ELEKTRONİK DİZ PROTEZİ İÇİN YÜRÜYÜŞ HAREKET DENKLEMLERİNİN ÇÖZÜMLEMESİ VE ORANSAL TÜREVSEL DENETİM UYGULAMASI

Bu çalışmada elektronik diz protezi geliştirilmesine yönelik insan yürüyüş hareketi incelenmektedir. Kaynaklarda yer alan yürüyüş hareket denklemleri, robot kolları esas alınarak türetilmekte ve denklemlerin doğrulukları, rapor edilen gerçek yürüyüş verileri ile ileri çözümü yapılarak sınanmaktadır. İleri çözüm benzetimleri, incelenen yürüyüş hareket denklemlerinin, yürüyüşün salınım evresini tanımlayabildiği ancak duruş evresinde yer tepki kuvvetinin hesaba katılmadığını göstermiştir. Eklem torkları sağlanarak, oluşacak eklem açılarının bulunması için yürüyüş hareketi denkleminin ters çözümünün sayısal olarak benzetimi gerçekleştirilmiştir. Ters çözüm kullanılarak, elektronik diz protezlerinde kullanılabilecek bir denetim çatısı olarak oransal türevsel (OT) denetim yöntemi incelenmiştir. Diz sistemin girişi ve çıkışı olan torku ve açısı arasındaki doğrusal olmayan ilişki doğrusallaştırılarak, bir transfer fonksiyonu oluşturulmuştur. OT denetleyici ve bu transfer fonksiyonu kullanılarak denetimli bir diz eklemi sistemi oluşturulmuştur. Bu sistemin adım girişe kararlı tepki verdiği oransal ve türevsel kazançlar elle ayarlanarak ters çözüm ile belirlenmiştir. Tasarlanan sisteme gerçek diz açıları hedef değer olarak girildiğinde, sistemin ürettiği diz açısının hedef değerleri takip edebildiği gözlemlenmiştir. Sonuçlar OT denetim yönteminin, elektronik diz protezi modeli ile kullanımını desteklemekte ve denetim parametrelerinin benzetim ortamında incelenebilme kolaylığını ortaya koymaktadır.

___

  • Kay, H. W. ve Newman J. D., “Relatıve Incidences Of New Amputations: Statistical Comparisons Of 6,000 New Amputees”, Orthotics and Prosthetics, Cilt 29, No 2, 3 - 16, 1975.
  • Flowers, W. C., “Use Of An Amputee-Computer Interactive Facility In Above-Knee Prosthesis Research", ACM Annual Conference/Annual Meeting, New York, 335-339, 1974.
  • Desdicioğlu, K., “Articulatio genu’nun morfolojik özellikleri”, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, Cilt 15, No 1, 45-52, 2008.
  • Akdoğan, K. E., Pnömatik Ve Manyetoreolojik Silindirli Elektronik Diz Üstü Protezlerin Tasarımı Ve Geliştirilen Hareket İnceleme Sistemleri İle Karşılaştırılması, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011.
  • Herr H. ve Wilkenfeld, A., “User-adaptive controlof a magnetorheological prosthetic knee”, Industrial Robot: An International Journal, Cilt 30, No 1, 42–55, 2003.
  • Zlatnik, D., Steiner, B. ve Schweitzer, G., “Finite-state control of a trans-femoral (TF) prosthesis”, IEEE Transactions on Control Systems Technology, Cilt 10, No 3, 408-420, 2002.
  • Wilkenfeld, A. J., Biologically Inspired Autoadaptive Control of a Knee Prosthesis, Doktora Tezi, Massachusetts Institute Of Technology, Department of Electrical Engineering and Computer Science, 2000.
  • Peeraer, L., Aeyels, B. ve Van der Perre, G., “Development of EMG-based mode and intent recognition algorithms for a computer-controlled above-knee prosthesis”, Journal of Biomedical Engineering, Cilt. 12, No. 3, 178-182, 1990.
  • Carlson J. D., Matthis, W. ve Toscano, J. R., “Smart prosthetics based on magnetorheological fluids”, 8th Annual Symposium on Smart Structures and Materials, Newport Beach, 308-316, 2001.
  • Akdogan, K. E. ve Yilmaz, A., “Analysis of Direct Motion Measurement System for Design of Above Knee Prosthesis”, International Conference on Virtual Environments, Human-Computer Interfaces and Measurement Systems (VECIMS 2010), Taranto, 56-59 2010.
  • Akdogan, K. E. ve Yilmaz, A.,, “Radyal Tabanlı Fonksiyon Ağları ile Yürüyüş Hareketinin Ölçümü ve Analitik Yöntemlerle Başarımının Karşılaştırılması”, Biyomedikal Mühendisliği Ulusal Toplantısı (BIYOMUT), İstanbul, 1-4, 2014.
  • Akdogan, K. E. ve Yilmaz, A., “Elektronik Diz Üstü Protez İçin Hareket Ölçüm Düzeneği Tasarımı”, Biyomedikal Mühendisliği Ulusal Toplantısı (BIYOMUT), Antalya, 1-4, 2010.
  • Kim, J. H. ve Oh, J. H., “Development of an Above Knee Prosthesis using MR Damper and Leg Simulator”, IEEE International Conference on Robotics & Automation, Seoul, 3686-3691, 2001.
  • Winter D., Biomechanics and Motor Control of Human Movement, 3rd Edition, John Wiley & Sons, New Jersey, A.B.D., 2005.
  • Spong, M. W., Hutchinson, S., ve Vidyasagar, M., Robot Modeling and Control, 1st Edition, John Wiley & Sons, New Jersey, A.B.D., 2005.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

