Bahçe Bitkilerinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Açısından Etilenin Önemi, Biyosentezi ve İşleyiş Mekanizması

Etilen, büyüme, gelişme ve yaşlanma olaylarında birçok safhaları düzenleyen bir bitki hormonudur. Etilen meydana geldiği yer ve zamana bağlı olarak hasat edilen bahçe bitkileri ürünleri için yararlı yada zararlı olabilir.Bu nedenle etkili bir hasat sonrası fizyolojisi, etilenin etkilerini bizim pratik ihtiyaçlarımıza uyumunu sağlayacak bir kontrol mekanizmasını gerektirmektedir. Herşeyden evvel etilenin bu tür tepkileri vermeden önce bitkiler tarafından sentezlenmesi yada dışsal kaynaklardan tedariki zorunludur. Diğer hormonlarda olduğu gibi, etilenin ana reaksiyonu sırasıyla uyaran aktive edilmiş kompleksi oluşturan bir alıcıya bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu ana reaksiyon daha sonra genetik şifrenin değişimi ve oldukça geniş fizyolojik tepkimeleri içeren reaksiyonlar zincirini uyarmaktadır. Bu makalede, bahçe bitkilerinin hasat sonrası fizyolojisi açısından etilenin önemi, biyosentezi ve işleyiş mekanizması açıklanmıştır.   
Anahtar Kelimeler:

-

Biosynthesis, Action and Importance of Ethylene with Regard to Postharvest Physiology of Horticultural Crops (Turkish with English Abstract)

Ethylene is a plant hormone which regulates many aspects of growth, development and senescence. Depending upon where and when ethylene occurs, it may be beneficial or harmful to harvested horticultural crops. Efficient postharvest technology therefore requires the ability to control ethylene effects to suit our practical needs. Before ethylene can exert such responses, it has to be biosynthesized by the plants or supplies from external sources. As in the case of other hormones, ethylene is thought to bind to a receptor, forming an activated complex which is turn triggers the primary reaction. The primary reaction then initiates the chain of reactions, including modification of gene expression, and leading to a wide variety of physiological responses. In this article, biosynthesis, action and importance of ethylene in terms of postharvest physiology of horticultural crops are given.  
Keywords:

-,

Gıda-Cover
  • ISSN: 1300-3070
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR