Zeytinyağı Üretiminde HACCP Uygulamasının Önemi ve Kazandıracakları

Uluslararası ticaretin gelişmesi, tüketicinin bilinçlenmesi, gıda ürünleri satın almada çeşitlilik ve farklılık taleplerinin yani sıra saflık ve çevre kaygısının artması, üreticilerin ve karar alıcıların konuya daha hassas ve bilinçli yaklaşmalarını sağlamıştır. Bu bağlamda, küreselleşen dünyada, HACCP uluslararası platformda kabul görmüş, bilimsel temele dayalı önleyici bir sistem olarak gıda güvenirliliğinde yerini almıştır. Bu itibarla, uluslararası mevzuatlara uyum sağlamak ve Türkiye'nin pazar payının arttırılması yönünden HACCP sistemi, işletmeler açısından giderek önem kazanmıştır. Bu çalışma ile, ülke ekonomisi açısından büyük önemi olan zeytinyağı üretiminde HACCP uygulamasının önemi ve kazandırdıkları ele alınacaktır.

Importance and Benefits of HACCP in Olive Oil Production (Turkish with English Abstract)

In order to develop international trade, costumer consicious, difference in buying food products and demand and in addition to these increase in anxiety of environment and health cause more sensitive and more conscious producer and manager. Because of these reason, HACCP is accepted as a preventive system, for food safety, depend on scientific bases at all over the world. The importance of HACCP system increases for most of the companies, in order to adaptation of international rules and rises in market share of Turkey. In this study, the importance and advantages of HACCP in olive oil production which is big important for Turkish economy are evaluated.

___

  • Anonymous 2004. http:/lwww.lda.gev
  • Antle JM. 1999. Benefits and Costs o Food Safety Regulation. Food Policy, 24: 605-623.
  • Ertürk YE. 2003. Dünya'da ve Türkiye'de kritik noktalarda tehlike kontrolü (HACCP) uygulaması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Semineri, Ankara.
  • Marsilio V. 2002. Sensory analysis of table olives. Olivae, 90: 32-41.
  • Özçiçek C. 2002. Tüketicilerin işlenmiş gıda ürünlerinde kalite tercihleri. sağlık riskine karşı tutumları ve besin bileşimi konusunda bilgi düzeyleri (Adana örneği). Çukurova Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.
  • Pardo JE, Perez JI, Andres M and Alvarruiz A. 2002. Application del sisterna de anaiisis de peligros y puntos de control critico (APPCC) en la linea de elaboracion de aceite de oliva virgen. Grasas Y Aceites, 53(3): 309—318.
  • Tiryaki Yıldız G ve Köseoğlu 0.2003. Üç Fazlı Kontinu Sistem Zeytinyağı Üretiminde Haocp'e Giriş: Tehlike Analizi. Türkiye 1. Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sempozyumu. 102—106 8, 02-03 Ekim, İzmir.
  • Unnevehr LJ and Jensen HH. 1999. The Economics Implications Of Using HACCP As A Food Safety Regulatory Standard, Food Policy. 24: 625-635.