Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi

Türkiye için önemli bir tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta, kalite kayıplarının denelerini ve bozulma mekanizmalarını anlamak, kalitenin yükseltilmesi ve korunması için gerekli önlemlerin alınması açısından önemlidir. Fındıkta yetersiz/uygun olmayan hasat, kurutma ve depolama yöntemleri ve koşulları nedeniyle, özellikle küfler faaliyet göstermekte, fındık ve fındık ürünlerinde önemli kalite kayıplarına neden olmaktadır. İşleme (kırma, kavurma, ve paketleme) ve taşıma hataları nedeniyle fındıklarda yağ oksidasyonuna bağlı acılaşma meydana gelmekte ve raf ömrü önemli ölçüde azalmaktadır. Ayrıca, enzimatik faaliyetler de fındıkta acılaşmaya neden olmaktadır. En iyi kalite fındık ve fındık ürünlerini üretebilmek ancak tüm işlemlerin doğru ve eksiksiz uygulanmasıyla mümkün olabilecektir. Ayrıca, uygulamaların izlenmesi ve kalitenin güvence altına alınması için kalite güvence ve yönetim sistemlerinin etkin kullanılması gerekmektedir. Bu kalite güvence sistemlerinden biri olan kritik kontrol noktalarında tehlike analizi fındık hasat ve hasat sonrası işlemleri ile fındık işlemesi için uygulanmıştır.  
Anahtar Kelimeler:

-

Hazart Analysis in Critical Control Points of Harvest, Post-Harvest Operations and Processing of Hazelnut (Turkish with English Abstract)

Hazelnut is an important agricultural product for Türkiye. Determining guality losses in hazelnut and preventive measures is important to achieve and maintain high guality products. Microbial activities and chemical/biochemical reactions contribute to the shelf life of the hazelnut and its products. Microbial activities may bring about significant guality losses as a result of insufficient/inadeguate harvest, drying and storage methods and conditions. Moreover, cracking, roasting, packaging and transportation may bring about lipid oxidation and subseguent rancidity in hazelnut and its products. The best guality can be achieved only if ali operation stages are optimised to obtain premium guality and are monitored through a guality control system to ensure the desired guality.  
Keywords:

-,