Sağlık ve Beslenmede Sinbiyotikler

‘Sağlık’ ve ‘Sağlıklı Beslenme’ günümüzde büyük ölçüde önem taşıyan iki kavramdır. İnsan sağlığını iyileştirici potansiyeli bilimsel olarak incelenmeye alınmış, besleyici ve fizyolojik nitelikleri üstün besinler üzerinde yoğun çalışmalar devam etmektedir. Bu alanda fonksiyonel besinler olarak tanımlanan ve gıdalarda kullanılan katkı maddelerini stabilize etme ihtiyacına da cevap vermesi umulan yeni besleyici ajanlar geliştirilmiştir. ‘Sinbiyotikler’ bu çalışmaların sonucunda elde edilmiş pre ve probiyotiklerin kombinasyon ürünüdür. Prebiyotik karbonhidratlar ve probiyotik mikrobiyel katkıların sinbiyotik kombinasyonları aynı zamanda fonksiyonel gıda konseptine farklı bir anlam kazandırmış, bu yöndeki çalışmalara yeni bir ivme ve hedef göstermiştir. Barsak mikroflorası analizi için moleküler tekniklerin geliştirilmesi, modern üretim biyoteknolojileri ve oligosakkaritlerin metabolizmasında probiyotiklerin rolünün daha anlaşılır olması, fonksiyonel gıdalar üzerinde yürütülen çalışmaları daha fazla tetiklemiş ve kolaylaştırmıştır. Bu bildiride probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmalar, bunların etki mekanizması ve yararları, taşımaları  gereken özellikleri, yaygın olarak bilinen prebiyotikler, bunların biyoteknolojik olarak elde edilişleri, yeni, fonksiyonelliği ve kararlılığı artırılmış prebiyotikler, sinbiyotiklerin sağlık ve beslenme fizyolojisi açısından temel yararları ile bunların barsak patojenleri üzerindeki inhibisyon etkileri üzerinde durulacaktır.

Synbiotics in Health and Nutrition (Turkish with English Abstract)

Recently, ‘wellbalanceddiet’ and ‘healthyfood’ aretwo of theimportantconceptsgainingpopularitywide-spread. Considerableresearchcontinues on foodshavinghighsuperiorphysiologicalpropertieswiththepotential of improvinghumanhealth and nutrition. Thus, newnutritivecompoundshavebeendevelopedforthefunctionalfoods. Insuchstudies, anotherconsideration is thepossibleuse of synbioticsforthestabilization of thefoodingredients. Thesecombinationsprovide a differentapproach and newtargets to functionalfoodconcept. Improvedmoleculartechniques and toolsfortheanalyses of gut microflora, modern productiontechniques and increasedunderstanding of themetabolism of oligosaccharidesbytheprobioticsfacilitatethedevelopment in thisfield.Thisreviewfocusses on theprobioticmicroorganismsalongwitheffectivemechanisms, benefits, general characteristics, well-knownprebiotics and theirbiotechnologicmanufacturing, novel, functional and enhancedpersistentprebiotics, mainbenefits of synbiotics on health and nutritionphysiology and theinhibitioneffects of synbioticsagainst gut pathogens. Key  words : Functionality, Probiotics, Prebiotics, Synbiotics.  
Keywords:

-,

___

  • Akalın S, Gönç S ve Senderya S. (2000). Prebiyotik Süt Ürünleri ve Prebiyotikler. VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu Teb- liğler kitabı, $29-36. Tekirdağ.
  • Dayısoylu KS, Duman AD, İnanç AL, Gezginç Y ve Özsisli B. (2002). Soya ve Yan Ürünlerine Besin Fonksiyonelliği Açısın- daanir Bakış. Hububat Ürünleri Teknolojisi. Kongre ve Sergisi, 5493-502, Gazi Antep.
  • Dayısoylu KS, Gezginç Y. ve İnanç A.L (2003). Kahraman Maraş Tarhanasına Besin Fonksiyonelliği Açısından Bir Bakış. 3. Gıda Mühendisliği Kongresi, 5511-523. Ankara.
  • German B, Schiffrin EJ, Fteniero Fl, Mollet B, PieiterA and NeeserJFl. (1999). The Development of Functional Foods : Lessons from the Gut. Tibtech, December, v:17, p492-499.
  • Hasier CM. (1993). Fuctional Foods : Their Role in Disease Prevention and Promotion. Food Tech., p52.
  • Karaali A. (1999). Fonksiyonel Gıdalara İlişkin Son Gelişmeler. Gıda, Nisan Sayısı. Dünya Yayıncılık, est-53.
  • Loroia S and Martin SH. (1990). Bifidobacteria as Possible Dietary Adjuncts in Cultured Dairy Foods : A Review. Cultured Dairy Prod. J.. November, p18-22.
  • Marteau P. Seksik P and Jian Fl. (2002). Probiotics and Health : New Facts and ideas. Current Opinion in Biotechnology, v:13, (3486-489.
  • Martin JH and Chou KM. (1992). Seiection of Bifidobacteria tor Use as Dietary Adiuncts in Cultured Dairy Foods : l. Toleran- ce to pH of chhurt. Cultured Dairy Prod. J., November, p21-26.
  • Nash A and Gibson G. (1998). Probiotics and Prebiotics : Potential for Health Promotion. Food Tech., p20.
  • Özer D and Akın S. (2000). Probiyotic Fermente Süt ürünleri ve Prebiyotikler. Vl. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu Tebliğ- ler Kitabı, s273-278. Tekirdağ.
  • Basic JL. (1992). Assimilation of Cholesterol by Some Cultures of Lactic Acid Bacteria and Bifidobacteria. Biotechnology Let— ters. 14(1), p39-44.
  • Hastall AF and Maitin Y. (2002). Prebiotics and Synbiotics :towards the Next Generation. Current Opinion in Biotechnology, v:13, p490-496.
  • Rubin HE and Youghan F. (1979). Elucidation ol the inhibitory Factors of Yoghurt Against Salmonella typhı'mun'um. J. Dairy Sci., v:62, 1873-1879.
  • Saldamlı ) ve Uygun Ü. (1998). Sağlıklı Gıda Formülasyonları ve Nutrasötik Katkılar. Gıda, Ekim Sayısı. Dünya Yayıncılık, SSS-56.
  • Yıldırım Z ve Yıldırım. M. (2000). Probiyotik Özellik Gösteren Bitidobakteriler. Vl. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu Tebliğ- ler Kitabı. 5266—271. Tekirdağ.
  • Yılsay TÖ ve Kurdal E. (2000). Probiyolik Süt Ürünlerinin Beslenme ve Sağlık Üzerine Etkileri.Vl. Süt ve Süt Ürünleri Sem- pozyumu Tebliğler Kitabı, 3279-286. Tekirdağ.
  • Yücecan S. (2001). Sağlıklı Yaşam Sürecinde Fonksiyonel Besinlerin Yeri ve Önemi. (http:/(www.un.org.trflı'ıı'HOlHABER- LER.htm)
  • Zourarı A, Accolas JP and Desmazeaud, NLJ. (1992). Metabolism and Biochemical Characteristics of Yoghurt Bacteria : A Review. Lait, v:72, p1-34.