FARKLI AKIŞKANLARDA DEĞİŞKEN SOĞUTUCU AKIŞKAN DEBİLİ (VRF) SİSTEMİN EKSERJİ VE TERMOEKONOMİK ANALİZLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Günümüzde birçok ısıtma ve soğutma sistemi bulunmaktadır. Değişken soğutucu akışkan debili (VRF) iklimlendirme sistemi de bunlardan biridir.  Bu sistemler hem soğutma sistemi hem de ısı pompası olarak kullanılabilmektedir. Bu özelliği sayesinde aynı anda farklı hava şartları gereken otel, okul ve hastane gibi binalarda kullanımı öne çıkmaktadır. Ayrıca, aynı anda hem ısıtma hem de soğutma yapabilmesi enerji tasarrufu açısından da katkı sağlamaktadır. Bu sistemlerin diğer bir önemli avantajı ise, tek bir dış ünite ile birden fazla iç ünitenin çalışabilmesidir. Bu çalışmada, değişken soğutucu akışkan debili (VRF) iklimlendirme sisteminin farklı çalışma koşullarında, debilerde ve soğutucu akışkanlarda gerçekleşen entropi oluşumları ve ekserji kayıpları hesaplanmıştır. Bu kayıplar neticesinde gerçekleşen ekserji verimleri tespit edilmiştir. Ayrıca, ekserji analizi sonrası sistemin termoekonomik analizi ve ekserji dikkate alınarak maliyet hesabı yapılmıştır. Yapılan çalışma ile VRF sistemlerinin en verimli çalışma koşulları ve en az ekserji kaybını sağlayan soğutucu akışkanlar belirlenmiştir. Çalışma koşulları ve soğutucu akışkanlar dikkate alındığında sistemin ekserji eksenli maliyeti hesaplanmıştır. Yapılan analiz neticesinde, VRF sistemlerinin eş zamanlı ısıtma ve soğutma yaptığı durumun en verimli çalışma koşulu olduğu izah edilmiştir. Ayrıca soğutucu akışkanın ve soğutucu akışkan debisinin ekserji verimi ve ekserji eksenli maliyete etkisi ortaya konmuştur.

___

  • Yıldırım, A., Değişken Soğutucu Akışkan Debili Klima Sistemlerinde Ekserji Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Osmaniye, 2014.
  • Aynur, T.N., Hwang, Y., Radermacher, R., Field Performance Measurements of a VRV AC/HP System, 11th International Refrigeration and Air Conditioning Conference, Purdue, IN - A.B.D., 1-8, 15-20 Temmuz 2006.
  • Aynur, T.N., Hwang, Y., Radermacher, R., Experimental Evaluation of the Ventilation Effect on the Performance of a VRV System in Cooling Mode - Part I: Experimental Evaluation, HVAC&R Research, 14(4), 615-630, 2008.
  • Ünal, Ş., Erdinç, M. T., Kutlu, Ç., Thermodynamic Analysis of a Refrigeration System with Double Evaporators and Ejector, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 31(4), 1039-1047, 2016.
  • Oruç, V., Devecioğlu, A. G., Effect on the Thermodynamic Performance Using N20 and R444B Refrigerants Instead of R22 in a Vapor Compression Refrigeration System, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 31(4), 859-869, 2016.
  • Eyriboğun, M., Isı Geri Kazanımlı Değişken Akışkan Debili (VRV/VRF) Klima Sisteminin Termodinamiği ve Akış Kontrolü, Ulusal İklimlendirme Kongresi, Antalya-Türkiye, 283-299, 18-20 Kasım 2011.
  • Taner, T., Sivrioğlu, M., Thermoeconomic Analysis For the Power Plants of Sugar Factories, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 29(2), 407-414, 2014.
  • Çalışkan, H., Dinçer, İ., Hepbaşlı, A., Exergoeconomic and Sustainability Analyses of a Novel Air Cooler, Energy and Build., 55(1), 747-756, 2012.
  • Kılıçarslan, A., Hoşöz, M., Energy and Irreversibility Analysis of a Cascade Refrigeration System for Various Refrigerant Couples, Energy Convers. Manage., 51(12), 2947-2954, 2010.
  • Demir, V., Günhan T., Şahin, A., Ekren, O., Bilgen, H., Erek, A., Experimental Investigation of Cooling Performance of Milk Cooling Tank with the Vapor Compressed and Solar Absorption (LiCl-H2O) Cooling System, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 31(1), 29-37, 2016.
  • Tu, Q., Zou, D., Deng, C., Zhang, J., Hou, L., Yang, M., Nong, G., Feng, Y., Investigation on Output Capacity Control Strategy of Variable Refrigerant Flow Air Conditioning Systems, Appl. Therm. Eng., 99(1), 280-290, 2016.
  • Padilla, M., Exergy Analysis of The Performance of a Variable Refrigerant Flow (VRF) Air Conditioning System, International Journal of Air-Conditioning and Refrigeration, 19(1), 57-68, 2011.
  • Kabul, A., Alkan, R., Farklı Soğutucu Akışkanlar için Toprak Kaynaklı Isı Pompasının Termodinamik ve Termoekonomik Analizi, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, 36(1), 119-131, 2013.
  • Çengel, A.Y. ve Boles, M.A., Thermodynamics: An Engineering Approach, Mc-Graw Hill, New York, A.B.D., 2002.
  • Yıldız, A., Thermoeconomic Analysis of Diffusion Absorption Refrigeration Systems, Appl. Therm. Eng., 99(1), 23-31, 2016.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Güneş altında kurutulmuş havuç dilimlerinin rehidrasyon kinetiğinin incelenmesi

