Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması

Bu çalışmada çift tabanlı çelik (ÇTÇ) tencerelerde susuz pişirme ile geleneksel tencerelerde suyla pişirmenin kıyaslanması için et, patates ve kabak üzerinde ayrıca fırında ve ÇTÇ tencerede susuz pişirmenin kıyaslanması için et üzerinde pişirme denemeleri yapılmış ve sonuçlar enerji tüketimi, duyusal nitelikler ve bazı besin ögelerinin korunma düzeyleri açısından değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. ÇTÇ tencerede susuz pişirme ve geleneksel tencerelerde sulu pişirme için gerekli yakıt miktarları kıyaslanmasında, geleneksel pişirme için gerekli enerjinin yarısının susuz pişirme için yeterli olduğu saptanmıştır. Bir başka ifade ile ÇTÇ tencerede susuz pişirme ile, sulu pişirmeye kıyasla %50 dolayında enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Geleneksel yöntemle sulu pişirilen yiyecekler ile ÇTÇ tencerede susuz pişirilen yiyecekler, duyusal değerlendirmeye tabi tutulduğunda susuz pişirilenlerin belirgin biçimde üstün lezzet ve dokuda olduğu saptanmıştır. Renk açısından ise et ve patateste susuz pişirme, kabakta ise sulu pişirmenin daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. Besin öğeleri (vitamin, mineral madde) kayıplarının belirlenmesi, pişirilen materyalin çeşidine göre önemleri açısından patates ve kabakta C vitamini ve kalsiyum, ette B2 vitamini ve demir tayinlerine dayandırılmıştır. Genelde sulu pişirmede besin ögesi kayıplarının daha fazla olduğu saptanmıştır. Geleneksel yöntemle sulu pişirilenlere kıyasla ÇTÇ tencerelerde susuz pişirilen patateste %30 daha fazla, kabakta %11 daha fazla C vitamini, ette %54 daha fazla B2 vitamini ve %33 daha fazla demir korunabilmektedir. Et pişirmede ÇTÇ tencere ile fırın kullanımının kıyaslanmasında ise duyusal nitelikler bakımından eş ürün elde edilebildiği, buna karşılık fırın 26 kat daha fazla yakıt gerekli olduğu saptanmıştır. ÇTÇ tencerede susuz pişirilen ete kıyasla %48 daha fazla demir ve 4.4 kat daha fazla B2 vitamini korunabilmektedir.   
Anahtar Kelimeler:

-

Comparison of Cooking without Added Water in Double-bottom Stainless Steel Pots with Conventional Cooking Methods (Turkish with English Abstract)

Cooking experiments on meat, potatoes and squash on stove showed that about 50% energy could be saved by cooking without added water along with better texture and flavor, and vitamin retentions can be increased by 11%-54% depending on the food and specific vitamin. Identical products were obtained by cooking meat in double-bottom pot without added water and cooking in the oven while 4.4 times more vitamin B2 and 48% more iron is last. 
Keywords:

-,