Nanoemülsiyonlar: Oluşumları, Yapıları ve Kollodial Salınım Sistemleri Olarak Gıda Sektöründe Kullanım Alanları

Nanoteknoloji, 100 nm’den daha küçük biyolojik ve biyolojik olmayan yapıların karakterizasyonu, yapımı ve işlenmesi üzerinde yoğunlaşmış bir teknolojidir. Nanoteknolojinin gıda endüstrisindeki uygulama alanlarından biri gıdaların besin öğelerince zenginleştirilmesi ve yeni ürün geliştirilmesidir. Mikro besin öğelerinin kendi doğal özellikleri (fizikokimyasal) ve diğer besin öğeleriyle veya bileşenlerle etkileşimleri biyoyararlılıklarını etkileyebilir. Özellikle çözünürlükteki kısıtlamalara bağlı olarak ürün formülasyonunda zorluklarla karşılaşılabilinmektedir. Nanoteknoloji ile, besin öğelerinin, proteinlerin ve antioksidanların vücudun spesifik bölgelerine ve hücrelerine daha etkili ve verimli ulaşması sağlanarak bu bileşenlerin etkinliği ve biyoyararlılığı arttırılmaktadır. Gıdaların besin öğelerince zenginleştirilmesinde nanoemülsiyonların kullanımı henüz başlangıç aşamasındadır. Nanoemülsiyonlar, 20- 200 nm boyutunda damlacıklara sahip olan sistemlerdir. Nanoemülsiyonlar aracılığı ile besin öğelerinin vb. aktif bileşenlerin vücutta kontrollü salınımını sağlamak için nanoemülsiyonların oluşum mekanizmaları ve yapıları iyi bilinmelidir. Ancak bu konuda henüz kaynak sayısı yeterli değildir. Bu derleme nanoemülsiyonların oluşum mekanizmalarını, fiziksel ve kimyasal yapılarını ve kollodial salınım sistemi olarak gıda sektöründe kullanılmalarını konu almaktadır.

Nanoemulsions: Formations, Structures and Application Areas as Collodial Delivery System in Food Sector (Turkish with English Abstract)

Nanotechnology focuses on the characterization, fabrication, and manipulation of biological and non-biological structures smaller than 100 nm. One of the application areas of nanotechnology in food sector is fortification of foods and development of new food product. Micronutrients may adversely affect the bioavailability due to their own inherent (physical-chemical) properties or as a result of interaction with other ingredients in the system. Some problems concerning product formulation may be encountered especially due to solubility limitations. Nanotechnology enhances the efficacy and bioavailability of nutrients, proteins and antioxidants delivering them more effectively and efficiently to specific sites in human body or to specific cells. The use of nanoemulsions for the fortification of foods is in their infancy yet. Nanoemulsions are systems having size of 20-200 nm droplets. For the controlled delivery of nutrients and related actives with nanoemulsions in the human body, a good understanding on the formations and structures of nanoemulsions is required. However, studies in this field are limited. This aim of this study is to present a review on formation and structures of nanoemulsions and their use as colloidal delivery systems in the food sector.