Fındık Yetiştiriciliği Konusunda Çalışan Araştırmacıların Mevcut Durumu ve Sorunlarının Belirlenmesi*

Fındık üretiminde ve ihracatında dünya birincisi olan Türkiye'de fındık konusunda araştırma yapan araştırmacıların mevcut sorunlarının giderilmesi fındık konusundaki teknolojik bilgilere ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Bu araştırma ile fındık yetiştiriciliği konusunda çalışan araştırmacıların mevcut durumu ile sorunları incelenmiştir. Araştırma kapsamında araştırma enstitüleri ve üniversitelerde fındık konusunda çalışma yapan 20 araştırmacı personel ile anket çalışması yapılmıştır. Anketler araştırmacılar tarafından 2012 yılında yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Likert ölçeğinden yararlanılan araştırmada, oransal ifadelerden yararlanılarak analizler yapılmıştır. Görüşülen araştırmacıların %80'i mesleklerini isteyerek seçtiklerini belirtmişlerdir ve sonuçlara göre ortalama olarak 10,4 yıldır mesleklerini sürdürmektedirler. Araştırmacıların %60'ı araştırma kurumunda çalışmaktan memnundur., Görüşülen araştırmacıların %70'i mesleki olarak kendilerini yeterli görmektedirler. Araştırmacılar araştırma faaliyetlerinde kendilerine kısıt olarak altyapı olanaklarının zayıflığından bahsederken, kurumlar arası koordinasyonun da yeterli olmadığını beyan etmişlerdir. Ayrıca mesleki konular ve yayınlar hakkında da görüşler alınmıştır.

Current Situation and Determination of Problems of Researcers who working on the Cultivation of Hazelnut

Eliminate problems of researchers who is working on hazelnut in Turkey whose production and exports of hazelnut is the first in the World will facilitate access to technological knowledge about the hazelnut. With this Project, current situation and problems of researchers were analyzed. Survey was conducted by 20 researchers who is working in research institutes and universities. Face to face surveys were conducted in 2012 by researchers. Likert scale was used in this research and analyzes were conducted with percent expression. 80% of the interviewed researchers say that their profession has voluntarily entered and they have worked an average of 10,4 years. 60% of researchers stated that he was happy working in research institutions, 70% are sufficient in themselves as professional. Researchers say that infrastructure facilities are weakness and inter-agency coordination is not enough. In addition, opinions about professional issues and publications are taken.

___

  • Armağan, G., 1993. İzmir İli Pamuk Üretiminde Yeniliklerin Üreticiler Arasında Yayılması ve Benimsenmesi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bornova-İzmir. Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bornova-İzmir.
  • Çalışkan, M., Atlı, M., Bilim, H.C., Sarpkaya, K. ve Kalkancı, N., 2012. Antepfıstığı İşletmelerinde Yeniliklerin ve Araştırma Sonuçlarının Benimsenme Düzeyleri ve Etki Değerlendirmesi, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Proje Sonuç Raporu, Gaziantep.
  • Paksoy, H.M., 2007. Üniversitelerde Akademik Personelin İş Memnuniyeti: Harran Üniversitesi Örneği. Selçuk Üniversitesi Karaman İ.İ.B.F. Dergisi, 12(9): 138- 151.
  • Sıray, E., 2013. Fındık Üretim ve Ticaret Durumu, Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Eğitim Notları, Giresun.
  • Yüksel, A., Uçkun, G., Dinçel, G. ve Demir, B., 2013. İnovasyon Yeteneğinin Artırılmasında Üniversite Sanayi İşbirliği ve Meslek Yüksekokullarının Rolü. Kırklareli Üniversitesi, Electronic Journal of Vocational Colleges, 4: 21-28.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi