El ayak ve ağız hastalığı: olgu sunumu

El, ayak ve ağız hastalığı özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Nadiren daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de hastalık görülebilmektedir. Bu hastalar sıklıkla birinci basamak sağlık kurumlarına başvururlar. Deri ve zührevi hastalıklar uzmanları ve bazı ilgili dal uzmanları dışındaki hekimler tarafından çok iyi bilinmemektedir. Halkın bu hastalık ile ilgili bilgisi de yetersizdir. Bu hastalığa tanı koyup, takip ve tedavisini birinci basamak sağlık kuruluşlarında yönetebildiğimiz zaman aileleri gereksiz stresten, zaman kaybından, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarını da gereksiz muayenelerden kurtarırız. Birinci basamak sağlık kurumlarında tedavi edilebilecek bir hastalığın tanınması için iki olguyu sunmak istedik.

Hand, foot and mouth disease is a highly contagious viral disease, especially in children under 5 years of age. Rarely, it can be seen in older children and adults. These patients often apply to primary health care institutions. This disease is not well known by general practitioners, but it is generally well known by skin and venereal disease specialists and some related branch specialists. It is also inadequate for the public to be informed about this issue. When we diagnose this disease and manage its follow-up and treatment in primary health care institutions, we save the families from unnecessary stresten, time loss, and second and third level health care institutions from unnecessary examinations. People are not well informed about this disease. We wanted to present two cases of disease to recognize a treatable disease in primary health care institutions.

___

Ekinci AP, Erbudak E, Baykal C. 2012 yılı Haziran ayında İstanbul’da el-ayak-ağız hastalığı sıklığında önemli artış. Türkderm 2013; 47(4): 192-3.

Varkal MA, Yıldız İ, Ünüvar E. Çocuklarda ateşli döküntülü hastalıklar. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 2015; 78: 1.

Muppa R, Bhupatiraju P, Duddu M, Dandempally A. Hand, foot and mouth disease. J Indian Soc Pedod Prev Dent 2011; 29: 165-7.

Bucak İH, Tepe B, Almiş H, Köse A, Turgut M. Pediatri ve dermatoloji kliniklerinin ortak tanısı: El-ayak-ağız hastalığı olan otuz dokuz hastanın prospektif izlemi. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereology 2017; 51: 41-5.

Kuşcu F, Kömür S, Candevir Ulu A. Erişkin Bir Hastada El, Ayak ve Ağız Hastalığı. FLORA 2016;21(2):93-4.

Uğraş M, Küçük Ö, Biçer S, Çöl D, Giray T, Erdağ GÇ, Yalvaç Z, Yüce B, Vitrinel A. İki yıllık periyot içinde el-ayak-ağız hastalığı olan çocukların değerlendirilmesi. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tip Dergisi 2014; 25(1): 34-8.

Topkarcı Z, Erdoğan B, Yazıcı Z. El-ayak-ağız hastalığının klinik ve demografik özellikleri. Bakırköy Tıp Dergisi 2013; 9(1): 12-5.

Liu B, Luo L, Yan S, Wen T, Bai W, Li H, Zhang G, Lu X, Liu Y, He L. Clinical features for mild hand, foot and mouth disease in China. PLoS One 2015;10(8):e0135503.

Ünal MH, Öğülmüş S, Azimetli S, Keskin A, Uğurlu M. El, Ayak ve Ağız Hastalığı: Olgu Sunumu. Ankara Med J 2015; 15(1): 32-4.