Düzeltmeli Tavlama Benzetimi İle Birinci Tipte Basit Montaj Hattı Dengeleme: Bir Gerçek Hayat Uygulaması

Bu çalışmada bulaşık makinesi üreticisi bir firmanın montaj hattı dengeleme problemi ele alınmıştır. Bu vaka; çok modelli montaj hattı dengeleme problemine uymaktadır ve her bir bulaşık makinesi modelinde yaklaşık 300 görev, 400 öncelik ilişkisi ve 70 istasyon söz konusudur. Belli bir üretim seviyesini sağlamak üzere, model bazında kullanılan istasyon sayıları enküçüklenmek istenmektedir. Buna göre, model sayısı kadar birinci tipte basit montaj hattı dengeleme vakası üzerinde çalışılmıştır. Problemin bu boyutuyla vakaların en iyi çözümlerinin bulunması matematiksel modellere dayanan yöntemlerle başarılamamıştır. Bu sebeple, probleme kısa sürelerde iyi çözümler bulmak üzere bir düzeltmeli tavlama benzetimi sezgiseli geliştirilmiştir. Sezgisel yöntemin performansı literatürdeki test problemleri üzerinde sınanmış ve oldukça iyi sonuçlar elde edilmiştir. Daha sonra, geliştirilen sezgisel yöntem ele alınan gerçek hayat probleminin çözümünde kullanılmış ve mevcut uygulamadan daha iyi bir çözüm bulunmuştur.

___

  • Rekiek, B., Dolgui, A., Delchambre, A., Bratcu, A., “State of art of optimization methods for assembly line design”, Ann. Reviews in Control, Cilt 26, 163-174, 2002.
  • Scholl, A., Becker, C., “State of the art exact and heuristic solution procedures for simple assembly line balancing”, EJOR, Cilt 168, 666-693, 2006.
  • Becker, C., Scholl, A., “A survey on problems and methods in generalized assembly line balancing”, EJOR, Cilt 168, 694-715, 2006.
  • Boysen, N., Fliedner, M., Scholl, A., “A classification of assembly line balancing problems”, EJOR, Cilt 183, 674-693, 2007.
  • Ponnambalam, S.G., Aravindan, P., Naidu, G.M., “A multi-objective genetic algorithm for solving assembly line balancing problem”, International Journal of Advanced Manufacturing Technology, Cilt 16, 341–352, 2000.
  • Gonçalves, J. F., Almeida J. R., “A Hybrid Genetic Algorithm for Assembly Line Balancing”, Journal of Heuristics, Cilt 8, 629–642, 2002.
  • Yu, J., Yin, Y., “Assembly line balancing based on an adaptive genetic algorithm”, Int. Journal of Advanced Manufacturing Technology, Cilt 48, 347-354, 2010.
  • Dou, J., Li, J., Lv, Q., “A Hybrid Particle Swarm Algorithm for Assembly Line Balancing Problem of Type 1”, Proceedings of the 2011 IEEE International Conference on Mechatronics and Automation, Beijing, China, 1664-1669, 2011.
  • Lapierre, S.D., Ruiz, A., Soriano, P., “Balancing assembly lines with tabu search”, European Journal of Operational Research, Cilt 168, 826–837, 2006.
  • Sabuncuoglu, I., Erel, E., Tanyer, M., “Assembly line balancing using genetic algorithms”, Journal of Intelligent Manufacturing, Cilt 11, 295–310, 2000.
  • Baykasoğlu, A., “Multi-rule multi-objective simulated annealing algorithm for straight and U type assembly line balancing problems”, J. of Intelligent Manufacturing, Cilt 17, 217-232, 2006.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karbonil Demir Ve Manyetit Esaslı Manyetoreolojik Sıvıların Sönümleme Performansı Ve Katkı Maddesi Olarak Silika Dumanı Kullanımı

Turgay ERGİN, Duran ALTIPARMAK

Havacılık Yakıtı Jp-8 Ve Dizel Karışımlarının Tek Silindirli Bir Dizel Motorunda Performans Ve Egzoz Emisyonlarına Etkisi

Hasan YAMIK, Alper CALAM, Hamit SOLMAZ, Yakup İÇİNGÜR

Güneş Enerjisi Ve Isı Pompalı Kurutucuda Dilimlenmiş Kivi Kurutulması

Mustafa AKTAŞ, M. Çağatay KARA

Uluabat Gölü’nde İz Metallerin Askıda Katı Madde İle Su Arasındaki Dağılımının Araştırılması

Aslıhan KATİP, Feza KARAER, Saadet İLERİ, Sonay SARMAŞIK

Tekstil Atıksularındaki Metal Kompleks Boyarmaddelerin Yumurta Kabukları İle Giderimi

Müjgan OKUR

HAVA ARACI KOKPİT ARAYÜZ DEĞERLENDİRMESİ İÇİN ÇOK KRİTERLİ BİR YAKLAŞIM

Metin DAĞDEVİREN, Mehmet Burak ŞENOL, Mustafa KURT

TİKSO-DÖKÜM YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN Al2024 ALAŞIMININ MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Neşet AKAR, Volkan KILIÇLI, Hasan TANEROĞLU

DÖNER TÜP TAKIM KULLANARAK ELEKTROKİMYASAL DELME YÖNTEMİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ

Can ÇOĞUN, H. Bekir ÖZERKAN

KARBONİL DEMİR VE MANYETİT ESASLI MANYETOREOLOJİK SIVILARIN SÖNÜMLEME PERFORMANSI VE KATKI MADDESİ OLARAK SİLİKA DUMANI KULLANIMI

Duran ALTIPARMAK, Turgay ERGİN

Öz-Düzenlemeli Harita Ağları İle K-Ortalama Kümeleme Analizinin Karşılaştırılması: Tüketici Profilleme Örneği

Hüseyin INCE, Salih IMAMOGLU, Halit KESKİN