DEPREME DAYANIKLI KENTLER İÇİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

Bu yazı, kent bilgi sistemleri ve deprem yönetimi kavramlarını tanımlayıp ilişkilendirmeyi; deprem felaketiyle nasıl mücadele edileceği konusunda bilinç uyandırmayı; deprem öncesi ve sonrası için gerekli olabilecek kentsel verileri çıkarmayı amaçlamıştır. Bu bağlamda, topluma daha iyi hizmet sunabilmeyi ve afetlere dayanıklı kentler yaratmak için kentsel kaliteyi etkili afet yönetimiyle geliştirmeyi amaçlayan kent yönetimi anlayışı önem kazanmaktadır. Bilgisayar teknolojisindeki son yenilikler ve coğrafi bilgi sistemleri karar vericilere gerekli bilgileri sağlayacak yeni yollar sunmaktadır. Artık, gelişmeler, iki ya da üç boyutlu haritalarda ve veri tabanlarında görüntülenip analiz edilebilecek, böylece anlaşılır ve kullanılabilir biçimde ilgili yerlere ulaşabilecektir. Bu çalışmada, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) ’ne dayalı sistemlerin söz edilen konulardaki kullanımının katkılarını göstermek için; İstanbul’da, Adalardaki kırılmamış ana fay hattına 15 kilometre uzaklıktaki Pendik ilçesi seçilmiştir. Bu bölgede; kentsel verileri, eylem ve iyileştirme planlarını içeren, CBS tabanlı tekniklerle kurulmuş bir sistem yaratmak amaçlanmıştır. İçeriğinde ise görüntüleme, analiz, çakıştırma, riskli bölgeleri ortaya çıkarma, kritik noktaları ve afet anında kullanılabilecek açık yolları bulma , yer seçimi, hizmet alanları, planlar arasında karşılaştırma, bina ve imar yasalarını kontrol, hasar tespit, rapor ve işbirliği bulunmaktadır.

___

  • Coburn, A. And Spence, R., Earthquake Protection, Chichester-New York, Wiley Inc., 1992.
  • Nuraliyev, I., Application of Geographic Information System In Earthquake Losses, basılmamış Master tezi ,İnşaat Müh. Bölümü, ODTÜ, Ankara, 1999.
  • Huxhold ,W., An Introduction to Urban Geographic Information Systems, NewYork, Oxford University Press, 1991.
  • Parr, D. M., GIS Glosssary of Terms, Quick Study, URISA, Illinois, 2000
  • Kim, K. and Levine, N., “Using GIS to improve highway safety”, Computers, Environment, and Urban Systems, 20 (4[5) : 289-302, 1996.
  • Zeiler, M., Modeling Our World: The ESRI guide to geodatabase design, California, ESRI Press, 1999.
  • Pendik Yıllık Faaliyet Raporu, Pendik Belediyesi, İstanbul, 2000.
  • Radke, J., Cova, T., Sheridan M., Troy, A., Mu, L., Johnson R., “Application challenges for geographic information science: implications for research, education and policy for emergency preparedness and response”, Journal of the Urban and Regional Information Systems Association, 12(2), 15-30, 2000.
  • Pendik Yıllık Faaliyet Raporu, Pendik Belediyesi, İstanbul, 2000.
  • ESRI, Using ArcView 3.1, ESRI Press, Redlands, California, USA, 1996.
  • Türkiye Deprem Vakfı, http://www.ins.itu.edu.tr/tdv/bina02.htm, 29/09/2002 tarihinde ziyaret edilmiştir.