DOĞRU AKIM MOTOR HIZININ UYARLAMALI KUTUP YERLEŞTİRME DENETİMİ

Doğru akım motorunun dinamiğinin anlaşılması için motor parametrelerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu parametrelerden başlıcaları armatür endüktansı, armatür direnci, rotorun dönel eylemsizliği ve rotor yatağındaki sürtünmedir. Tüm bu parametrelerin belirlenmesi, her biri için ayrı deneylerin yapılmasını gerektirir. Ancak motor parametreleri, motorun çalışması sırasındaki koşullara bağlı olarak değişmektedir. Dolayısıyla, parametrelerin değişmediği varsayılarak tasarlanmış olan denetleyicinin performansı, çalışma sırasındaki değişimlerden dolayı düşer. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmada, motor parametrelerinin belirlenmesine gerek kalmadan, motor hızının istenildiği gibi davranış gösterdiği bir uyarlamalı denetim yöntemi sunulmaktadır. Bir doğru akım motoru için yapılmış simulasyon sonuçları, motor hızının önerilen yöntem ile denetlenebildiğini göstermiştir.

___

  • Matsui, N., Ohashi, H., “DSP-based adaptive control of a brushless motor” IEEE Transactions on Industry Applications, Volume: 28, Issue: 2, Pages: 448–454 March-April 1992.
  • Saab, S.S., Kaed-Bey, R.A., “Parameter identification of a DC motor: an experimental approach”, The 8th IEEE International Conference on Electronics, Circuits and Systems (ICECS 2001), Volume: 2, Pages: 981-984, 2-5 Sept. 2001.
  • Jung, Y.G., Cho, K.Y., Lim, Y.C., Park, J.K., Chang, Y.H., “Time-domain identification of brushless DC motor parameters”, Proceedings of the IEEE International Symposium on Industrial Electronics, vol.2, Pages: 593-597 1992.
  • Guinee, R.A., Lyden, C., “Accurate modelling and simulation of a DC brushless motor drive system for high performance industrial applications”, Proceedings of the 1999 IEEE International Symposium on Circuits and Systems, Volume: 5, Pages: 106 – 109 30 May-2 June 1999.
  • Sastry. S., Bodson. M., Adaptive Control, Prentice-Hall 1989.
  • Willems. J. L., Stability of Dynamical Systems, 50-51, Thomas Nelson & Sons Ltd. Great Britain 1970.
  • Rashid. M. H., Power Electronics, Prentice-Hall 1993.
  • Kuo. B. C., Automatic Control Systems, Prentice-Hall 1995.