GOÜ Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sistemi Hakkındaki Bilgi Durumu ve Düşüncelerinin Araştırılması

Türkiye’de birçok sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlerin etkisiyle yeniliklerin benimsenme süreci zaman alabilmektedir. Bu süreci kontrollü ve daha fonksiyonel hale getirmek amacıyla tarımsal danışmanlık faaliyetlerine ağırlık verilmiştir. GOÜ Ziraat Fakültesi öğrencileri ve lisansüstü öğrencilerin tarımsal danışmanlık sistemine ilişkin bilgi durumu ve tarımsal danışmanlığın geleceğine yönelik beklentileri ortaya konularak tarımsal yayım eğitim programına ilişkin önerilere yer verilmiştir. Araştırmanın popülasyonu olarak GOÜ Ziraat Fakültesi’nde ve GOÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nde tarım bilimlerde lisansüstü eğitim gören öğrenci sayıları dikkate alınmıştır. Küme (salkım) örnekleme yöntemi belirlenmiş olup, lisans öğrencilerinde örnek hacmi 256 lisansüstünde ise 81öğrenci ile anket uygulaması yapılmıştır. Elde edilen veriler yardımıyla, çapraz tablolar oluşturulmuş ve Khi-Kare analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, ziraat fakültesi öğrencilerinin %54.30’u yayımın geleceği hakkında endişeli, %45.70’i de tarımsal danışmanlığın iyi yönde ilerleyeceği görüşündedirler. Bu duruma göre, geleceğin yayımcıları olarak düşünülebilecek kitlenin yayım sisteminin geleceği hakkında bir görüş birliğinin olmadığı ve ağırlıklı olarak tarımsal yayım sisteminin geleceğinden endişe ettikleri söylenebilir. Ziraat fakültesi öğrencilerinin tarımsal yayımdan sorumlu kurum ve kuruluşu bilme durumları incelendiğinde %72.40’ı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını sorumlu kuruluş olarak göstermişlerdir. Ziraat fakültesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin %27.60’ının halen tarımsal yayımdan sorumlu kuruluşu bilmiyor oluşu yayım hizmetlerinin yeterince etkin olarak öğretilemediği sonucunu çıkarabilir. Bu duruma neden olarak tarımsal yayım dersinin ziraat fakültesinin tüm bölümlerinde okutulmuyor olması gösterilebilir. Bu bağlamda tarımsal yayım dersinin ziraat fakültelerinin tüm bölümlerinde etkin bir şekilde okutulması önerilebilir.

___

  • Ateş A ve Sayın C (2008). Antalya ilinde örtüaltı yetiştiriciliğinde özel tarımsal danışmanlık hizmetleri üzerine bir araştırma. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2): 251-26.
  • Artık A (2012). Paydaş Görüşlerden Hareketle Adana İlinde Serbest Tarım Danışmanlık Sisteminin Değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Cinemre HA ve K Demiryürek (2005). Tarımsal Yayım ve Haberleşme. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, No: 17 (5. Baskı), 152+iv s., Samsun.
  • Demiryürek K (2015). Yayım Sözlüğü. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Yayınları, Ankara.
  • http://www.tepge.gov.tr/Dosyalar/Yayinlar/56e80cd988544544a31a61c8c0403ee9.pdf
  • Derman A (2010). Mardin İlinde Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi Kapsamında Görev Yapan Elemanların Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sistemine Bakışları. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yayınlanmış Yüksek Lisans tezi, Adana.
  • GOÜ, (2013). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Stratejik Planı 2014-2018, Tokat. http://strateji.gop.edu.tr/dosya/05_12_YYYY_10_08_36.pdf
  • Keskin AH (2011). Klonal Elma Yetiştiriciliğinde Tarımsal Yayımın Rolü: Konya İli Çumru İlçesi Örneği, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Özçatalbaş O (2009). Türkiye ve Avrupa Birliğinde Tarımsal Yayım Sistem ve Yaklaşımlarına Bakış. AB ve Türkiye Arasındaki Sivil Toplum Diyalogunu Çok Yönlü Geliştirilmesi Uluslararası Sempozyumu, Bildiri Kitabı, 5-8 Kasım 2009, Antalya.
  • Özçatalbaş O, Budak DB, Boz İ ve Karaturhan B (2010). Türkiye’de Tarım Danışmanlığı Sisteminin Geliştirilmesine Yönelik Önlemler. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, s.11-15, Ankara.
  • Saltan A ve Emeksiz F (2009). Adana İli Aladağ İlçesi Kökez Köyünün sosyo-ekonomik yapısı ve kalkınma açısından tarımsal yayım çalışmalarının değerlendirilmesi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 20(1):127-136.