ROUSSEAU VE FELSEFİ OTOBİYOGRAFİ

Filozoflar tarafından kaleme alınan felsefi otobiyografiler, felsefe tarihçilerine son derece değerli düşünme sahaları, özellikle de düşünce ile deneyim arasındaki bağlantıyı ele alma fırsatı sunar. Ne var ki, felsefi otobiyografi nispeten yeni bir tür olduğu için üzerine yapılan araştırmalar son derece kısıtlıdır. Bu bağlamda türün ilk örneklerini veren en önemli düşünürlerden olan Jean-Jacques Rousseau’nun yapıtları araştırmacılar için büyük önem taşır. Gelgelelim, bu yapıtlar barındırdığı paradokslar nedeniyle yorumculara ve felsefe tarihçilerine ayrı bir zorluk da çıkarmaktadır. Bu çalışmada söz konusu paradoksların aslında filozofun eserinin nasıl yorumlanmasını istediğine dair ipuçları barındırdığı ileri sürülüyor. Ardından da Rousseau’nun otobiyografik eseri İtiraflar’da anlattığı bir anıdan yola çıkılarak, filozofun düşünce ile deneyim bağlantısı bağlamında felsefi otobiyografi sorununu ele almak için önemli bir malzeme sunduğu iddia ediliyor.

ROUSSEAU AND PHILOSOPHICAL AUTOBIOGRAPHY

Philosophical autobiographies written by the philosophers themselves provide for the historians of philosophy invaluable and fruitful opportunities to shed light on the relation between the philosopher’s thought and the lived experience. However due to the fact that philosophical autobiography is a relatively new genre, studies on this field are quite limited. In this respect, as one of the pioneers of the genre, Jean-Jacques Rousseau’s works are especially noteworthy for the researchers. Yet, precisely because his works reflect the paradoxes of the philosopher, they present certain difficulties for the scholars and historians. This paper argues that these paradoxes, in fact, hints at the ways in which the philosopher intends his works to be interpreted. Relying on a specific memory that is recounted in Rousseau’s Confessions, the paper proceeds to discuss how this memory lays out an important framework to explore the question of philosophical autobiography in the context of the interplay between the lived experience and the thought of the philosopher.

___

  • Baggini, Julian. “Philosophical Autobiography”, Inquiry, cilt: 45, sayı: 3, 2002.
  • Barber, Benjamin R. “Rousseau and the Paradoxes of the Dramatic Imagination”, Daedalus, cilt: 107, sayı: 3, Yaz 1978.
  • Damrosch, Leo. Jean-Jacques Rousseau, (çev. Özge Özköprülü), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2017.
  • Darnton, Robert. Büyük Kedi Katliamı, (çev. Mustafa Yılmazer), Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2015.
  • de Man, Paul. Körlük ve İçgörü, (çev. Ferit Burak Aydar ve Cem Soydemir), Metis Yayınları, İstanbul, 2008.
  • Rousseau, Jean-Jacques. Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev, (çev. Sabahattin Eyüboğlu), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2018.
  • Rousseau, Jean-Jacques. Émile, (çev. Yaşar Avunç), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2019.
  • Rousseau, Jean-Jacques. İtiraflar, (çev. Kenan Somer), Islık Yayınları, İstanbul, 2016, s. 109.
  • Rousseau, Jean-Jacques. Letter to Beaumont, Letters from Mountain and Related Writings, (çev. Christopher Kelly ve Judith R. Bush), Darmouth College Press, Hanover ve Londra, 2001.
  • Rousseau, Jean-Jacques. Yalnız Gezerin Hayalleri, (Çev. Hasan Fehmi Nemli), Alfa Yayıncılık, İstanbul, 2018.
  • Salkever, Stephen G. “Interpreting Rousseau's Paradoxes”, Eighteenth-Century Studies, Cilt: 11, sayı: 2, Kış 1977-1978.
  • Starobinski, Jean. Transparency and Obstruction, (çev. Arthur Goldhammer), The University of Chicago Press, Chicago ve Londra, 1988.
  • Strauss, Leo. Doğal Hak ve Tarih, (çev. Murat Erşen ve Petek Onur), Say Yayınları, İstanbul, 2011.
  • Tütüncü, Fatma ve Tütüncü Koray, Trajik Hissiyat Ütopik Siyaset, Jean-Jacques Rousseau’nun Edebi ve Siyasi Tahayyülü, Metis Yayınları, İstanbul, 2019.