Mantarlarda (Agaricus bisporus) Hasat Sonrası Kalite Değişimleri: Bütün ve Dilimlenmiş Mantarların Karşılaştırılması Sığır Karkaslarında Elektriksel Uyarının Etkileri (İngilizce)

Araştırma, 0o, 5o ve 10 oC’lerde 2 hafta muhafaza edilen bütün ve dilimlenmiş mantarlarda muhafaza süresince oluşan kalite değişimlerinin ve raf ömrünü karşılaştırmak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Pazarlama sırasında ortaya çıkabilen 10 oC sıcaklıklar gerek bütün gerek dilimlenmiş olarak pazarlanacak mantarların raf ömrünü kısaltmaktadır. Renk ve sertlik değişimi ile şapka açılması olarak belirlenen kalite değişimleri yüksek sıcaklıklarda hızlanmaktadır. Denemede dilimlenmiş mantarların; solunum şiddeti, kararma ve yumuşama dikkate alındığında bütün mantarlara oranla daha duyarlı oldukları saptanmıştır. Bu nedenle özellikle dilimlenmiş mantarların 5o ve 10 oC yerine 0 oC’de muhafaza edilmesi gerekmektedir. Buna karşın bütün olarak pazarlanacak mantarlarda sıcaklık dereceleri arasındaki kalite farkı oldukça düşük düzeylerde kalmıştır.  
Anahtar Kelimeler:

-

Postharvest Quality Changes of Mushrooms (Agaricus bisporus): Comparison of Intact and Sliced Mushrooms (Turkish with English Abstract)

The aim of present research was to compare the shell-life and quality changes of intact and sliced mushrooms held at 0o, 5o, and 10 oC for up to two weeks. Storage of intact and sliced mushrooms at 10 oC is unacceptable to maintain shelf-life, but represents conditions which may occur during marketing. Deterioration of the mushrooms, as measured by color changes, firmness and cap opening were rapid at higher temperatures. Sliced mushrooms were substantially more perishable than intact mushrooms, these differences being reflected in higher respiration rates, more rapid browning of the surface and more rapid decreases in firmness over the storage period. There were definite advantages to storing the sliced mushrooms at 0 oC rather than 5 oC to maintain shelf-life and quality, whereas for the intact mushrooms, quality differences were small between these storage temperatures.   
Keywords:

-,