Kayseri İli Tarım Makinaları İmalat Sanayisinin Mevcut Durumu ve Sorunları

Bu çalışmada, Kayseri yöresinde bulunan tarım makinaları imalat sanayisinin üretim durumunu ve sorunlarını belirlemek amacıyla bir anket çalışması yürütülmüştür. Çalışmada imalatçılarla yüz yüze yapılan görüşmede; makina teçhizat varlığı, mevcut üretim ve teknik kapasitesi, enerji tüketimi, üretim şekli, pazarlama imkânları, yapısal özellikleri ve karşılaştıkları başlıca sorunlar ele alınmıştır. Sonuç olarak, imalatçı firmaların mevcut üretim durumunun yörenin ihtiyaç duyduğu tarım makinası gereksinimini yeterli düzeyde karşılayamadığı, imalat işlemlerinde kullandıkları hammadde ve malzemeleri genellikle çevre illerden temin ettikleri, destekleme ve hibe konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, imalatçı firmaların üretim işlemleri için yeterli düzeyde ve sayıda kalifiye eleman bulamadıkları, belirli ve sınırlı sayıda makina tipini ürettiği belirlenmiştir. Yörenin tarımsal üretim potansiyeli dikkate alındığında, teknik kapasitesi yeterli olan firmaların, imal edilen makina türü ve sayısını artırması gerekmektedir. Bu amaçla, dışardan yetişmiş elemanların teknik bilgi ve beceri yönünden eğitilmeleri, bununla birlikte firmaların girişimci ve yenilikçi yönlerini geliştirebilmeleri için bilgilendirilme yapılarak teşvik edilmesi gerekmektedir.

___

  • Aybek, A., Arslan S., Korlaelçi M. 2001.Kahramanmaraş ilinde tarım alet ve makinaları imalatı yapan işletmelerin profili ve beklentileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi 4.2 s: 181-195.
  • Ergüneş, G., Altuntaş E., Tarhan S. 2006. Tokat merkez ve ilçelerindeki tarım alet ve makina imalatçılarının durumu ve sorunları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2006, 23(1):9-14.
  • Korkmaz, İ., 2012. Konya'da Bulunan Tarım Makinaları İmalat Sanayinin Özellikleri, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Örnek N., Arısoy H., Hacıseferoğulları H. 2013. Konya’da Bulunan Değirmen Makineleri İmalat Sanayinin Yapısal Durumu. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2013, 9(1), 73-81.
  • Sessiz A., Gürsoy S., Eliçin A.K., Esgici R., Akın S. 2013. Diyarbakır İli Tarım Makinaları İmalat Sanayisinin Mevcut Durumu. 28. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, 4-6 Eylül, s:168-176. Konya.
  • TUİK, 2015 Web sitesi. Bitkisel üretim istatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul
  • Ünal, G. H., Saçılık, K., Gök, A., Gök, K. (2007). Türkiye’deki tarım makinaları üreticilerine farklı bir bakış. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 3(1), 11-16.
  • Yurtlu, Y. B., Ekmekci, K., Bozoğlu, M., Demiryürek, K., Ceyhan, V. (2012). Tarım Makineleri İmalatçılarının Güvenli Tarım Makineleri İmalatı Açısından Mevcut Durumu ve Eğitim İhtiyaçları. Toprak Su Dergisi-Soil Water Journal, 2012, 1(2), 99-109.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi