Klimakterik ve Klimakterik Olmayan Bahçe Bitkileri Üzerinde Etilenin Etkisi ile Etilen Antagonistlerinin Hasat Sonrası Fizyolojisinde Kullanım İmkanları

Klimakterik ve klimakterik olmayan bahçe bitkileri, uygulanan etilene karşı gösterdikleri tepki ve olgunlaşmaları sırasındaki etilen üretim mekanizmalarına göre farklılık gösterirler. Genel olarak, bütün meyvelerin gelişmeleri esnasında düşük düzeylerde etilen ürettikleri yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Bununla beraber, olgunlaşmayla birlikte klimakterik meyveler, non-klimakterik meyvelere göre çok daha fazla miktarda etilen üretirler. Bu iki grup arasındaki farklılığa, gelişmenin belirli aşamalarında ve olgunlaşma sırasında ölçülen içsel etilen konsantrasyonu örnek olarak gösterilebilir. Klimakterik meyvelerde ölçülen içsel etilen konsantrasyonu farklılık göstermekle beraber, klimakterik olmayan meyvelerde gelişme ve olgunlaşma sırasında içsel etilen konsantrasyonu açısından çok az bir değişim söz konusudur. Etilenin etkisini engelleyen doğal engelleyicilerin dışında CO2, Ag+ ve Norbornadiene olmak üzere bilinen üç tip antogonisti vardır ki, bunlar etilenin etkisini engellemek amacıyla dışsal olarak uygulanırlar. Bu makalede, klimakterik ve klimakterik olmayan bahçe bitkileri üzerinde etilenin etkileri ile etilen antagonistlerinin hasat sonrası fizyolojisinde kullanım mekanizması açıklanmıştır.   
Anahtar Kelimeler:

-

Effect of Ethylene on Climacteric and Non-Climacteric Horticultural Crops and Possibilities of Using Ethylene Antagonists in Postharvest Physiology (Turkish with English Abstract)

Climacteric and non-climacteric horticultural crops may be further differentiated by their response to applied ethylene production and during ripening. It has been clearly established that all fruit produced minute quantities of ethylene during development. However, coincident with ripening, climacteric fruits produce much larger amounts of ethylene than non-climacteric fruits. The difference between the two classes of fruit is further exemplified by the internal ethylene concentration found at several stages of development and ripening. The internal ethylene concentration measured in several climacteric fruits varies widely but that of non-climacteric fruits changes little during development and ripening. In addition to the natural inhibitors of ethylene action which have been postulated, there are 3 types of ethylene antagonists which may be applied exogenously to inhibit ethylene action. In this article, effect of ethylene on climacteric and non-climacteric horticultural crops and possibilities of using ethylene antagonists in postharvest physiology are given.  
Keywords:

-,