Farklı S.Ö. Ayva Klon Anaçları Üzerine Aşılı Ankara Armudu Meyvelerinde Soğukta Muhafaza Sırasındaki Kalite Değişimleri

Bu araştırmada Ankara armudu ile uyuşur olarak tanımlanan (Çelik 1982) 17 farklı S.Ö. ayva klon anacının Ankara armudu meyvelerinin soğukta muhafazası üzerine etkileri incelenmiştir. İki yıl süreli denemede ağaç olumunda ve bir defada derilen ve yıllara göre sırasıyla 120 ve 180 gün süreyle muhafaza edilen meyvelerde depolama sırasında meyve eti sertliği, suda eriyebilir toplam kuru madde, titre edilebilir, asitlik nişasta kapsamı ve ağırlık kaybı belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, üzerindeki Ankara armudu meyvelerini, esas alınan tüm özellikler yönünden bir bütün olarak optimum düzeyde olgunlaştıran ve soğukta muhafaza sırasında da bu özelliklerdeki değişimleri en az düzeye indiren S.Ö. 40-213 ve S.Ö. 40-214 anaçları Ankara armudunun soğukta muhafazası için en uygun uyuşur S.Ö. ayva klon anaçları olarak saptanmıştır.  
Anahtar Kelimeler:

-

Changes in Fruit Quality of Ankara Pear Cultivar Grated on S.Ö. Quince Rootstocks During Cold Storage (Turkish with English Abstract)

The effects of 17 compatible S.Ö. quince rootstocks (Çelik 1982) on changes in fruit quality of Ankara pear cultivar during cold storage were investigated regarding to flesh firmness, total soluble solids, titrable acidity, starch contents and weight loss of the fruits harvested at ones when fruits were nature and cold-stored for 120 and 180 days. As a result of the experiment, best results were obtained from S.Ö. 40-213 and S.Ö. 40-214 rootstocks for both an uniform ripening and keeping quality during cold storage.
Keywords:

-,