IPARD Destekli Süt Sığırcılığı İşletmelerinde İç Ortam İklim Parametrelerinin Analizi (Bursa Karacabey Örneği)

Bu çalışmada Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından desteklenen iki adet işletmede iç ortam sıcaklık ve nem değerleri ile tasarım farklılıklarının bu sonuçlara etkisi analiz edilmiştir. Çalışma Bursa Karacabey Şahinköy ’de birbirine 800 metre mesafede aynı kapasite ve benzer planlama özelliklerine sahip iki Süt Sığırcılığı işletmesinde gerçekleştirilmiştir. Her bir işletmede 7 adet veri kaydedici cihaz kullanılmıştır. Ölçümler 18.12.2016 ile 19.01.2017 tarihleri arasında 1 ay boyunca devam etmiş olup, sıcaklık ve nem değerleri saatte bir olacak şekilde 24 saat boyunca kayıt altına alınmıştır. Birçok kaynakta sığırlar için uygun bağıl nemin %60-75 arasında olması gerektiği, %80’i geçmemesi önerildiği halde inceleme yapılan her iki işletmede de bağıl nemin birçok kez %100’lere ulaştığı hatta bir işletmede uzun saatler sürdüğü görülmüştür. İki işletme arasında iç ortam hava kalitesi açısından istatistiki farklar önemli (P<0,01) görülmüştür. Bu farkların yan duvar üstünün işletmelerden birinde perdeli sistemlerle diğerinde ise plastik doğrama malzeme ile kapatılmış olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Uç değerler açısından perdeli sistemde bağıl nem düzeyi daha yüksek, sıcaklık daha düşük görülmüştür. Havalandırma açısından işletme tasarımının iyileştirilmesi gerektiği ve yan duvar yüksekliği açısından bir standart geliştirilmesinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.

___

  • Bıyıkoğlu, K. 1973. Genel Zootekni. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No.117.
  • Bohmanova, J., Misztal, I. ve Cole, J.B. 2007. Studies on Genetics of Heat Tolerance in Dairy Cattle with Reduced Weather Information via Cluster Analysis. J. Dairy Sci. 90:1947–1956.
  • Council, National Research. 1971. A Guide to Environmental Research on Animals. Natl. Acad. Sci. Washington, DC.
  • Efekan, E. 2013. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi “Büyükbaş Hayvan Barınaklarının IPARD Programı Kapsamında Değerlendirilmesi - Erzurum İli Örneği.” Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Ekmekyapar, T. 1991. Hayvan Barınaklarında Çevre Koşullarının Düzenlenmesi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:306.
  • Göncü, S., Önder, D., Koluman, N. Mevliyaoğulları, E. 2001. Sıcak ve Nemli Koşullara Uygun Hayvan Barınak Özellikleri.
  • http://www.muratgorgulu.com.tr/ckfinder/userfiles/files/S%C4%B1cak%20Ko%C5%9Fullarda%20Bar%C4%B1nak%20Ozellikleri.pdf (Erişim Tarihi: 31 Ağustos 2017)
  • Işık, M., Aydinşakir, K., Dinç, N., Büyüktaş, K., Tezcan, A. 2016. Antalya Koşullarında Sıcaklık-Nem Indeks Değerlerinin Süt Sığırcılığı Açısından Değerlendirilmesi. Mediterranean Agrıcultural Sciences, Antalya 29(1): 27–31.
  • NOAA. 1976. Livestock Hot Weather Stress. Oper Man Lett. C-31-76, Kansas City, MO.
  • Şerefoğlu, C. 2008. SAPARD-IPARD Programlarının Analiz Edilmesi-Besi İşletmelerinin IPARD Programındaki Yeri Üzerine Bir Araştırma (Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • TKDK, 2017. “İnternet Sitesi.” http://www.tkdk.gov.tr/Duyuru/ipard-i-programi-basariyla-tamamlandi-1283 (Erişim Tarihi: 25 Şubat 2017).
  • Yousef, MK. 1985. Stress Physiology in Livestock. Stress Physiology in Livestock. CRC Press, Boca Raton, FL
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Görüntü İşleme Yöntemleri Kullanılarak Kivi Meyvesinin Kuruma Performansı veRenk Değişiminin Belirlenmesi

Burcu AKSÜT

Farklı Sulama Suyu Tuzluluğunun Domateste Yaprak Alanı ve Kuru Madde Üzerine Etkileri

Abdullah SAYICI, Mehmet CAN, Ufuk GÖKÇEN

Mahlep Anaçlarında Kuraklık Stresinin Stoma ve Diğer Morfolojik Özellikler Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

İ Kürşat ÖZYURT, YAŞAR AKÇA

Toprakaltı Damla Sulama Sistemiyle Farklı Stratejilerde Sulanan Patlıcan Bitkisi İçin Bitki Su Stres İndeksinin Belirlenmesi

Yeşim Bozkurt ÇOLAK, Attila YAZAR, SERTAN SESVEREN, İlker ÇOLAK, Gülşen DURAKTEKİN

Prototip Anız Ezme-Kesme Makinası ile Geleneksel Anız Parçalama Makinasının Karşılaştırılması

M. Emin Bilgili, Yasemin VURARAK, Ali BOLAT, Yeşim ŞAHİN, Orhan KARAHavva AKÇA, Havva AKÇA

Bir Süt Sığırı İşletmesinin Karbon Ayak İzinin Tahminlenmesi: Bursa Örneği

İlker KILIÇBegüm AMET

Yeraltı Suyu Kirliliğini Önlemeye Dönük Bariyer Tasarımı

Zeki GÖKALP İsmail TAŞ, Oğuzhan UZUN, Mustafa BAŞARAN, Serkan ŞAHAN, Sema KAPLAN

Farklı Sulama Seviyelerinin Yüzeyaltı Damla Sulama İle Sulanan Yalova İncisi Sofralık Üzüm ÇeşidindeVerim ve Su Kullanım Randımanına Etkisi

Gülşen DURAKTEKİN, Yeşim Bozkurt ÇOLAK, Kadir KUŞVURAN, Havva AKÇA, Günsu ALTINDİŞLİ ATAĞ, Eser ÇELİKTOPUZ

Tokat Kazova Koşullarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Kuru ve Sulu Şartlarda Verim ile Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Mehmet Ali SAKIN, İsmail NANELİ, Arife Yasemin İSMAİLOĞLU, Kübra ÖZDEMİR

Şebin Ceviz Çeşidinin Stres Koşullarına Dayanımının Belirlenmesi

Hüseyin ŞİMŞEK, Yasar AKÇA, ALİ ÜNLÜKARA, Çetin ÇEKİÇ