Şebin Ceviz Çeşidinin Stres Koşullarına Dayanımının Belirlenmesi

Bu araştırma şebin ceviz çeşidinin stres koşullarına dayanımını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede, Juglans regia L. anacı üzerine aşılı 2 yaşlı Şebin fidanları kullanılmıştır. Fidanlara, 5 sulama suyu tuzluluğu (T0= 0.3 dS.m-1 -kontrol, T1= 1 dS.m1, T2= 2 dS.m-1, T3= 3 dS.m-1 ve T4= 5 dS.m-1) ve 3 sulama suyu miktarı (S1= 1 litre/hafta, S2= 3 litre/hafta ve S3= 5 litre/hafta) faktöriyel deneme desenine göre tesadüf parsellerinde 4 tekrarlamalı olarak uygulanmıştır. T3 ve T4 konularındaki bitkiler, denemenin 2. yılında tuz stresi nedeniyle ölmüştür. Bitkiler, haftada 1 litre su uygulanan S1 konusunda 2.68 dS.m-1 düzeyindeki toprak tuzluluğundan (ECe) sonra, haftada 3 litre su uygulanan S2 konusunda 5.34 dS.m-1 düzeyindeki toprak tuzluluğundan (ECe) sonra ve haftada 5 litre su uygulanan S3 konusunda ise 10.95 dS.m-1 düzeyindeki toprak tuzluluğundan (ECe) sonra ölmüştür. Deneme sonunda yaşamlarını sürdürebilen T0, T1 ve T2 konuları için yapılan varyans analizi sonuçlarına göre toplam bitki ağırlığı tuzluluk, su miktarı ve tuzluluk-su miktarı interaksiyondan önemli derecede (p<0.01) etkilenmiştir. Toplam bitki ağırlığı, uygulanan sulama suyu tuzluluğunun artmasıyla birlikte azalmıştır. Kontrol konusuna göre T1 ve T2 konuları için fidan gelişimi sırasıyla %23.9 ve %37.5 oranında daha düşük olmuştur. Bitki boyu üzerine yalnızca uygulanan su miktarlarının etkisi önemli bulunmuştur (p<0.01). Tuzluluğun etkisiyle bitki boyunda azalma gözlenmesine karşın ortalamalar arası fark önemli bulunmamıştır. Bitki gövde çapı üzerine yalnızca uygulanan su miktarlarının önemli derecede (p<0.01) etkili olduğu belirlenmiştir. Tuzluluğun gövde çapı üzerine etkisi önemli bulunmamıştır. Bitki kök gelişimi üzerine tuzluluğun, su miktarının ve tuzluluk-su miktarı interaksiyonu etkisi p<0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. T0 konusuna göre T1 ve T2 konularında bitki kök ağırlığı sırasıyla %14.8 ve %30.4 kadar daha az gelişme göstermiştir. S1 konusuna göre de uygulanan su miktarındaki artışla birlikte S2 ve S3 konularında bitki kök ağırlığı sırasıyla %79 ve %114 oranında artış sağlamıştır. Saçak kök gelişimi üzerine tuzluluk, su miktarı ve tuzluluk-su miktarı interaksiyonu etkisi p<0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. Artan tuzluluğun etkisiyle saçak kök gelişimi azalırken, azalan su miktarı etkisiyle de azalmıştır. Taze kök sayısı üzerine yalnızca tuzluluğun etkisi p<0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. T0 ile T1 konularında taze kök sayısı 5.3 ile 4.1 adet iken T2 konusunda 0.2 adete düşmüştür. Uygulanan su miktarındaki artışla birlikte taze kök sayısında da artış gözlenmiş ancak farklılık önemli bulunmamıştır.

