Liyofilize Edilmiş Protein Kaynaklı Yağ İkamelerinin Düşük Yağlı Edam Peynirinin Tekstür ve Olgunlaşmasına Etkisi

% 28-30 yağ içeren normal Edam peynirine karşın, % 15 yağ içeren düşük yağlı Edam peyniri üretilmiştir. Farklı liyofilize edilmiş pro­tein kaynaklı yağ ikameleri (PKYİ) %0,5 (A/A) konsantrasyonunda kullanılmıştır. Peynirler 6 ay 5°C'de olgunlaştırıldı ve farklı zamanlarda ana­lize tabi tutuldu. Olgunlaşma indikatörü olarak suda çözünen protein ve peptid içeriği kullanılmıştır. Suda çözünen protein ve suda çözünen protein olmayan toplam azot miktarı Kjeldahl metoduyla belirlenmiştir. Peynir örneklerinin peptid içeriği hidrofobik interaksiyon kromatografisi (HIC) ve zıt-faz kromotografisi (RP-HPLC) ile analiz edilmiştir. HIC peynirlerin suda çözünür fraksiyonları içerisindeki peptidlerin ve proteinle­rin ortak eğilimlerinin yansımasını verir. Suda çözünür protein ve toplam protein olmayan azot miktarı PKYİ içeren örneklerde daha yüksek gö­rülmüştür. Olgunlaşma süresince örneklerin genelinde peptid miktarında artış gözlenmiştir. PKYİ'si düşük yağlı Edam peynirinin yapı ve teks-türünü iyileştirdi. Stres değerleri düşük yağlı Edam peynirinde çok yüksek çıkarken, PKYİ içeren örneklerde daha düşük olmuştur.  
Anahtar Kelimeler:

-

Effects of Lipophilized Protein Based Fat-Replacers on Texture and Maturation of Lowfat Edam Cheese (Turkish with English Abstract)

Lowfat Edam cheese was produced containing 15% fat compared 30% in normal cheese. Various types of lipophilized proteins were used at a concentration of 0,5% (w/w). The cheese was aged for six months analyzed on different times. The storage temperature was 5°C. Soluble protein and peptide content was used as the indicator of maturation. Soluble protein and non-protein nitrogen were determined by Kjeldahl. Peptide and protein content of the cheese was analyzed hydrophobic interaction chmatograpy (HIC) and reserve phase chromatography (RP-HPLC). The HIC gave a reflection of the association tendency of the proteins and peptides in soluble fraction of the che¬ese. Total soluble nitrogen and peptides were higher in cheese containing lipophilized proteins. Overall peptide quantity increased with age. The stress and strain values of cheese samples were determined using Insron material testing machine. Lipophilized proteins improved the texture of lowfat Edam cheese. Stress values were higher on lowfat control and lower on other cheese samples. 
Keywords:

-,

Gıda-Cover
  • ISSN: 1300-3070
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üzümsü Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi

İlkay TOSUN, Semra YÜKSEL

Ç.Ü.Z.F.Tarla Bitkileri Bölümü tarfından yetiştirilen bazı ekmeklik buğday ve Triticale çeşit ve hatları ile bölgemizin çiftçilerince üretilen ticari buğday çeşitlerinin fiziksel,kimyasal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi

Cemal KAYA, Hakan ÖZKAN, M.Sertaç ÖZER, Osman KOLA

The effect of sucrose and sodium chloride on desorptional behaviors of hydrated and gelatinized corn starches

Didem UZMAN, Ferhunde ŞAHBAZ

Olgunlaşma Esnasında Beyaz Peynirin Lipolizi Üzerine İlave Edilen Bazı Baharat Ekstraktlarının Etkisi

Ahmet AYAR, Nurhan AKYÜZ

Lactococcus lactis subsp.lactis MA83 suşunda aktif bir faj dirençlilik siteminin genetik ve biyokimyasal doğası

Çağla TÜKEL, Mustafa AKÇELİK

Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi

Eser COŞKUN, Recai ERCAN

Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması

Atilla YETİŞMEYEN, Filiz YILDIZ

Ç.Ü.Z.F. Tarla Bitkileri Bölümü Tarafından Yetiştirilen Bazı Ekmeklik Buğday ve Tritikale Çeşit ve Hatları ile Bölgemiz Çiftliklerinde Üretilen Ticari Buğday Çeşitlerinin Fiziksel, Kimyasal ve Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

M. Sertaç ÖZER, Hakan ÖZKAN, Osman KOLA, Cemal KAYA

Yüksek Hidrostatik Basınç Uygulamasının Mısır Nişastasının Jelatinizasyonu Üzerine Etkileri

Esra İBANOĞLU, Şenol İBANOĞLU

Lactococcus lactis subsp. lactis MA83 Suşunda Aktif Bir Faj Dirençlilik Sisteminin Genetik ve Biyokimyasal Doğası

Çağla TÜKEL, Mustafa AKÇELİK