Farklı Sulama Suyu Tuzluluğunun Domateste Yaprak Alanı ve Kuru Madde Üzerine Etkileri

Terleme, fotosentezle oksijen ve besin üretme, atmosferle gaz alışverişinde bulunma gibi birçok fonksiyonu yerine getiren yapraklar, bitkinin temel organlarından biridir. Büyüme, bir bitkinin birim zamandaki birim yaprak alanının kuru maddesindeki net artış olarak açıklanmaktadır. Bu amaçla yaprak alanı ya da yaprak alan indeksi ile ilgili çalışmalar günümüzde önem kazanmıştır. Bu çalışmada, farklı tuzluluk ve sulama uygulamalarının sera koşullarında Şubat-Haziran döneminde yetiştirilen domates bitkisinin yaprak alanına ve kuru madde üretimine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 0.7-6.0 dS m-1 arasında değişen 4 farklı tuzluluk ve 4 farklı sulama uygulaması konu olarak seçilmiştir. Her bir konu 3 tekerrürlü olduğundan, çalışma toplamda 48 parselde yürütülmüştür. 3 haftada bir her konudan bir bitki kesilerek yaprak alanı ve kuru madde miktarı belirlenmiştir. Yaprak alanı ölçümlerinde CI-202 Laser area meter kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, farklı sulama suyu tuzluluk düzeyleri ve sulama uygulamalarının yaprak alan indeksi (LAI) ve kuru maddeyi önemli düzeylerde etkilediği belirlenmiştir.

___

  • Bonan G B (1993). Importance of leaf area index and forest type when estimating photosynthesis in Boreal forest. Remote Sensing of Environment, 43: 303-314.
  • Coombs J, Hall D O, Long S P and Scurlock J M O (1987). Techniquies in bioproductivity and photosynthesis, 2nd Edition, Pergamon Press, Oxford, New York, Beijink, Frankfurt, Sao Paulo, Sidney, Tokyo, Toronto.
  • Dişli Y (1997). Antalya İli Kale (Derme) İlçesi Yer altı Sulama Suyu Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Üni. Fen Bilimleri Ens. Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Konya.
  • Ekinci R, Gencer O ve Başbağ S (2008). Okra ve Normal Yapraklı Pamuklarda (Gossypium hirsutum L.) Bazı Fizyo-Morfolojik Oluşumların Verim ile Olan İlişkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 14(3): 217-221.
  • Fernández-García N, Martínez V and Carvajal M (2004). Effect of salinity on growth mineral composition and water relations of grafted tomato plants. J. Plant Nutr. Soil Sci., 167: 616-622. Grismer M E (1990). Leaching Fraction, Soil Salinity and Drainage Efficiency. California Agriculture, 44(6): 24-26.
  • Jose S and Gillespie A R (1997). Leaf area-productivity relationships natural disturbances. Among mixed-species hardwood forest communities of the central hardwood region. Forest Science, 43(1): 56-64.
  • Kanemasu E T, Asrar G and Fuchs M (1985). Application of remotely sensed data in wheat growht modelling. In: Wheat growht and modelling, Eds.: W. Day and R.K. Atkin. NATO ASI Series, Series A: Life Sciences, 86: 357-369.
  • Kaya S (2012). Yerel Sofralık Domates Popülasyonlarının Organik Tarıma Uygunlukları Ve Organik Çeşit Geliştirme Amacıyla Kullanım Olanakları Üzerine Araştırmalar. ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi.
  • Kirda C, Cetin M, Dasgan Y, Topcu S, Kaman H, Ekici B, Derici M R. and Ozguven A I (2004). Yield response of greenhouse grown tomato to partial root drying and conventional deficit irrigation. Agricultural Water Management, 69: 191–201.
  • Monteith J L (1981). Does light limit crop production? In: Physiological processes limiting plant productivity. Ed., C.B. Johnson, London, Boston, Sydney, Wellington, Durban, Toronto. Butterworths. pp.23-38.
  • Sarı M, Aksoy T, Köseoğlu T, Kaplan M, Kılıç Ş ve Pilanalı N (1993). Akdeniz Üniversitesi Kampüs Alanının Detaylı Temel Toprak Etüdü ve İdeal Arazi Kullanım Planlaması. A.Ü. Bilimsel Araştırmalar Yönetim Birimi raporu, Antalya.
  • Tüzel Y, Duyar H, Öztekin G B ve Gül A (2009). Domates Anaçlarının Farklı Dikim Tarihlerinde Bitki Gelişimi, Sıcaklık Toplamı İsteği, Verim ve Kaliteye Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 46 (2): 79-92.
  • Ünlükara A, Cemek B ve Karadavut S (2006). Farklı çevre koşulları ile sulama suyu tuzluluğu ilişkilerinin domatesin büyüme, gelişme, verim ve kalitesi üzerindeki etkileri. Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (1): 15-23.
  • Waring R H (1983). Estimating forest growth and efficiency in relation to canopy leaf area. Advanced Ecology Research, 13: 327-354.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Sulama Seviyelerinin Yüzeyaltı Damla Sulama İle Sulanan Yalova İncisi Sofralık Üzüm ÇeşidindeVerim ve Su Kullanım Randımanına Etkisi

