Ankara’da Tüketime Sunulan Pastörize Sütlerden Hareketli Aeromonas Türlerinin İzolasyon ve İdentifikasyonu

Bu çalışmada, Ankara’da tüketime sunulan pastörize sütlerden toplam 100 adet alınarak hareketli Aeromonas türlerinin varlığı incelenmiştir. Analiz edilen numunelerin % 19’unun hareketli Aeromonas’lar ile kontamine oldukları tespit edilmiştir. İdentifikasyon sonucu numunelerin %68.4’ünün A. caviae, %21.0’ının A. hydrophila ve %10.5’inin ise A. sobria olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, hareketli Aeromonas’ların gıda kaynaklı patojen olarak pastörize sütlerde bulunabileceği ve bu sütlerin insanlar için potansiyel bir enfeksiyon kaynağı olabileceği kanısına varılmıştır.   
Anahtar Kelimeler:

-

Isolation and Identification of Motile Aeromonas Species in Pasteurized Milk Consumed in Ankara (Turkish with English Abstract)

In this study, a total of 100 samples of pasteurized milk purchased at markets in Ankara were analysed for the presence of motile Aeromonas. It is indicated that, pasteurized milk was contaminated with 19% of motile Aeromonas. From positive sample, 68.4% of A. caviae, 21% of A. hydrophila and 10.5% of A. sobria were identified. As a result, motile Aeromonas spp. can be found in pasteurized milk as a potential food pathogen and it was of the opinion that, those milk could be an important source of Aeromonas infection in humans.
Keywords:

-,