Ç.Ü.Z.F. Tarla Bitkileri Bölümü Tarafından Yetiştirilen Bazı Ekmeklik Buğday ve Tritikale Çeşit ve Hatları ile Bölgemiz Çiftliklerinde Üretilen Ticari Buğday Çeşitlerinin Fiziksel, Kimyasal ve Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından geliştirilen bazı buğday ve tritikale çeşit ve hat­larının yanı sıra halen bölgemizde yaygın bir biçimde ekimi yapılan üç farklı ticari çeşidin fiziksel, kimyasal ve teknolojik özellikleri incelenmiş­tir. Analizi yapılan ıslah çeşitlerinden Ures Bow's in fiziksel özellikler bakımından ticari çeşitler olan Adana 99, Panda ve Golia buğdaylarına göre benzer ya da daha üstün olduğu, adı geçen ıslah çeşidinin ham protein ve glüten içeriği ile sedimantasyon değerinin ticari örneklerle yak­laşık aynı ancak glüten indeks değerinin daha iyi sonuçlar gösterdiği, farinogram ve ekstensogram değerleri bakımından ise Ures Bow's çeşi­dinin diğer çeşitlere göre daha üstün niteliklere sahip olduğu belirlenmiştir.  
Anahtar Kelimeler:

-

Determination of Physical, Chemical and Technological Properties of Wheat and Triticale Varieties Improved by C.U.Z.F. Field Crops Department and Commercial Varieties Grown Commonly in Çukurova Region (Turkish with English Abstract)

In this study the physical, chemical and technological properties of four wheat and one triticale varieties improved by C.U. Agricultural Faculty Field Crops Department and three commercial varieties grown commonly in Çukurova region were examined. According to the results, physical properties of Ures Bow's variety are similar and/or better than commercial varieties of Adana 99, Panda and Golia. It was found that the concentrations of protein and gluten in Ures Bow's variety and commercial varieties are similar but the gluten index of Ures Bow's is better than Panda and Gotia varieties. The values of farinograph and extensograph of Ures Bow's variety are better compared to other varieties.   
Keywords:

-,