Adana İli Çukurova İlçesinde Salça Tüketim Tercihleri ve Tüketimi Etkileyen Faktörler

Adana ili Çukurova ilçesinde ailelerin salça tüketimlerinin incelendiği bu çalışmada, 2013 yılı başında 269 aile ile yapılan anket sonucu elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırma neticesinde, ailelerin tamamının biber salçası, %61,34’ünün domates salçası ve bazı ailelerin de biber ve domates salçasını birlikte tükettikleri tespit edilmiştir. Araştırmada, aylık aile başına ortalama domates salçası tüketim miktarı 515,66 gr ve biber salçası tüketim miktarı ise 965,15 gr’dır. Tüketilen salçaların önemli bir kısmı satın alınmakta (genelde ambalajlı), bir kısmı ise evde aileler tarafından hazırlanmaktadır. Anket yapılan ailelerin tamamı biber salçası tükettiğinden dolayı, biber salçası hakkındaki düşüncelere yönelik faktör analizi yapılmıştır. 16 faktör ile başlanan faktör analizi 15 değişkenin 5 faktör (Nitelik ve fiyat, lezzet ve marka, sağlık, fayda, alışkanlık) altında toplanması ile tamamlanmıştır.

Sauce Consumption Preferences and Affecting Factors in Çukurova District of Adana Province

The study was conducted to determine paste consumption of families in Cukurova Town of Adana Province. Data obtained with two hundred sixty nine questionnaires conducted in 2013 were used in the study. The results showed that all of the families consume pepper paste, 61.34% of them use tomato paste and some families consume both pepper and tomato pastes. The average monthly per family consumption of tomato paste and red pepper paste consumptions are 515.66 g and 965.15 g, respectively. Significant portion of the paste consumed are purchased (usually packaged) and some are prepared by the families at home. Since all of the surveyed families consume pepper paste, factor analysis was conducted for thoughts on pepper paste. the factor analysis started with 16 factors was completed with the 5 factors composed of 15 variables (quality and price, flavor and brand, health, benefits,habit).

___

  • Akgül A ve Çevik O (2005). İstatistiksel Analiz Teknikleri. Emek Ofset Ltd. Şti. 2. Baskı, sy 428, Ankara.
  • Çabuk S ve Şengül S (2000). Ailelerin Evde ve Ev Dışında Gıda Tüketimlerinin “Switching Regresyon” Yöntemiyle Belirlenmesi, DİE Araştırma Sempozyumu 2000, Ankara.
  • Field A (2000). Discovering Statistics Using SPSS for Windows. London: SAGE Publication.
  • Gül A (1995). Sulamanın GAP Alanında Tarım Sektöründe Üretim Yapısı, Girdi Kullanımı, Verimlilik ve İşletme Gelirleri Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Adana.
  • Gül A Özel R ve Işık H (2004). Adana ilinde domates salçası tüketim yapısı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(3): 53-62.
  • Gül A Özel R ve Işık H (2005) Adana ili merkezinde tüketicilerin biber salçası tüketimi etkileyen faktörler. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(4): 23-31.
  • Kalaycı Ş (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. BRC Matbaacılık, Ankara.
  • Koç A (1997). Domates salçası talebinin kalitatif analizi: Adana’da yatay kesit çalışması sonuçları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(3): 181-190.
  • Sayılı M Oruç Büyükbay E ve Uzunöz M (2008). Tokat İlinde Salça Tüketim Yapısı ve Tüketimi Etkileyen Faktörler. Bahçe Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 8-11 Ekim, 517-525, Antalya.
  • Tabachnick B G ve Fidel S L (2001). Using Multivariate Statistics, 4th Edition, Boston, USA.
  • TEPGE (2013). Domates ve Domates Salçası Durum ve Tahmin: 2012/2013. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Yayın No:219, Ankara.
  • TUİK (2013). Türkiye İstatistik Kurumu . Türkiye İstatistik Yıllığı, Ankara.
  • Yurdakul O (1973). Tarım işletmelerinin analizinde yeni bir metod “faktoriyel analiz”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(11-12).
  • Yurdakul O (1974). Adana İli Koyun Besiciliği Ekonomisi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Adana.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çukurova Ekolojik Koşullarında Bazı Sıcak Mevsim Baklagil Yem Bitkilerinin Verim, Kalite ve Adaptasyonu Üzerine Bir Araştırma

Feyza D. GÜNDEL, YAŞAR KARADAĞ, SELAHATTİN ÇINAR

Silaj sorgum'da bazı fizyolojik özelliklerin verim üzerine etkileri

MAHMUT KAPLAN, Rukiye KARA

Üretim Fiyat İlişkisinde Almon Polinomial Tekniği Yaklaşımı (Samsun İli Çeltik Örneği)

HASAN GÖKHAN DOĞAN, Arslan Zafer GÜRLER, Bekir AYYILDIZ

Adana İli Çukurova İlçesinde Salça Tüketim Tercihleri ve Tüketimi Etkileyen Faktörler

BİLGE GÖZENER, Murat SAYILI

Sulama Projelerinin Uygulandığı Alanlarda Arazi Toplulaştırmasının Kırsal Çevre Üzerine Olan Etkileri

Müge KİRMİKİL, İSMET ARICI

Patates çeşitlerinin bazı fiziksel özelliklerine göre kütle tahminlenmesi için matematiksel model geliştirme

Emine BERBEROGLU, Ebubekir ALTUNTAŞ, Emre DULGER

Organik olarak yetiştirilen Alphonse Lavalleé ve Trakya İlkeren ( vitis vinifera l.) cv. üzüm çeşitlerinde bazı kültürel uygulamaların verim ve kalite üzerine etkileri

Burçak İŞÇİ, Ahmet ALTINDIŞLİ

Yerel Kalkınmada Yaygınlaşan Bir Araç Olarak Geleneksel Gıdalar ve Geleneksel Gıda Mevzuatının Yaygınlaştırılabilirliği

Alpay ALTUNTAŞ, BÜLENT GÜLÇUBUK

Development of adequate mathematical models to predict the mass of potato varieties from their some physical attributes

EMİNE BERBEROĞLU, EBUBEKİR ALTUNTAŞ, Emre DULGER

Sera Koşullarında Farklı Katı Ortam Kültürlerinin Lilium Candidum Yetiştiriciliği Üzerine Etkisi

Özgür KAHRAMAN