Osman İSMAİL

BELLİ AŞILMA OLASIĞINA SAHİP DEBİLERİN BÖLGESEL REGRESYON DENKLEMLERİNİN ELDESİ VE DOĞU KARADENİZ HAVZASI ÖRNEĞİ

Fatih SAKA, Ömer YÜKSEK

E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu

Ayberk CALPBİNİCİ, Erdal IRMAK

[18F]Flor üretiminde hedef olarak kullanılan [18O]H2O içindeki organik safsızlıkların giderimi

Nuray YILDIZ, Deniz KIVRAKDAL ÖZKUL

Kentsel büyüme modeli olarak konsantrik halkalar teorisine fizik kuramları çerçevesinde yeni bir yaklaşım: Kuvvet modeli üzerinden kinetik ve potansiyel kentleşme kavramı

Pınar Kısa OVALI, Ali ULAŞ

KENTSEL BÜYÜME MODELİ OLARAK KONSANTRİK HALKALAR TEORİSİNE FİZİK KURAMLARI ÇERÇEVESİNDE YENİ BİR YAKLAŞIM: KUVVET MODELİ ÜZERİNDEN KİNETİK VE POTANSİYEL KENTLEŞME KAVRAMI

Ali ULAŞ, Pınar KISA OVALI

ELASTİK BİR MALZEME İLE TEMAS HALİNDE OLAN GRAFEN TABAKANIN TİTREŞİM HESABI

Çiğdem DEMİR, Bekir AKGÖZ, Mehmet Cihad ERDİNÇ, Kadir MERCAN, Ömer CİVALEK

İÇ VE DIŞ DİŞLİ ÇARKLARDA MEYDANA GELEN YÜZEY BASINÇLARININ VE DEFORMASYONLARIN İNCELENMESİ

Emin GÜLLÜ, Tufan Gürkan YILMAZ

Karbon elyaf takviyeli karbon nanotüp katkılı epoksi kompozit helisel yayların mekanik davranışları

Hamit AKBULUT, Yahya KARA

Sıcaklık kontrolü ile polistiren/kil nanokompozit sentezi ve karakterizasyonu

Ayla ALTINTEN, Filiz ORMAN