KULLANIMLAR VE TATMİNLER KURAMI BAĞLAMINDA SPOR BASINI OKURU, OKUMA MOTİVASYONLARI VE TATMİNLERİ

Günümüzde spor ve basın kavramları, günlük hayatın önemli birer parçasını oluşturmaktadır. Bu iki kavramının bir araya gelmesiyle oluşan spor basını ise başlı başına bir kurum haline gelmiştir. Spor basınıyla birlikte, spor basını okuyucusu da önem kazanmıştır. Spor basını okuyucusu sadece kendisine sunulan içerikleri alan pasif izleyiciler olmaktan çıkıp, içerikleri yorumlayan, anlamlandıran ve bu çerçevede değerlendiren aktif katılımcılar haline gelmiştir. Bu çalışmayla, Kullanımlar ve Tatminler Kuramı çerçevesinde Konya’daki spor basını okurunun, okuma motivasyonları ve tatminlerini belirlemeye çalışılmıştır. Spor basını okurunun ne gibi motivasyonlarla spor gazetesi okuduğu, ne gibi ihtiyaçlarını giderdiği ve tatmine ulaştırdığı, okudukları spor gazetelerine duydukları güven belirlenmeye çalışılmıştır.Söz konusu düşünceyle gerçekleştirilen bu çalışmada, spor basını okurlarının düşüncelerini saha araştırmasıyla ortaya koymak amaçlanmıştır.Araştırmada elde edilen veriler, Konya’nın merkez ilçelerinde yaşayan 405 kişiyle yüz yüze görüşmeye dayalı anket tekniği ile toplanmıştır.Bu çalışmada faktör analizi yöntemiyle, örneklem kapsamında ulaşılan deneklerin spor gazetesi okumaktan elde ettiği doyumlara ilişkin maddeler gruplanmıştır.Saha araştırması sonuçlarına göre; katılımcıların spor gazetesi okumasında etkili olan 3 faktör ortaya çıkmıştır. Bu faktörler önem sırasına göre merak/ayrıntı, eğlence/rahatlama ve bilgilenmedir. 

THE READERS OF SPORT, READING MOTIVATIONS AND GRATIFICATIONS IN THE CONTEXT OF THE USES AND THE GRATIFICATION THEORY

Nowadays, sport and pressconcepts are important parts of daily life. Sports press, formed by the combination of these two concepts, has become an institution in itself. The sport press readers became important with sports press. The sports press reader has become an active participant who comes out of passive audiences who take only the contents presented to him, interprets the contents, makes sense, and evaluates them in this frame. In the study, it was tried to determine the motivation and satisfaction of reading sports media readers in Konya within the framework of Uses and Gratifications Theory. In addition to trying to determine their trust in the sports journal they read, they also wanted to interpret the functions of the sports press as well as what they read in the sports journal with kind of motivations the sports press reader and the sports journal read. The aim of this study, which is held with the views mentioned above, is to reveal the opinions of the sports press readers through field research. The data obtained in the survey were collected by face-to-face interviewing technique with 405 people living in the central districts of Konya. Items from readers’ gratifications are categorized by using factor analysis from questionnaire participants. According to results of survey; revealed that 3 factors had effects on the sport journal reading of the participants. These factors were, in order of importance; wonder/detail, entertainment/relax and information. 