Gülşen DURAKTEKİN, Yeşim Bozkurt ÇOLAK, Kadir KUŞVURAN, Havva AKÇA, Günsu ALTINDİŞLİ ATAĞ, Eser ÇELİKTOPUZ

Prototip Anız Ezme-Kesme Makinası ile Geleneksel Anız Parçalama Makinasının Karşılaştırılması

M. Emin Bilgili, Yasemin VURARAK, Ali BOLAT, Yeşim ŞAHİN, Orhan KARAHavva AKÇA, Havva AKÇA

Bursa İlinde Yetiştiricilik Yapılan Seraların Yapısal Yönden Değerlendirilmesi

Erkan YASLIOĞLU Serkan DURMUŞ

Yeraltı Suyu Kirliliğini Önlemeye Dönük Bariyer Tasarımı

Zeki GÖKALP İsmail TAŞ, Oğuzhan UZUN, Mustafa BAŞARAN, Serkan ŞAHAN, Sema KAPLAN

Walter Diyagramları Yoluyla Batı Karadeniz Tr-83 Bölgesi Üçüncü Düzey İllerinde Kuraklığın Araştırması

Bekir AYYILDIZ, Arslan Zafer GÜRLER

Yüzey Altı ve Yüzey Üstü Damla Sulama Sistemiyle Sulanan Kavunda Kısıntılı Sulamanın Bazı Kantitatif Parametrelere Etkisi

Halil KIRNAK, Ergün DOĞAN

Adana İlinde Buharlaşma Serilerinde Gidişlerin Yeni Bir Gidiş Analiz Yöntemi İle Belirlenmesi

Mete ÖZFİDANER, Duygu ŞAPOLYO, Fatih TOPALOĞLU, Alper BAYDAR

Konik Hüzmeli Memelerde Kullanılan Girdap Plaketlerinin Hüzme Açısı ve Püskürtme Paternine Etkisi

BAHADIR SAYINCI, Ruçhan ÇÖMLEK, Mustafa Gökalp BOYDAŞ, Mazhar KARABünyamin DEMİR

Görüntü İşleme Yöntemleri Kullanılarak Kivi Meyvesinin Kuruma Performansı veRenk Değişiminin Belirlenmesi

Burcu AKSÜT

Toprakaltı Damla Sulama Sistemiyle Farklı Stratejilerde Sulanan Patlıcan Bitkisi İçin Bitki Su Stres İndeksinin Belirlenmesi

Yeşim Bozkurt ÇOLAK, Attila YAZAR, SERTAN SESVEREN, İlker ÇOLAK, Gülşen DURAKTEKİN