Sector Leaders

Corporate reputation-can be simply described as trustworthiness- is accepted as a most valuable asset of corporations. Corporates that has  a reputation are much stronger when a crisis occurs and easily can get rid of it, also their products/services accepted easily in the market. Building a  corporate reputation  requires long and massive public relations and advertising efforts, therefore needs to be managed and preserved. At this point, social media makes this management and preserving process more mandatory and comprehensive than traditional media times. Social media which influences deeply both personal and corporate relationships in last 20 years, brings  both advantages and disadvantages in order to manage corporate reputation. As a result of all, managing and preserving reputation through social media becomes a corporate mission and today many corporates add social media with a strategic approach in their reputation management process. In this paper, tried to be explained that how 5 sector leaders(according to 2014 corporate reputation reports) use twitter in order to their reputation management process. With this purpose, questions -according to Fombrun’s six component of corporate reputation(also known as Reputation Quotient)- be determined and tried to find out what reputation component sector leaders use most in their twitter management. In this paper, we tried to find that under what component or components sector leaders focus on in their reputation management through social media. By this work’s findings, corporates can have a guidance in order to manage their reputation through social media.        

___

  • Ahlqvist, Toni. Back Asta. Halonen, Minna. Heinonen, Sirkka. (2008). Social Media Roadmaps Exploring the Futures Triggered by Social Media. VTT Research Notes 2454.
  • Askeroğlu, Oytun. (2010). Pazarlama Odaklı Halkla İlişkiler Uygulamalarında Sosyal Medyanın Rolü. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Argüden, Yılmaz. (2003). İtibar Yönetimi. Yılmaz Argüden (der.). İtibar Yönetimi. İstanbul: Arge Danışmanlık Yayınları. No:04
  • Barabasi, Albert-laszlo. (2003). Linked: How Everything Is Connected To Everything Else And What It Means. USA: Penguin Group.
  • Bat, Mikail. Yalçın, Mustafa. (2014). Kurumsal İtibar ve Sosyal Medya. Dijital Panorama içerisinde Edt. Beril, Akıncı Vural. Ankara:Ütopya Yayınevi
  • Chun, Rosa. (2005). Corporate Reputation: Meaning and Measurement. International Journal of Management Reviews. Volume 7, Issue 2 pp. 91–109.
  • Doorley,Joey, Garcia,Helio Fred. (2007) Reputation Management: The Key to Successful Public Relations and Corporate Communication. Routledge, U.S.A.
  • Er, Gamze. (2008) Sanal Ortamda İtibar Yönetimi. İstanbul:Cinius Yayınları
  • Temel Eğinli, Ayşe (2008). Kurumların En Önemli Değeri: İtibar. (Ed.) Nilay Başok Yurdakul. Farklılaşma Çağında Kurumsal Başarıyı Yakalamak içinde (ss: 51-83) Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Evans, Dave. (2008). Social Media Marketing An Hour A Day. Indiana: Wiley Publishing Inc.
  • Fombrun, Charles. Van Riel, Cees. (1997). The Reputational Landscape. Corporate Reputation Review, Volume 1 Numbers 1 and 2, 1997, p. 5-13. p. 10.
  • Fombrun, Charles. (1996). Reputation: Realizing Value from the Corporate Image, Cambridge, MA: Harvard Business School Press.
  • Gotsi, Manto. Wilson,Alan. (2001). Corporate Reputation: Seeking a Defination. Corporate Communication, 6(1), 24-30.
  • Kadıbeşegil, Salim. (2012). İtibar Yönetimi. 6. Baskı.İstanbul: Mediacat Yayınları.
  • Kahraman, Murat. (2010). Sosyal Medya 101 Pazarlamacılar için Sosyal Medyaya Giriş İstanbul: Mediacat Yayınları.
  • Kalafatoğlu, Yiğit. (2010) Elektronik Ortamda İtibar Yönetimi. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Kietzman, Jan. Kristopher, Hermkens. Maccarty, Ian. Silvestre, Bruno.(2011). Social Media? Get Serious? Understanding The Functional Building Blocks Of Social Media. Bussines Horizons, 54, 241-251.
  • Kim, Won, Ok-Ran Jeongand Sang-Won Lee. (2010). On Social Web Sites. Information Systems, 35, pp.215-236.
  • Okay, Ayla. Okay, Aydemir. (2007). Halkla İlişkiler Kavram, Strateji ve Uygulamaları. 3. Baskı İstanbul:Der Yayınları.
  • Uzunoğlu, Ebru. Öksüz, Burcu. (2008). Kurumsal İtibar Riski Yönetimi: Hakla İlişkilerin Rolü. Selçuk Üniversitesi İletişim Dergisi, 5, 3.
  • Tokatlı, Mehmet. (2015). Sosyal Medyada İtibar Yönetimi: Üniversiteler Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi, Sos.Bil. Ens. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Akıncı Vural, Zekiye Beril. Bat, Mikail. (2010). Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma. Journal of Yaşar University. 20 (5). 3348-3382.
  • Mayfield, Antony. What is Social Media, iCrossing. e‐book, s. 6. http://www.icrossing.co.uk/fileadmin/uploads/eBooks/What_is_Social_Media_iCrossing_ebook.pdf, Erişim Tarihi: 29.12.2015.