Hidrate Nişasta ve Jellerinin Desorbsiyon İzotermlerine Sakkaroz ve Sodyum Klorürün Etkisi (İngilizce)

Hidrate nişasta ve jellerinin desorpsiyon izotermleri üzerine sakaroz ve sodyum klorürün etkisi statik gravimetrik yöntem ile belirlenmiştir. Deneyler 25 ve 35°C sıcaklıkta ve 0,11-0,75 su aktifliği aralığında yapılmşıtır. İzoterm verilerinin BET, GAB, geliştirilmiş BET, Halsey, Henderson, Oswin ve Smith eşitliklerine uyumu incelenmiştir. Belirtilen izoterm eşitliklerinin çalışan aw aralığında tüm örneklerdeki desorsiyon verilerini açıklayamadığı görülmüştür. GAB ve geliştirilmiş BET eşitliğinin 0,11-0,75 su aktifliği aralığında sakaroz içeren ve içermeyen hidrate veya jelatinize nişasta örneklerine ait desorpsiyon verilerine uyum sağladığı belirlenmiştir. Sakaroz-nişasta-su ve sodyum klorür-nişasta-su sistemlerinde bileşen etkileşimleri araştırılmıştır. Sakaroz-nişasta ya da sodyum klorür-nişasta etkileşimi desorpsiyonda meydana gelen düşmenin ölçülmesi ile belirlenmiştir. Hidrate nişastalarda her bir bileşenin desorpsiyon davranışının aw ye bağımlı olduğu, nişasta ve sakaroz ya da sodyum klorür arasında bir etkileşimin olmadığı belirlenmiştir. Jel matrisinde ise pofimer-çözünen madde etkileşiminden dolayı denge nem miktarının düştüğü belirlenmiştir, izoterm verileri Clasius-Clapeyron eşitliğinin integre formunda değerlendirilerek örneklere ait net isosterik sorpsiyon ısıları hesaplanmıştır.  
Anahtar Kelimeler:

-

The Effect of Sucrose and Sodium Chloride on Desorptinal Behaviors of Hydrated and Gelatinized Corn Straches (in English)

Desorption isotherms of hydrated corn starch and their gels containing sucrose or sodium chloride were determined by using the static gravimetric method. Experiments were carried out at 25°C over a water activity range of 0,11-0,75. BET, GAB, Hatsey, Henderson, modified BET, Oswin and Smith equations were tested to fit the experimental moisture sorption data. None of the equations were found to be satisfactory to represent the desorptional data for all samples over this aw range. The GAB and the modified BET equations fitted the data for hydrated and gelatinized starches with or without sucrose in the aw range of 0,11 -0,75. Component interactions in the sucrose-starch-water and sodium chloride-starch-water systems were investigated. Sucrose-starch or sodium chloride-starch interaction was determined by measuring the reductions in water desorption as compared to theoretical. The desorptional behaviors of each component in the hydrated starches depended on the aw and no interaction was detected between starch and sucrose or starch and sodium chloride. In the gel matrix, however, equilibrium moisture contents decreased due to the polymer-soluble interaction. Net isosteric heats of moisture desorption were estimated from equilibrium sorption data, using the integrated form of the Clasius-Clapeyron equation.  
Keywords:

-,

Gıda-Cover
  • ISSN: 1300-3070
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR
Sayıdaki Diğer Makaleler

Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması

Atilla YETİŞMEYEN, Filiz YILDIZ

Liyofilize Edilmiş Protein Kaynaklı Yağ İkamelerinin Düşük Yağlı Edam Peynirinin Tekstür ve Olgunlaşmasına Etkisi

Erdoğan KÜÇÜKÖNER, Zahur U. HAQUE

Olgunlaşma Esnasında Beyaz Peynirin Lipolizi Üzerine İlave Edilen Bazı Baharat Ekstraktlarının Etkisi

Ahmet AYAR, Nurhan AKYÜZ

Ç.Ü.Z.F. Tarla Bitkileri Bölümü Tarafından Yetiştirilen Bazı Ekmeklik Buğday ve Tritikale Çeşit ve Hatları ile Bölgemiz Çiftliklerinde Üretilen Ticari Buğday Çeşitlerinin Fiziksel, Kimyasal ve Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

M. Sertaç ÖZER, Hakan ÖZKAN, Osman KOLA, Cemal KAYA

Lactococcus lactis subsp. lactis MA83 Suşunda Aktif Bir Faj Dirençlilik Sisteminin Genetik ve Biyokimyasal Doğası

Çağla TÜKEL, Mustafa AKÇELİK

Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi

Çetin KADAKAL, Sebahattin NAS, Ender POYRAZOĞLU, Atilla SİMSEK

Tulum peynirinin olgunlaşması sırasında laktik asit bakteri florasının değişimi üzerine araştırmalar

Bahri PATIR, Gülsüm ATEŞ

Üzümsü Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi

İlkay TOSUN, Semra YÜKSEL

Urfa peynirlerinin mikrobiyolojik,kimyasal ve duygusal niteliklerinin saptanması

Filiz YILDIZ, Atilla YETİŞMEYEN

Hidrate Nişasta ve Jellerinin Desorbsiyon İzotermlerine Sakkaroz ve Sodyum Klorürün Etkisi (İngilizce)

Didem UZMAN, Ferhunde ŞAHBAZ