Prototip Anız Ezme-Kesme Makinası ile Geleneksel Anız Parçalama Makinasının Karşılaştırılması

Çalışmada, ana ürün mısır hasadı sonrası, anız yönetimi uygulanmış ve toprak hazırlığı yapılmıştır. Toprak verimlilik analizi, nem ve penetrasyon değerleri ölçülmüştür. Gelir/gider oranı ile makinaların ekonomikliği karşılaştırılmıştır.Çalışmanın iki yıllık verilerine göre kullanılan anız ezme-kesme makinasının (prototip) diğer anız parçalama makinasına göre yakıt tüketimi alan başına 1/3 oranında daha az, dolayısıyla gelir/gider oranlarına (geleneksel yöntem 33.3, alternatif yöntem 40.9) göre daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir. Prototip için gerekli traktör gücü 37-60kW iken diğer makina için daha büyük güçte (>60kW) bir traktöre ihtiyaç duyulmaktadır. Mısır saplarının parçalamasında kullanılabilen bu makinanın, toprakta açtığı izler 2-4 cm arasında ölçülmüştür. Anızın tarlada parçalanması için yapılan çalışmada, her bir anız parçası 11-12 cm aralığında kesilmiştir. Sap ve anızın 25 cm den uzun olması durumunda, kesme işlemi esnasında yük iki bıçak üzerinde yüzeye uygulanmış böylece kesilme bölgesinin 2 ayrı noktasında kesme işlemi gerçekleşmiştir.

___

  • Anonim (2016). Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müd.Meteoroloji istasyonu verileri. Adana
  • Anonim. (1982).TOPRAKSU Ana Projesi, Proje no: 862. Tarım Alet ve Makinalarının İşletme Değerleri, Uygunluk Derecelerinin Saptanması ve Geliştirilmesi Rehberi. Eskişehir.
  • Arslan, S., (2006).Toprak Sıkışmasının Azaltılması için Alternatif Bir Yöntem: Kontrollü Tarla Trafiği. KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 9(1), 135-141. Kahramanmaraş.
  • Dinç U, Şenol S, Sayın M, Kanbur S. ve Güzel N. (1990). Çukurova toprakları. Ç.Ü. Ziraat fakültesi Toprak İlmi Bölümü yardımcı ders kitabı. Adana.
  • Doğan, H. ve Çarman, K. (1997). Konya Bölgesinde Hububat Tarımında Tohum Yatağı Hazırlama Uygulamalarının Toprağın Bazı Fiziksel Özellikleri ve Yakıt Tüketimine Etkileri. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi, cilt 1. s: 337-347, Tokat.
  • Durdiyev E, Dursun D. (2002). Sap Parçalama ve Farklı Toprak işleme Yöntemlerinin Mısır Saplarının Toprağa Karışmasına Etkilerinin Belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi 2002, 8(1)79-87
  • Irmak S ve Semercioğlu T, (2012). Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (2) 19- 23, 2012. Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Trit kum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki.Ankara.
  • Karabacak H. (2007). Bitki Yüzey Artığı Kaplama Oranının Görüntü İşleme Tekniğiyle Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.Tarım Makinaları Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi.13.s. Ankara
  • Kocabıyık H, Kayişoğlu B. (2005). Sap Parçalama Makinalarının Performans ve Enerji Maliyetlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi2005, 1 (3), 183-188.
  • Özbek H, Dinç U, Güzel, N. ve Kapur S. (1976).Çukurova Bölgesinde AnızYakmanın Toprağın Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi. TÜBITAK, Proje No: TOAG-182 Ankara.
  • Özden D. M. ve Soğancı A. (1996). Türkiye Tarım Alet ve Makinaları İşletme Değerleri Rehberi (2). Köy Hizmetleri Genel Müd. Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Şube Müd. Yayın No: 92. Ankara
  • Say M. S. (1995). Toprak Pentrasyon Direncinin Toprak Koşulları İle Değişimin Belirlenmesi ve Matematiksel Modellerin Geliştirilmesi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. 109 s. Adana
  • Singh, K.K., T.S. Colvin, D.C. Erbach, A.Q. Mughal, (1992). “Tilth Index: An ApproachtoQuantifyingSoilTilth”. Transactions of the ASAE. 35(6): 1777-1785.
  • Sipahi M. (1994).Anızı yakmadan toprak işleme (demonstrasyon çalışması). Köy Hizmetleri Tarsus Araştırma Enstitüsü Merkez arazileri. (Yayınlanmamış). Tarsus.
  • Şahin G. (1998). Ayçiçeği Saplarının Tarladan Kaldırılması Üzerine Araştırma. Tekirdağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. 22. S. Tekirdağ.
  • Toros H. (1993). Tarsus Yöresinde Ana Ürün Ve 2.Ürün Mısır Tarımında Kullanılan Alet Ve Makinaların Yakıt, Zaman Tüketimleri ve İş Başarıları. Genel yayın no:187 seri no.:121 Tarsus.
  • TÜİK (2012). TÜİK Web Sayfası, (www.tuik.gov.tr). Erişim: 06/12/2012
  • Tüzüner A. (1990). Toprak ve su analiz laboratuvarları el kitabı. KHGM yayınları, Ankara.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bursa İlinde Yetiştiricilik Yapılan Seraların Yapısal Yönden Değerlendirilmesi

Erkan YASLIOĞLU Serkan DURMUŞ

Marmara İkliminde Yetiştirilen Kavunda Farklı Sulama Stratejilerinin Su Kullanım Etkinliği ve Net Gelire Etkisi

HAYRETTİN KUŞÇU

Farklı Sulama Suyu Tuzluluğunun Domateste Yaprak Alanı ve Kuru Madde Üzerine Etkileri

Abdullah SAYICI, Mehmet CAN, Ufuk GÖKÇEN

Tokat Kazova Koşullarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Kuru ve Sulu Şartlarda Verim ile Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Mehmet Ali SAKIN, İsmail NANELİ, Arife Yasemin İSMAİLOĞLU, Kübra ÖZDEMİR

Walter Diyagramları Yoluyla Batı Karadeniz Tr-83 Bölgesi Üçüncü Düzey İllerinde Kuraklığın Araştırması

Bekir AYYILDIZ, Arslan Zafer GÜRLER

Bir Süt Sığırı İşletmesinin Karbon Ayak İzinin Tahminlenmesi: Bursa Örneği

İlker KILIÇBegüm AMET

Şebin Ceviz Çeşidinin Stres Koşullarına Dayanımının Belirlenmesi

Hüseyin ŞİMŞEK, Yasar AKÇA, ALİ ÜNLÜKARA, Çetin ÇEKİÇ

Görüntü İşleme Yöntemleri Kullanılarak Kivi Meyvesinin Kuruma Performansı veRenk Değişiminin Belirlenmesi

Burcu AKSÜT

Brokoli Taç İzdüşüm Alanının Görüntü İşleme Yöntemi Kullanılarak Hesaplanması

ADİL KORAY YILDIZ, TEKİN ÖZTEKİN, MEHMET MURAT CÖMERT

Toprakaltı Damla Sulama Sistemiyle Farklı Stratejilerde Sulanan Patlıcan Bitkisi İçin Bitki Su Stres İndeksinin Belirlenmesi

Yeşim Bozkurt ÇOLAK, Attila YAZAR, SERTAN SESVEREN, İlker ÇOLAK, Gülşen DURAKTEKİN