Ordu İli Merkez İlçede Ailelerin Fındık Yağı Tüketim Durumları

Bu araştırmada, Ordu İli Merkez İlçedeki ailelerin yemeklik yağ tüketim durumları incelenmiştir. Ayrıca fındık yağı tüketimine etki eden faktörlere ilişkin faktör analizi yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler Ocak-2013 yılında 272 adet kişi ile yapılan anket çalışması sonucu elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, en fazla tüketilen yağlar tereyağı (%71,32) ve fındık yağıdır (%61,76). Toplam yağ tüketim miktarı aile başına 6,71 kg/ay ve kişi başına ise 1,89 kg/ay’dır. Aileler yağ satın alırken en fazla 5 lt’lik ambalajları tercih etmektedirler. Fındık yağı sağlıklı ve kaliteli olması düşüncesiyle bölge halkı tarafından çok fazla tüketilmektedir. Faktör analizi sonucunda, fındık yağı tüketimini etkileyen faktörlerin 3 başlık (görüntü ve albenisi yüksek, koku ve hafiflik, kalite ve sağlık) altında toplandığı görülmüştür.

Hazelnut oil consumption of families in the central town of Ordu province

In this study, a comparative analysis of consumption of edible oil of families in Central Town of Ordu Province. In addition, factor analysis was conducted on factors which affect the consumption of hazelnut oil. The data used in the study in January 2013 was a result of a survey conducted with 272 people. According to the survey, the most consumed oils, butter (71.32%) and hazelnut oil (61.76%), which is the amount of total fat consumption of 6.71 kg/month per family and 1.89 kg/month per person. Families with more than 5 litter containers prefer buying oil. Hazelnut oil is thought to be healthy and of good quality too much is consumed by local people. As a result of factor analysis, three factors (image and highly attractive, odour and low weight, quality and health) affecting hazelnut oil consumption has been collected under the title.

___

  • Akgül A ve Çevik O (2005). İstatistiksel Analiz Teknikleri. Emek Ofset Ltd. ġti., İkinci Baskı, Ankara.
  • Anonim (2013a). http://www.bysd.org.tr/Istatistikler.aspx Anonim(2013b).http://rapor.tuik.gov.tr/reports/rwservlet?a dnksdb2&ENVID=adnksdb2Env&report=wa_turk iye_duzey1_koy_sehir.RDF&p_kod=1&p_yil=20 11&p_dil=1&desformat=html
  • Azabağaoğlu MÖ İnan İ.H Gaytancıoğlu O ve Unakıtan G (2003). Tüketicilerin Bitkisel Sıvıyağ ve Margarin Satın Alma Davranışlarının Analizi. Türkiye I. Yağlı Tohumlar, Bitkisel Yağlar ve Teknolojileri Sempozyumu, 22-23 Mayıs, TEAE Yayın No:107, İstanbul, 103-113.
  • Baş T (2008). Anket Nasıl Hazırlanır, Uygulanır, Değerlendirilir? Seçkin Yayıncılık, Beşinci Baskı, Ankara.
  • Gökçek A ve Emeksiz F (1999). Adana kentsel alanda ailelerin yemeklik yağ tüketimi ve yağın harcama esnekliğinin tahmini. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (1): 93-98.
  • Gümüşkesen AS (1999). Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya tip Yayıncılık, İzmir.
  • Gündüz O ve Esengün K (2010). Ailelerin bitkisel yağ tüketimleri üzerine bir araştırma: Samsun İli Örneği. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomi k Araştırmalar Dergi si, 12 (19): 67-72.
  • Güneş E Albayrak M ve Gülçubuk B (2002). Türkiye’de Gıda Sanayi. Tek Gıda-İş Sendikası Eğitim Yayını, Semih Ofset, Ankara.
  • Kalaycı ġ (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Teknikleri, 5.Baskı, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kayahan M (2002). Yağ Tüketimi ve Sağlık. Gıda Mühendisliği Dergisi, 12: 39-47.
  • Kolsarcı Ö Bayraktar N İşler N ve Mert M (1995). Yağlı Tohumlu Bitkilerin Tüketim Projeksiyonları ve Üretim Hedefleri. TMMMOB, 4. Teknik Kongresi, Ziraat Bankası Kültür Yayınları No: 26, 467-483, 9-13 Ocak, Ankara.
  • Kurtuluş K (1998). Pazarlama Araştırmaları. Avcıol Basım Yayın, Genişletilmiş Altıncı Baskı, İstanbul.
  • Miran B ve Tunalıoğlu R (1996). Türkiye’de Zeytinyağı Tüketimi Üzerine Etkili Bazı Faktörlerin Değerlendirilmesi. Türkiye II. Tarım Ekonomisi Kongresi, 4-6 Eylül, Cilt:1, 214-221, Adana.
  • Ness M (2002). MultivariateTechniques in Market Research. Course of Agro-Food Marketing, 20012002, Zaragoza, Spain.
  • Norusis JM (1988). SPSS/PC + Advanced Statistics V2.0 forthe IBM PC/XT/AT and PC/2.SPSS Inc. Chicago, Illinois, U.S.A.
  • Öztekin EÖ (2006) Tekirdağ İlinde Bitkisel Yağ Ürünlerinde Tüketici Eğilimleri Ve Müşteri Memnuniyet Analizi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ.
  • Sayılı M Akca H and Vuray I (2005). Edible oil fat consumption and ıncome-expenditure elasticity: A Cross section study. Journal of Applied Sciences, 5(4): 716-719.
  • ġengül S ve Yurdakul O (1998) Sınırlı Bağımlı Değişkenli Modeller: Zeytinyağı Talebinin Double Hurdle Modeli İle Analizi. International Conference on Economics-II, 9-12 Eylül, Ankara.
  • Yıldız Z Yılmaz V Kaşkır F ve Baş M (2012). Çok değişkenli istatistikler ile tüketicilerin sıvı yağ ambalaj tercihlerine göre bölümlendirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 32(1): 255271.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tokat İli Merkez İlçede Ailelerin Ekmek Tüketimleri Üzerine Bir Araştırma

