Radyal Perçinleme İşlemine Basınç ve Zamanının Etkisi

Radyal perçinleme üretim metodu özellikle otomotiv üretim sektöründe sıkça kullanılmaktadır. Farklı veya aynı malzemeden üretilmiş olan parçalar perçinle bağlandığında, ilgili parçalara hasar verilmeden veya bağlantı noktası tahrip edilmeden birbirlerinden ayrılmaları mümkün değildir. Perçinleme işleminin teknik olarak optimal olabilmesi için makine tarafından perçine uygulanan basıncın değeri ve uygulama süresi büyük önem taşır. Parametrelerin elde edilme yöntemi ve deneysel olarak gözlenen değerler, perçinleme ile ilgili literatürde ilk kez dikkate alınmış ve değerlendirilmiştir.  Yayında, tasarım ve imalatı yapılan yeni bir radyal perçin bağı oluşturma makinesinin çalışma parametrelerini belirlemek amacıyla planlanan denemeler ve sonuçları tartışılmıştır. Tam faktöriyel deneysel tasarım yaklaşımına dayanan planlı deneyler yoluyla, optimum kafa oluşumu için gerekli perçinleme basıncı ve süre değerleri belirlenmiştir. Tespit edilen bu değerlerin doğrulaması için de doğrulama denemeleri yapılmıştır.

___

  • Babalık FC ve Çavdar K., Machine Elements and Construction Samples, 8. Basım, Dora Yayınevi, Bursa, 2015.
  • Liu Y., Zhang L., Liu W., Wang P.C., Single-sided piercing riveting for adhesive bonding in vehicle body assembly; Journal of Manufacturing Systems 32, 498– 504, 2013
  • Mori K., Bay N., Fratini L., Micari F., Tekkaya A.E., Joining by plastic deformation; CIRP Annals - Manufacturing Technology 62, 673–694, 2013.
  • Neugebauer R., Todtermuschke M., Mauermann R., Riedel F., Overview on the state of development and the application potential of dieless mechanical joining processes; Archives of Civil and Mechanical Engineering, Vol. VIII, No. 4, 51-60, 2008.
  • Cao Z. ve M. Cardew-Hall M., Interference-fit riveting technique in fiber composite laminates; Aerospace Science and Technology 10, 327–330, 2006.
  • Zimmer K., Ehrhardt M., Lorenz P., Stephan T., Ebert R., Braun A., Joining of molybdenum thin films with copper printed circuit board by laser micro-riveting; Optics & Laser Technology 49, 320–324, 2013.
  • Lepretre E., Chataigner S., Dieng L., Gaillet L., Cannardet H., Numerical and experimental investigations of hot driven riveting process on old metal structures, Engineering Structures 127, 583–593, 2016.
  • Blanchot V. ve Daidie A., Riveted assembly modelling: Study and numerical characterisation of a riveting process, Journal of Materials Processing Technology 180, 201–209, 2006.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tünel tipi indüksiyon fırını indüktörlerinde ısıtılacak parça çapının değişimine bağlı olarak sistem veriminin analizi

Ümit ÜNVER, Halil Murat ÜNVER

silika yüzeylerin ıslanma hareketlerinin moleküler dinamik ile modellenmesi

Murat BARİSİK

Akşehir Gölü’ndeki su seviye çekilmesinin meteorolojik ve uydu verileri ile incelenmesi

Senayi DÖNMEZ

Laboratuvar/Pilot ölçekte membran biyoreaktör(mbr) sisteminin tasarımı ve imalatı

Çağlayan AÇIKGÖZ, Kadir ÖZAN

Küresel grafitli dökme demir malzemesinde östemperleme işleminin mekanik dayanım ve yorulma çatlak ilerleme davranışına etkisinin araştırılması

Kubilay ASLANTAŞ, Nihal YUMAK

Yamadağ volkanitleri (Arguvan-Malatya) içerisinde silisli süstaşı oluşumları mineralojik, jeokimyasal, gemolojik özellikleri ve ekonomik önemleri

Zeynel BAŞIBÜYÜK, İlkay KAYDU AKBUDAK, Meltem GÜRBÜZ, Ayten ÖZTÜFEKÇİ ÖNAL, Fikret İŞLER

Pinyon-Tipi Takımla İmal Edilen Standart Olmayan Dişlilerin Bilgisayar Simülasyonu

Mahmut Cüneyt FETVACI

METANIN KURU REFORMLANMA REAKSİYONUNDA İNDİRGEME VE REAKSİYON SICAKLIKLARININ MEZOGÖZENEKLİ ALÜMİNA DESTEKLİ NİKEL KATALİZÖRLERİN AKTİVİTELERİNE VE KARBON OLUŞUMUNA ETKİLERİ

Hüseyin ARBAĞ, Sena YAŞYERLİ, Nail YAŞYERLİ, Gülşen DOĞU, Timur DOĞU

MERKEZİ ÇAPRAZLI ÇERÇEVELERDE DAYANIM FARKLILIĞI SONUCU OLUŞAN BURULMA ETKİLERİ

Bora AKŞAR, Bülent AKBAŞ, Ercan Şerif KAYA, Ferit ÇAKIR

Binalarda ekonomik optimizasyon kullanılarak dış duvar ve pencerelere bağlı yakıt tüketimi ve emisyon hesabı

Okan KON