Kuadriplejik bir olgu üzerinden evde sağlık hizmetleri

Evde sağlık hizmetleri yatağa bağımlı hastalara ev ortamında muayene, tetkik, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin profesyonel bir sağlık ekibi tarafından verilmesidir. Batı toplumlarında uzun yıllardır uygulanan evde sağlık hizmetleri, son yıllarda Türkiye'de de hızlı bir gelişim göstermiştir. Serebrovasküler olaylar ya da travma sonrası gelişen nörolojik defisitler yetişkinlerde yatağa bağımlılığın en önemli ve en sık nedenlerinden birisidir. Dolayısıyla evde sağlık hizmetleri kapsamına giren hastaların büyük bir kısmını hemip- lejik ya da kuadriplejik hastalar oluşturur. Fakat bu hastalara verilecek evde sağlık hizmetleri ile ilgili mevcut literatür yetersizdir. Bu yazıda kuadripleji gelişiminden üç yıl sonra evde sağlık hizmetleri alan bir olgunun bir yıllık tedavi ve takip süreci literatür eşliğinde tartışılacaktır

Home health services on a quadriplegic case

Home health service is to give examination, diagnosis, treatment, and rehabilitation services to the bedridden patients in home envi- ronment by a professional health care team. In recent years, home health services that practiced for many years in western countries have shown a rapid development in Turkey, too. Cerebrovascular events or neurological traumas are one of the most important and the most common cause of to be bedridden in adults. Thus, hemiplegic or quadriplegic patients create of a large portion of home he- alth services. However, home health services that will be given to these patients are inadequate in the existing literature. In this article, a patient who admitted to home health services after three years the development of quadriplegia will be discussed with treatment and follow-up for one year process by the literature

___

Çayır Y, Işık M. Terminal dönem kanser hastalarında evde sağlık hizmetleri. Smyrna Tıp Dergisi 2012;2:87-9.

Yılmaz M, Sametoğlu F, Akmeşe G, ve ark. Sağlık hizmetinin al- ternatif bir sunum şekli olarak evde hasta bakımı. Istanbul Med J 2010;11:125-32.

Çayır Y. Birinci basamakta evde sağlık hizmetleri: Neler yapabili- riz? Dicle Med J 2013;40:340-4.

McWhinney IR, Freeman T. Textbook of family medicine. 3nd ed. London: Oxford University Press 2009;360-75.

"Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygula- ma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge" 01.02.2010 Tarih ve 3895 Sayılı Makam Onayı.

Feigin VL, Barker-Collo S, Krishnamurthi R, et al. Epidemiology of ischaemic stroke and traumatic brain injury. Best Pract Res Clin Anaesthesiol 2010;24:485-94.

Çayır Y, Avşar ÜZ, Avşar Ü, Cansever Z, Khan AS. Evde sağlık hiz- metleri alan hastaların özellikleri ve bakım verenlerin beklentileri. Konuralp Tıp Derg 2013;5:9-12.

Uzun O, Tan M. A prospective, descriptive pressure ulcer risk fac- tor and prevalence study at a university hospital in Turkey. Ostomy Wound Manage. 2007;53:44-56.

Kowalczewski J, Chong SL, Galea M, Prochazka A. In-home te- le-rehabilitation improves tetraplegic hand function. Neurorehabil Neural Repair 2011;25:412-22.

Akdemir N, Bostanoğlu H, Yurtsever S, Kutlutürkan S, Kapucu S, Özer ZC. Yatağa bağımlı hastaların evde yaşadıkları sağlık sorun- larına yönelik evde bakım hizmet gereksinimleri Dicle Tıp Derg 2011;38:57-65.

Küçükdeveci AA, Yavuzer G, Elhan AH, Sonel B, Tennant A. Adap- tation of the Functional Independence Measure for use in Turkey. Clin Rehabil 2001;15:311-9.

Keller BP, Wille J, van Ramshorst B, van der Werken C. Pressure ulcers in intensive care patients: a review of risks and prevention. Intensive Care Med 2002;28:1379-88.