___

  • ALEMDAR, Korkmaz (2014). Yeni Zamanların Sıhhat ve Kuvvet Mebdei Olarak Stadyum, (Derleyenler), Roman Horak, Wolfgang Reiter, Tanıl Bora, Futbol ve Kültürü, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • ATALAY, Ayşe (2004). Spor, Medya ve Serbest Zaman, İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • BECK, Daniel ve BOSSHART, Louis (2003). “Sports and Media”, Communication Research Trends, 22 (4), p.1-44.
  • ERDOĞAN, İrfan ve ALEMDAR, Korkmaz (1990). İletişim ve Toplum, Kitle İletişim Kuramlarında Tutucu ve Değişmeci Yaklaşımlar, Ankara: Bilgi Yayınevi.
  • GRAMSCİ, Antonio (1986). Hapishane Defterleri –Seçmeler-, (Çev: Kenan Somer), İstanbul: Onur Yayınları.
  • GÜLERARSLAN, Aşina (2010). İnternet Reklamları ve Kullanım Motivasyonları, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmış Doktora Tezi, Konya.
  • KAYA, Ahmet Yalçın (2000). “Spor Basınının Kamusal Boyut ve İşlevleri”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 10, s.231-249.
  • KAYA, Ahmet Yalçın (2002a). “Dünya’da ve Türkiye’de Basının Gelişimi ile Türk Basınında Sporun Haber Öğeleri Açısından İncelenmesi”, Selçuk İletişim Dergisi, 3 (2), s.161-167.
  • KAYA, Ahmet Yalçın (2002b). “Spor Basınında Dil Kullanımı”, Selçuk İletişim Dergisi, 2 (2), s.142-149.
  • KAYA, Ahmet Yalçın ve KAZAZ, Mete (2011). Türk Spor Basını, Sararmış Sayfalardaki Tarih, Konya: Ekopi Yayınları.
  • KAZAZ, Mete (2002). Türk Televizyon Spor Programlarına Yönelik İçerik Analizi: Örnek Olay: Bizim Stadyum (ATV), 3. Devre (KANAL D), 90 Dakika (NTV), Maraton (SHOW TV), Telegol (STAR), Spor Stüdyosu (TRT 1) Spor Programları, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • KÖKTENER, Aysun (2013). “Spor Gazeteciliği Örneğinde İnternet Gazeteciliğinin Geleneksel Gazeteciliğe Etkisi”, Selçuk İletişim, 8 (1), s.233-250.
  • KUPER, Simon (2003). Futbol Asla Sadece Futbol Değildir, (Çev: Sinan Gürtunca), İstanbul: İthaki Yayınları.
  • LULL, James (2001). Medya, İletişim, Kültür, (Çev: Nazife Güngör), Ankara: Vadi Yayınları.
  • MARWAT, Mohibullah Khan et. al. (2014). “Mass Media and Promotion of Sport (Historical Perspectives)”, Asian Journal of Social Sciences & Humanities, 3 (3), p.157-163.
  • MCCHESNEY, Robert Waterman (2008). The Political Economy of Media: Enduring Issues, Emerging Dilemmas, New York: Monthly Review Press.
  • MCQUAİL, Denis ve WİNDAHL, Sven (2005). İletişim Modelleri: Kitle İletişim Çalışmalarında, (Çev: Konca Yumlu), Ankara: İmge Kitabevi.
  • NİCHOLSON, Matthew (2006). Sport and The Media: Managing The Nexus, Burlington: Elseiver.
  • ÖZSOY, Selami (2007). Kamuoyunun Spor Medyasından Beklentilerinin Nitel ve Nicel Yönden Değerlendirilmesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Bolu.
  • ÖZSOY, Selami (2008). “Türk Spor Medyasında Kadın”, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 19 (4), s.201-219.
  • ÖZSOY, Selami (2009). “Futbol ve Medya: Hedef Kitleden Kaynağa Dönütler”, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4, s.21-43.
  • ÖZSOY, Selami ve Doğu, Gazanfer (2006). “Spor Gazeteciliğinin Bugünkü Durumu ve Mesleki Nitelikleri”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 25, s.123-142.
  • ÖZTÜRK, Füsun (1998). Toplumsal Boyutlarıyla Spor, Ankara: Bağırgan Kitabevi.
  • THİBAULT, Lucie (2009). “Globalization of Sport: An Inconvenient Truth”, Journal of Sport Management, 23 (1), p.1-20.
  • TOKLUCU, Murat (2001). Taraftarın Senle, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • TUNÇ, Gülsen Tosun (2014). Türk Sporunun Başarı Düzeyinin Belirlenmesinde Bazı Spor Elemanlarının Görüşlerinin Tespiti, Aksaray Üniversitesi Yayımlanmamış Yüksek lisans Tezi, Aksaray.
  • ULUĞ, Yiğiter (2003). Hatice’ye Mektuplar, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • UZUN, Ruhdan (2013). İzleyici Merkezli Yaklaşımlar, (Editör), Erkan Yüksel. İletişim Kuramları, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, s.84-106.
  • VOİGT, Didier (1998). Spor Sosyolojisi, (Çev: Ayşe Atalay), İstanbul: Alkım Yayınevi.
  • WANTA, Wayne (2006). “The Coverage of Sports in Print Media”, (Editors), Arthur A.Raney ve Jennings Bryant. Handbook of Sports and Media, Routledge, p.111-124.
  • YAVUZ, Şahinde (2005). Medya ve İzleyici Bitmeyen Tartışma, Ankara: Vadi Yayınları.
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3301
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Mustafa Cankut
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE’DE MEDYA VE KADIN ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLER VE BU TEZLERDE İNCELENEN TEMALARIN ANALİZİ: 2007‐2017 DÖNEMİ

Seyran EFİLTİ ATAY

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN REKREATİF ETKİNLİKLERLE SOSYALLEŞME DÜZEYLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ VE DUYGUSAL ZEKÂLARI ÜZERİNE ETKİSİ

Murat KOÇYİĞİT, Murat ERDOĞDU, Mustafa UYAR, Muhsin ÇINAR

TÜRKİYE’DEKİ HAVA YOLU ŞİRKETLERİNİN FACEBOOK’U KURUMSAL AMAÇLI OLARAK KULLANIMI

Ezel TÜRK

ESKİ BEYİN VE REKLAMDA YARATICILIK: KRİSTAL ELMA YARIŞMASI’NDA ÖDÜL ALAN REKLAMLARIN ANALİZİ

Ayla TOPUZ SAVAŞ, Gülcan ŞENER

KAMULARIN DURUMSAL KURAMI BAĞLAMINDA STRATEJİK HALKLA İLİŞKİLERDE KAMU SEGMENTLERİ: TÜRKİYE’DEKİ AKTİF, UYANMIŞ VE GİZLİ KAMULARIN PROFİLİ

Zuhal GÖK DEMİR, Çiğdem KARAKAYA ŞATIR

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ALGISININ TÜKETİCİ DAVRANIŞIYLA ETKİLEŞİMİ

Mehmet Erhan SUMMAK

YENİ MEDYADA CİNSEL KİMLİK TEMELLİ NEFRET SÖYLEMİ: İNCİ SÖZLÜK ÖRNEĞİ

Zeynep Benan DONDURUCU

KAMUOYU OLUŞUMU VE SEÇİMLER: 24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ ÜZERİNE BİR AĞ ANALİZİ

Ceren YEGEN, Bayram Oğuz AYDIN

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNİN DİJİTAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİ: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Sibel ONURSOY

“MAD MAX” SİNEMA FİLMİ VE “FALLOUT” OYUN SERİLERİNİN GÖSTERGELERARASI BAĞLAMDA İNCELENMESİ

Remzi SAN, Çiğdem TAŞ ALİCENAP