Ülkemizde Yetiştirilen Başlıca Buğday Çeşitlerinin ve Unlarının Tiamin ve Riboflavin Miktarları

Bu çalışmada, ülkemizde yetiştirilen başlıca buğday çeşitlerinin ve bunların laboratuvar değirmeninde öğütülmesiyle elde edilen unlarının B1 ve B2 vitaminleri miktarı saptanmıştır. Araştırmada 18 buğday çeşidi kullanılmıştır. Buğdaylarda B1 ve B2 vitaminleri miktarı çeşit ve yetişme yerine bağlı olarak değişmektedir. Genellikle sert buğdaylar, yumuşaklardan daha zengin bulunmuştur. Unlarda B1 ve B2 vitamin miktarlarının buğday çeşidi ve randımanı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Un randımanı arttıkça vitamin miktarları da artmaktadır.  
Anahtar Kelimeler:

-

The Thiamine and Riboflavin Contents of Main Wheat Varieties Grown in Turkey and Their Flours (Turkish with English Abstract)

In this research main wheat varieties grown in Turkey in various regions and their flours were analyzed for their B1 and B2 vitamin contents. Eighteen wheat varieties were used in the research. The B1 and B2 vitamin contents of wheats vary with the variety and cultivation area. Generally. It was determined that vitamin contents of hard wheats were higher than soft wheats. It was observed that the B1 and B2 vitamin contents of flours were related to wheat variety and % flour extraction. With the rise in % flour extraction vitamin contents increased.   
Keywords:

-,