Termoplastiklerin sürtünme karıştırma kaynağı ile birleştirilmesinde kaynak bölgesinde meydana gelen mikroyapılar

Termoplastiklerin sürtünme karıştırma kaynak tekniği (SKK) ile birleştirilmesi oldukça yenidir ve konu hakkında literatür de çok fazla çalışma yer almamaktadır. Ayrıca metallerin aksine plastiklerin SKK ile birleştirilmesi, plastiklerin termal ve viskoelastik davranışına bağlı olarak sınırlı kalmaktadır. Bu çalışma da; PE levhalar SKK ile birleştirilmiş ve kaynak sonrası birleştirme bölgesinden alınan numuneler üzerinde SEM incelemeleri gerçekleştirilmiştir. PE levhalar üzerinde yapılan SEM incelemelerinde; birleştirme ara yüzeyi olarak adlandırılan ve metallerdekine benzer şekilde kaynak bölgesinde ITAP benzeri bir yapı ile karşılaşılmıştır.  Kaynak bölgesinde oluşan yapının, ısının ve kaynak takımının etkisine göre dört bölgeye ayrıldığı ve bu bölgede meydana gelen karışım ve yapının kaynak mukavemeti üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.

___

  • Karagöz, İ., Termoplastiklerin Sürtünme Karıştırma Kaynak Özellikleri, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Göztepe, İstanbul-Türkiye, 2014.
  • Strand, S.R., Effects of Friction Stir Welding On Polymer Microstructure, Master of Science, Brigham Young University Department of Mechanical Engineering Utah, USA, 2004.
  • Öksüz, M., Termoplastiklerin Kaynağı, Yazılmış yayımlanmamış Ders Notları, Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul-Türkiye , 2009.
  • Technical Data Sheet PE-HWST, 2009, Trade name: PE-HWST. www.simona.de, Erişim Tarihi 11, 2012.
  • Technical Data Sheet PP-DWST, 2009, Trade name: PE-DWST. www.simona.de, Erişim Tarihi 11, 2012.
  • Ezdeşir, A., Erbay, E., Taşkıran, İ., Yağcı, M.A., Cöbek, M., Bilgic, T., Polimerler I, Pagyay Yayıncılık Turizm ve Ticaret Limited Şirketi, İstanbul-Türkiye, 1999.
  • New World EncyclopediaTM, Polyethyllene, http://www.newworldencyclopedia.org/ entry/ Polyethylene, Erişim tarihi 02, 2013.
  • Prados, J., 2010, Engineering Education “Today in History” Blog: Polyethylene is discovered.http://www.k-grayengineeringeducation.com/blog/index.php/2010/03/27/ engineering - education-today-in-history-blog-polyethylene-is-discovered-3/ , Erişim tarihi 02, 2013.
  • Spaniol, J., Rulander, J., Leo, M., 2007 Polypropylene. http://www.personal.psu.edu/ users/j/m/jms5157/Polypropylene%20Paper%20Part%20I.pdf Erişim tarihi 02, 2013.
  • YTÜ Metalurji:Differansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) http://yildizmetalurji. blogspot.com.tr/ 2012/08/diferansiyel-taramal-kalorimetre-dsc.html Erişim tarihi 04, 2014.
  • Durmuş, A., Yalçınyuva, T., Şekillendirme Sonrası Isıl Süreçlerin Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) Boruların Mekanik Özelliklerine Etkisi, 6. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 7-10 Eylül, Bornova, İzmir, Türkiye, 2004.
  • Durmuş, A., Kişisel Görüşme, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği, İstanbul-Türkiye, 2014.
  • Şekercioğlu, T., Kaner, S., Plastiklerin Yapıştırılmasında Yüzey Hazırlama Yöntemlerinin İncelenmesi. Mühendis ve Makine, 55(648), 37-43, 2014.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Elyaf takviyeli polimer kompozit malzemelerin farklı delme yöntemleri ile delinmesinde kesme performansının değerlendirilmesi: Literatür Taraması

Şenol BAYRAKTAR

Taş yığma camilerin sismik yük kapasitelerinin değerlendirilmesi

İlker KAZAZ, İrfan KOCAMAN

Rasemik Propranololün Biyokatalitik Derasemizasyonuna Ses Ötesi Dalga ve Tepkime Parametrelerinin Etkisi

Rahime SONGÜR, Ülkü MEHMETOĞLU

Ölçeklendirilen deprem kayıtlarının farklı doğrultularda etkimesi durumunda izolatör deplasmanlarında gözlenen artış

Esengül ÇAVDAR, Gökhan ÖZDEMİR

Statik, tuzlu ve asidik sulu ortamların Afyonkarahisar yöresinde yapı taşı olarak kullanılan gözenekli yapıtaşlarının kılcal su emme potansiyeline etkisi

Mustafa Yavuz ÇELİK, Selim YILMAZ

Parçalı yakıt maliyeti fonksiyonlarına sahip çevresel ekonomik güç dağıtımı problemlerinin çözümüne yeni bir yaklaşım: Konik skalerleştirme metodu

Celal YAŞAR, Serdar ÖZYÖN

İzobütan dehidrojenasyonunun CrOx/AC katalizörler üzerinde incelenmesi

Meltem DOĞAN, Saliha ÇETİNYOKUŞ, Emre KIRCI

Çevre sıcaklığı ve kaynak ön tav ısıl işleminin polietilen doğalgaz borularının elektrofüzyon kaynağına etkisi

Asghar NAJAFİGHAREHTAPEH, Ramazan KAÇAR

Mikro takımların operasyon şartları altındaki uç nokta FTF’lerinin analitik yöntemler vasıtası ile belirlenmesi

Orkun ÖZŞAHİN

Destek vektör makineleri kullanarak dinamik yumurta ağırlıklarının sınıflandırılması

İsmail YABANOVA, Mehmet YUMURTACI