Zeynep BAL EKMEKCİ, Murat SAYILI, BİLGE GÖZENER

Tokat’ta alabalık yetiştiriciliği yapan karasal işletmelerin yapısal ve biyo-teknik analizi

NİHAT YEŞİLAYER, H.Muhittin GÖREN

Kangal Irkı Türk Çoban Köpeklerinin Bazı Fizyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

MUSTAFA KOÇKAYA, YUSUF ZİYA OĞRAK, Milivoje UROSEVIC

Erzincan Koşullarında Yetiştirilen ‘Ak Sakı’ Elma Çeşidinin Depolama Performansı Üzerine Hasat Öncesi Naftalen Asetik Asit ve Aminoetoksivinilglisin Uygulamalarının Etkileri

BURHAN ÖZTÜRK, Salih KESKİN, Kenan YILDIZ, Özkan KAYA, Kemal KILIÇ, Mutlu UÇAR

Ordu İli Merkez İlçede Ailelerin Fındık Yağı Tüketim Durumları

Murat SAYILI, BİLGE GÖZENER, Gözde KALPAKLIOĞLU

Muşmula (Mespilus germanica L.) meyvesinin hasat ve yeme olumu dönemlerindeki fiziksel, mekanik ve kimyasal özellikleri

EBUBEKİR ALTUNTAŞ, Esra Nur GÜL, Mustafa BAYRAM

Su ve Tuzluluk Stresinin Mürdümük’te (Lathyrus sativus L.) Bitki Büyüme, Gelişme, Verim ve Su Tüketimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Sevda SAFİ, HÜSEYİN ŞİMŞEK, ALİ ÜNLÜKARA

Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi

Abdullah KASAP, İLKNUR DURSUN

Et ve Et Ürünlerinde Heterosiklik Aminler

ÜMRAN ÇİÇEK, Aliye BULGAN

Farklı Kültivatör Uç Demirlerinin Malzeme Özelliklerinin Belirlenmesi

Umut GÜLEÇ, EBUBEKİR ALTUNTAŞ