İSTANBUL'UN İLÇELERİNİN AFET YÖNETİMİ AÇISINDAN ÖNEM AĞIRLIKLARININ ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ

Ahmet Sermet ANAGÜN, Abdullah Korkut ÜSTÜN

TCDD İltisak Hatları Projelerinin Değerlendirilmesinde Uzlaşık Çok Ölçütlü Karar Verme Yöntemleri Uygulaması

Osman KILIÇ, Hakan ÇERÇİOĞLU

Steganografi Tabanlı Yeni Bir Klasör Kilitleme Yaklaşımı ve Yazılımı Geliştirilmesi

Mehmet Ali ATICI, Şeref SAĞIROĞLU

SÜT SOĞUTMA TANKININ BUHAR SIKIŞTIRMALI VE GÜNEŞ ENERJİLİ ABSORPSİYONLU (LiCl-H2O) SOĞUTMA SİSTEMLERİYLE SOĞUTMA PERFORMANSININ DENEYSEL İNCELENMESİ

Vedat DEMİR, Tuncay GÜNHAN, Arzu ŞENCAN ŞAHİN, Orhan EKREN, Hamdi BİLGEN, Aytunç EREK

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE HAREKETLİ MEMBRAN YAPILAR İÇİN TASARIM METODOLOJİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Mehmet Tolga GÖĞÜŞ, Derya BAKBAK, Mustafa ÖZAKÇA

NANOAKIŞKANLARIN ISIL İLETKENLİK VE VİSKOZİTESİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ: TANECİK BOYUTU ETKİSİ

Alpaslan TURGUT, Şahika SAĞLANMAK, Serkan DOĞANAY

PMD23 ÇELİĞİNİN TORNALANMASINDA CBN KESİCİ UÇLARIN KESME PERFORMANSININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ VE TAKIM AŞINMASI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ

Alaattin KAÇAL, Ferhat YILDIRIM

TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI

Adil BAYKASOĞLU, Damla TAŞKIRAN, Hatice Gökçen AKKOYUN

Termal Kararlılığı Arttırılmış Demir Esaslı Ferritik Çelik Tozlarının Sıcak Pres ve Sıcak Ekstrüzyon (ECAE) Yöntemleri ile Konsolidasyonu

Hasan KOTAN

HAMSİ (Engraulis encrasicolus) YAĞINDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ VE DİZEL MOTOR PERFORMANS VE EMİSYONLARINA ETKİSİ

Yakup SEKMEN, Sedat ŞEN