Ülkemizin Önemli bazı Üzüm Çeşitlerinden Kabarcıklı Üzüm Suyu üretimi I. 1992 Yılı Denemeleri

Bu çalışmada Emir, Dimrit, Öküzgözü, Boğazkere ve Tarsus Beyazı üzüm çeşitlerinin kabarcıklı üzüm suyu üretimine elverişlilik durumları incelenmiştir. Kabarcıklı üzüm sularının üretiminde Çözünür kuru madde/Asit oranı değişken olarak ele alınmış ve bu oran 20, 25 ve 30 olacak şekilde uygulanmıştır. İçerisine 2 kg/cm2 basınç oluşturacak kadar karbon dioksit ilave edilen kabarcıklı üzüm suları pastörize edilerek dayanıklı hale getirilmiştir. Tarsus Beyazı ve Dimrit üzümleri diğer çeşitlerden elde edilen kabarcıklı üzüm sularında Çözünür kuru madde/Asit oranının ayarlanmasında kullanılmıştır. Örneklerin bileşimleri ve duyusal özellikleri, kimyasal ve duyusal analizler yardımıyla belirlenmiştir. Değerlendirme sonuçları Emir, Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden elde edilen kabarcıklı üzüm sularının normal bileşim ve nitelikte olduklarını ve Tarsus beyazının kabarcıklı üzüm suyu üretiminde Emir üzümü ile karıştırılarak kullanılabileceğini göstermiştir. Üretilen kabarcıklı üzüm suları arasında Çözünür kuru madde/Asit oranı düşük olanlar daha çok beğenilmiştir.   
Anahtar Kelimeler:

-

Processing Technology of Carbonated Grape Juice From Some Important Grape Varieties of Turkey I. Experiments of 1992 (Turkish with English Abstract)

In this study the suitability of Emir, Dimrit, Öküzgözü, Boğazkere and Tarsus Beyazı grape varieties for the production of carbonated grape juice was investigated. The soluble dry matter/acid ratio was used as a variant at ratios of 20, 25 and 30. In order to obtain the pressure of 2 kg/cm2, carbon dioxide was added to the juices, and then, they were pasteurized. The juices of Tarsus Beyazı and Dimrit varieties of the samples were determined by chemical and sensory analyses. The results showed that the carbonated grape juices obtained from Emir, Öküzgözü and Boğazkere varieties were at normal composition and quality, and that Tarsus Beyazı variety could be used in the production of carbonated grape juices by mixing it with Emir variety. The carbonated grape juice with low soluble dry matter/acid ratios were highly preferred.  
Keywords:

-,