___

  • Anonim (2003). Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Araştırma ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Kayıtları, Ankara.
  • Anonim (2008). Tokat Devlet Meteoroloji Bölge Müdürlüğü web sayfası: www.tokat.meteor.gov.tr.
  • Akça Y (2000). Meyve Türlerinde Kullanılan Anaçlar. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Serisi, No: 46, Tokat.
  • Akça Y (2001). Ceviz Yetiştiriciliği. Arı Ofset Matbaası, ISBNN: 975-97498-07.
  • Ayers RS (1977). Quality of water for irrigation, J. Irrig. Drain. Div. Proc. ASCE., 103: 135-154.
  • Batchelor LD, Braucher OL and Serr EF (1945). Walnut production in California, Univ. of California Agri. Expt. Sta. Circ. 364.
  • Bernstein L (1980). Salt tolerance of fruit crops, USDA Agri. Info. Bull. No. 292.
  • Çelebioğlu G (1978). Ceviz. Yalova (Atatürk) Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü. Yayın No: 49, Yalova.
  • Dinç U, Şenol S, Kapur S, Atalşay I ve Cangir C (1993). Türkiye Toprakları. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 51, 233 s., Adana.
  • Flowers TJ and Yeo AR (1981). Variability in the resistance of sodium chloride salinity within rice (Oryza sativa L.) varieties. New Phytol, 88: 363-373.
  • Haas ARC (1929). Composition of walnut trees as affected by certain salts, Bt. Gaz., 87: 364-396.
  • Hendricks LC, Gripp RH and Ramos DE (1977). Walnut Production in California. Univ. California Div. Agri. Sci. Leaflet.
  • Lewitt J (1980). Responses of plants to environmental stresses. Academic Press, New York, pp. 489-530.
  • Maas EV and Hoffman GJ (1977). Crop salt tolerance current assessment, J. Irrig. Drain, Div. Proc. ASCE, 103: 115-134.
  • Ölez H (1971). Marmara bölgesi cevizlerinin seleksiyon yoluyla ıslahı üzerine araştırmalar. Yalova (Atatürk) Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü (Basılmamış doktora tezi), Yalova.
  • Özkan Y (1993). Tokat merkez ilçe cevizlerinin seleksiyonu yoluyla ıslahı üzerine araştırmalar. Y.Y.Ü. Fen Bil. Enst. (Basılmamış doktora tezi), Van.
  • Özkan Y (1998). Ilıman İklim Meyveleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Serisi, 371 s., Tokat.
  • Şen SM (1986). Ceviz Yetiştiriciliği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Eser Matbaası, Samsun.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Prototip Anız Ezme-Kesme Makinası ile Geleneksel Anız Parçalama Makinasının Karşılaştırılması

M. Emin Bilgili, Yasemin VURARAK, Ali BOLAT, Yeşim ŞAHİN, Orhan KARAHavva AKÇA, Havva AKÇA

Farklı Sulama Seviyelerinin Yüzeyaltı Damla Sulama İle Sulanan Yalova İncisi Sofralık Üzüm ÇeşidindeVerim ve Su Kullanım Randımanına Etkisi

Gülşen DURAKTEKİN, Yeşim Bozkurt ÇOLAK, Kadir KUŞVURAN, Havva AKÇA, Günsu ALTINDİŞLİ ATAĞ, Eser ÇELİKTOPUZ

Yeraltı Suyu Kirliliğini Önlemeye Dönük Bariyer Tasarımı

Zeki GÖKALP İsmail TAŞ, Oğuzhan UZUN, Mustafa BAŞARAN, Serkan ŞAHAN, Sema KAPLAN

Farklı Arazi Kullanımı Altında Meydana Gelen Toprak ve Yüzey Akış Kayıplarının Wepp Hillslope Modeli Kullanılarak Tahmin Edilmesi

Saniye DEMİR, İrfan OĞUZ, Ömer Faruk CİBA, Erhan ÖZER

Görüntü İşleme Yöntemleri Kullanılarak Kivi Meyvesinin Kuruma Performansı veRenk Değişiminin Belirlenmesi

Burcu AKSÜT

IPARD Destekli Süt Sığırcılığı İşletmelerinde İç Ortam İklim Parametrelerinin Analizi (Bursa Karacabey Örneği)

Erkan YASLIOĞLUErdal TÜRKMEN

Kırşehir Koşullarında Şeker Pancarında Uygun Sulama Programı

Ahmet ERTEK, Sultan KIYMAZ

Walter Diyagramları Yoluyla Batı Karadeniz Tr-83 Bölgesi Üçüncü Düzey İllerinde Kuraklığın Araştırması

Bekir AYYILDIZ, Arslan Zafer GÜRLER

Bursa İlinde Yetiştiricilik Yapılan Seraların Yapısal Yönden Değerlendirilmesi

Erkan YASLIOĞLU Serkan DURMUŞ

Brokoli Taç İzdüşüm Alanının Görüntü İşleme Yöntemi Kullanılarak Hesaplanması

ADİL KORAY YILDIZ, TEKİN ÖZTEKİN, MEHMET MURAT CÖMERT