Saf ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması

Bu çalışmada Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 1993 yılında toplanan 25 bal örneğinde fiziksel ve palinolojik analizler yapılmıştır. Örneklerde fiziksel ve kimyasal olarak Brix, nem, asitlik, toplam ve invert şeker, sakkaroz, hidroksimetilfurσural (HMF), prolin, potasyum (K), sodyum (Na) içeriklerine bakılmıştır. Palinolojik yönden toplam polen spektrumların (TPS) incelenmiştir. Kriterler dikkate alındığında saf bal ile sahte balı birbirinden ayırt etmede K/Na oranı, prolin ve TPS’nun ayırt edici; asitlik, sakkaroz, invert şeker içeriği gibi diğer kriterlerin ise bu ayrımda yardımcı kriterler olabilecekleri belirlenmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

-

Saf ve Sahte Balların Ayırt Edilmesinde Fiziksel, Kimyasal ve Palinolojik Kriterlerin Saptanması (Turkish with English Abstract)

In this study, the physical, chemical and polynological properties of 25 honey samples taken from various regions of Turkey; have been investigated. In these samples, values for brix, moisture, acidity, total and reduced sugar, sucrose, hydroxymethylfurfural (HMF), prolin, potassium and sodium content have been determined. As a result, it has been found that the ratio of potassium to sodium, prolin content and total pollen spectrum are important criteria, and these criteria are useful to distinguish natural honey from honey that is produced by the over-feeding of bees with sucrose. The other criteria, such as acidity, sucrose, and reduced sugar content, etc. Can also be useful in this research.
Keywords:

-,