Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması ve İzolasyon Yöntemleri

Gram (-) hareketli, mikroaerofilik ve spiral çubuk şeklinde bir bakteri olan Campylobacter jejuni, çocuklarda ve yetişkinlerde bakteriyel gastroenteritin yaygın bir etmenidir. C. jejuni’nin insanlara, kontamine olmuş gıdalar veya bu organizmayı taşıyan hayvanlar aracılığı ile geçtiği düşünülmektedir. Evcil ve yabani hayvanlar çoğu kez bu organizmayı normal barsak floralarında bulundurduklarından, hayvansal gıdalar C. jejuni açısından önem taşımaktadırlar. Bu çalışmada, organizmanın bazı mikrobiyolojik özellikleri, gıdalarla taşınması ve izolasyon yöntemleri ile gelişimini etkileyen bazı faktörler bildirilmiştir.   
Anahtar Kelimeler:

-

Campylobacter jejuni Microbiological Characteristics, Isolation and Transmission by Food (Turkish with English Abstract)

Campylobacter jejuni, a gram-negative motile microaerophilic spiral rod, is now recognized as a common cause of enteritis in humans. Contaminated food or water and direct contact with infected animals have been incriminated in transmission of infection caused by this bacterium. Since many species of animals harbour C. jejuni as a part of their normal intestinal flora, foods derived from animals are of particular concern.          In this review, some information on the microbiological characteristics of C. jejuni, the evidence that foods may be vehicles for transmission to humans, isolation procedures and various factors affecting growth and survival of C. jejuni have been presented.
Keywords:

-,