Tüketicilerin Eğitim, Sosyo-Ekonomik Düzey ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Konusundaki Bilgileri

Ankara ilinde değişik kuruluşlarda çalışan kadın ve erkek tüketiciler ile çalışmayan ev kadını tüketicilerin eğitim, sosyo-ekonomik düzey ve çalışma durumlarına göre gıda kontrolu konusundaki bilgilerini saptamak amacıyla yapılan bu araştırmaya 500 çalışan erkek, 500 çalışan kadın ve 488 çalışmayan ev kadını olmak üzere toplam 1488 tüketici alınmıştır. Tüketicilerin gıda kontrolu konusundaki bilgileri soruşturma yöntemi ile yapılmıştır. Tüketicilerin %55.8’i gıda kontrolunu bilmektedir. Tüketicilerin %89.9’u gıda kontrolundan sorumlu kuruluş olarak Sağlık Bakanlığını belirtmişlerdir. Tüketicilerin sosyo-ekonomik ve eğitim düzeyleri yükseldikçe gıda kontrolu konusundaki bilgileri de artmaktadır. Çalışma durumu da bu bilgileri olumlu yönde etkilemektedir.
Anahtar Kelimeler:

-

Effects of Socioeconomic Levels, Educational and Occupational Status on Consumer Food Awareness (Turkish with English Abstract)

This survey was conducted in different governmental institutions in Ankara to evaluate food inspection awareness of the consumers in shopping. For this purpose 500 working-men, 500 working-women and 488 housewives were included to study to fill out the questionnaire. From the results of the survey it was found that 55.8% of the consumers were aware of food inspection and 89.9% them knew that Ministry of Health was the main responsible institute from food inspection. Moreover, food inspection knowledge of the consumers increased with educational and socioeconomic levels and occupational status.
Keywords:

-,