Kimlik-içi Ötekileştirme: Türkiye’deki Suriyeli Göçmenler Örneği

Kimliklerin “asimetrik” karşılaşmasının, kaçınılmaz sonuçlarından biri, ötekileştirmedir. Coğrafyayı yurt edinmiş ve kurumsallık kazanmış bir ulusal kimlikle, bu yurda “ait” olmayan bir ulusal kimliğin karşılaşması halinde, ötekileştirmenin boyutunun daha güçlü olması, -ulusal kimliğin bir kapsama-dışlama diyalektiği temelinde inşa edildiği de göz önünde bulundurulduğunda- kaçınılmazdır. Zira bu, bir tür “muktedir-madun” ilişkisinin gelişmesine kapı aralar. Ötekileştirilen kimlik, bu durumun yarattığı iktidar ilişkileri içerisinde “sorunlu” bir hal almaya başlar. Bunun, ötekileştirilen kimliğe mensup olanların, kimlikleriyle ilişkilenmelerinde bir etki yaratması kaçınılmazdır. Bu çalışmada, iç-savaş nedeniyle Türkiye’ye göç eden ve bugün Gaziantep’te göreceli olarak “başarılı” olan Suriyelilerin, meskun ve hakim ulusal kimlik karşısında ikincil konuma düşmesi ve ötekileştirilmesiyle beraber kendi ulusal kimlikleriyle nasıl ilişkilendikleri ve bu bağlamda “muktedir” özneye nasıl bir mesaj vermeye çalıştıkları tartışılmıştır. Sonuç olarak “bazı” Suriyelilerin, kimlik-içi ötekileştirme eğilimi içerisinde olduğu görülmüştür. Bu, “muktedir” öznenin nezdinde bir tür kabul görme stratejisidir. Bu çalışmanın konusu, kimlik-içi ötekileştirmeyi yapan öznedir.

Intra-identity Marginalization: The Case of Syrian Refugees in Turkey

One of the inevitable consequences of the "asymmetrical" encounter of identities is marginalization. Considering that national identity is constructed based on a dialectic of inclusion and exclusion, it is inevitable that the dimension of marginalization will be more substantial when a national identity that has made the geography as homeland and gained institutionalization encounters another national identity that does not "belong" to this homeland. Because of these reasons, a kind of “competent-subordinate” relationship comes to light. The marginalized identity begins to become "problematic" within the power relations created by this situation. This will inevitably have an impact on those who belong to the marginalized identity regarding their identities. In this study, how the Syrians who immigrated to Turkey due to the civil war and who are relatively “successful” in Gaziantep today relate to their own national identities as they fall into a secondary position against the inhabited and dominant national identity and are marginalized, and in this context, what kind of message is given to the “competent” subject have been discussed. As a result, it has been determined that “some” Syrians tend to make intra-identity marginalization. This is a strategy of being accepted by the "competent" subject. The main discussion of this study is about the issue that tends to make intra-identity marginalization.

___

  • Anderson, B. (2007). Hayali Cemaatler. (İ. Savaşır, Çev.) İstanbul: Metis Yayınları.
  • Bauman, Z. (2017). Kimlik. (M. Hazır, Çev.). Ankara: Heretik Yayınları.
  • Benhabib, S. (2018). Ötekilerin Hakları: Yabancılar, Yerliler, Vatandaşlar. (B. Akkıyal, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bourdieu, P. (1986). The Forms of Capital. J. G. Richardson (Ed.), Handbook of Theory and Research fort he Sociology of Education içinde (ss. 241-258). New York: Greenwood Press.
  • Chambers, I. (2014). Göç, Kültür, Kimlik. (İ. Türkmen & M. Beşikçi, Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Düzen, N. E. (2015). Ayrımcılık, Ötekileştirme, Dışlama Rehberi. Ankara: Pharmakon Yayınları.
  • Fanon, F. (2014), Siyah Deri Beyaz Maske. (C. Koytak, Çev.) İstanbul: Versus Yayınları.
  • Foucault, M. (2000). Entelektüelin Siyasi İşlevi. (I. Ergüden, O. Akınhay & F. Keskin, Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Foucault, M. (2005). Özne ve İktidar. (I. Ergüden & O. Akınhay Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Gellner, E. (2008). Uluslar ve Ulusçuluk. (B. Ersanlı & G. Göksu Özdoğan, Çev.) İstanbul: Hil Yayınları.
  • Jones, P. & Krzyzanowski, M. (2011). Identity, Belonging and Migration: Beyond Constructing ‘Others’. G. Delanty, R. Wodak & P. Jones (Ed.), Identity, Belonging and Migration içinde (ss. 38-53). Liverpool: Liverpool University Press.
  • Kılıçbay, M. A. (2003), Kimlikler Okyanusu. Doğu Batı, 6 (23), 155-159.
  • Malesevic, S. (2006). Identity as Ideology: Understanding Ethinicity and Nationalism. Hampshire: Palgrave Macmillan.
  • Morrison, T. (2019), Ötekilerin Kökeni. (C. Demirdöğdü, Çev.) İstanbul: Sel Yayınları.
  • Mouffe, C. (2010). Siyasal Üzerine. (M. Ratip, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Memmi, A. (2009). Sömürgecinin Portresi Sömürgeleştirilenin Portresi. (Ş. Süer, Çev.) İstanbul: Versus Yayınları.
  • Park, R. E. (1928). Human Migration and the Marginal Man. American Journal of Sociology 33 (6), 881-893.
  • Schütz, A. (2019). Yabancı: Bir Sosyal Psikoloji Makalesi. L. Ünsaldı (Der.), Yabancı: Bir İlişki Biçimi Olarak Ötekilik içinde (ss. 35-52). Ankara: Heretik Yayınları.
  • Smith, A. D. (2004). Milli Kimlik. (B. S. Şener, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Spivak, G. C. (2020). Madun Konuşabilir mi?. (E. Koyuncu, Çev.) Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Triandafyllidou, A. (2008). National Identity and Immigration. G. H. Herb & D. H. Kaplan (Ed.), Nations and Nationalism, Vol.4: 1989 to Present içinde (ss. 1418-1429). Santa Barbara/California: ABC-CLIO.