Nesnelerin interneti teknolojisi için güvenlik: Var olan mekanizmalar, protokoller ve yaşanılan zorlukların araştırılması

Kablosuz duyarga ağları (KDA) son yıllarda küçük cihazların İnternet'e dahil olmasıyla araştırmacıların yoğun ilgi duyduğu alanlardan birisidir. Geniş uygulama alanlarına hitap eden bu ağlar; askeri, tıbbi, kimyasal ve çevre gözetleme gibi alanlarda kullanılmaktadır. Internet Engineering Task Force (IETF) 6LoWPAN, PANA, 6TiSCH gibi protokol eklentileriyle, uyumlu ve kararlı bir şekilde küçük cihazların İnternet'e dahil edilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmaların nihai hedefi, birbirleriyle İnternet üzerinden haberleşebilecek nesnelerin oluşturacağı yeni nesil İnternet'i mümkün kılmaktır. Milyarlarca cihazı birbirine global olarak bağlayacak olan bu yeni nesil ağ kavramına Nesnelerin İnternet’i (Internet of Things) ya da "Şeylerin İnternet"'i adı verilmektedir. Bu sayede yeni nesil İnternet artık kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve büyük sunucuların oluşturduğu bir İnternet olmaktan öte taşıtlar, ev elektroniği ürünleri, fabrikalar ve giyilebilir elektronik cihazlar gibi küçük cihazların bağlı olduğu bir İnternet olacaktır.  Bu yapıların yaygınlaşması ile birlikte bu ağ üzerinde milyarlarca cihaz aktif olarak veri üretecek ve bu verileri tüketeceklerdir. Yeni nesil İnternet'i oluşturacak küçük ve gömülü (embedded) cihazların büyük bölümü,  kısıtlı kaynaklarla global İnternet'in ortaya koyduğu birçok güvenlik tehdidiyle başa çıkmak zorunda kalacaklardır. Bu çalışmada Nesnelerin İnterneti teknolojisindeki güvenli haberleşme için kullanılan mekanizmalar ve var olan protokoller küçük cihazların mimari yapısı göz önüne alınarak katman katman incelenecektir. Bu katmanlardaki güvenlik mekanizmalarından ve karşılaşılan zorluklardan bahsedilip; güvenli bir Nesnelerin İnterneti için atılması gereken adımlar hakkında öneriler ortaya konulacaktır. Bu bağlamda 6TiSCH ve 6LoWPAN gibi yeni nesil Nesnelerin İnterneti protokolleri tanıtılarak; bu protokollerde yaşanılan zorluklar için muhtemel güvenlik mekanizmaları ele alınacaktır.

___

  • 1. Özdağ R., Kablosuz algılayıcı ağlarda hedef kapsama problemi için algılayıcı dağıtımı ile ağın yaşam süresinin optimizasyonu, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 32 (4), 2017.
  • 2. Fan Z., Kulkarni P., Gormus S., Efthymiou C., Kalogridis G., Sooriyabandara M., Chin W.H., Smart grid communications Overview of research challenges, solutions, and standardization activities, IEEE Commun. Surv. Tutorials, 15 (1), 21-38, 2013.
  • 3. Lu D., Liu T., The application and development of iot. International Symposium on Information Technology in Medicine and Education, 15 (1), 991-994, 2012.
  • 4. Dave E., The Internet of Things How the Next Evolution of the Internet Is Changing Everything. http://www.cisco.com/c/dam/en us/about/ac79/docs/innov/IoT_IBSG_0411FINAL.pdf. Yayın tarihi Nisan 9, 2011. Erişim tarihi Temmuz 29, 2016.
  • 5. Wood A.D., Stankovic J. A., Denial of service in sensor networks, Ad Hoc Networks, 35 (10), 54-62, 2002.
  • 6. Karlof C., Wagner D., Secure routing in wireless sensor networks: Attacks and countermeasures. Ad Hoc Networks, 1 (2), 293-315, 2003.
  • 7. Wood A.D., Stankovic J.A., A taxonomy for denial-of-service attacks in wireless sensor networks, Handbook of Sensor Networks: Compact Wireless and Wired Sensing Systems, 739-763, 2004.
  • 8. Ganesan D., Govindan R., Shenker S., Estrin D., Highly-resilient, energy-efficient multipath routing in wireless sensor networks, ACM SIGMOBILE Mobile Computing and Communications Review, 5 (4), 11-25, 2001.
  • 9. Shelby Z., Bormann C., keshi. ubiwna. org/ 2015IotComm /6LoWPAN The Wireless Embedded Internet.pdf. Yayın tarihi Kasım 8, 2009. Erişim tarihi Temmuz 14, 2016.
  • 10. Internet Engineering Task Force (IETF) IPv6 over Low Power Wireless Personal Area Networks (6lowpan) Working Group. http:// datatracker. ietf.org/ wg/ 6lowpan/. Yayın tarihi Nisan 7, 2010. Erişim tarihi Aralık 17, 2016.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Orta yükseklikteki hasar görmüşbetonarme bir binanın hasargörebilirliğinin incelenmesi

Zeynep ÇİFTÇİ, İlknur Fatma KARA, Yasin M. FAHJAN

Karanlık fermentasyon ile biyohidrojen üretimine işletim parametrelerinin etkisi

Zeynep YİLMAZER HİTİT, Baran ÖZYURT, Furkan SOYSAL, Şule CAMCIOĞLU, Bülent AKAY, Suna ERTUNÇ

Bursa’da iç ve dış mekan hava örneklerinde poliaromatik hidrokarbonların (PAHs) belirlenmesi

Gizem KAYIKÇI, Fatma ESEN

Kaiser-Hamming pencere yapısı ve Huang dönüşümü kullanılarak iki boyutlu sayısal süzgeç tasarımı ve imge iyileştirme uygulaması

Kemal AVCI

Yeni bir depo tasarım problemi ve polinomsal zamanlı optimal sipariş toplama algoritması önerisi

Ömer ÖZTÜRKOĞLU, Deniz HOŞER

Hareketli yük etkisindeki çatlaklı elastik kirişlerde gerilme şiddeti faktörleri

Volkan - KAHYA, Sebahat - KARACA

Organik Rankine- Brayton birleşik çevriminin enerji ve ekserji analizi

Önder KAŞKA, Onur BOR, Nehir TOKGÖZ

Polivinil alkol kompozit nanoliflerin hazırlanması ve katı-faz polivinil alkol’ün fotokatalitik bozunması

Özcan KÖYSÜREN, Hafize Nagehan KÖYSÜREN

Toz metalurjisi yöntemiyle üretilen tungsten-bakır kompozit malzemelerin mikro frezelenmesi: Kompozisyon ve sinterleme sıcaklığının etkisi

Ali ERÇETİN, Kubilay ASLANTAŞ, Mustafa PERÇİN

Düzlemsel ve mesoyapılı perovskit güneş pillerinin performans açısından karşılaştırılması

Ali KILIÇ, Mehmet Durmuş ÇALIŞIR