Husserl'in Başkasının Beninin Aristoteles'in Dost Kavramı Üzerinden Yeniden Düşünülmesi

Bu makalede, Edmund Husserl’in başkasının beni kavramının Aristoteles’in dost kavramı üzerinden yeniden düşünülmesinin olanaklılığı tartışılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda ‘dost, başkasının beni olabilir mi?’ sorusu incelenmektedir. Bu sorunun etik açıdan tartışılması bir-aradalık konusunun kavramları olan ben ve başkayı yeniden düşünmeyi gerektirmektedir. Husserl’in başkasının beni sorunu başkanın birlikte yaşamak için temel ve vazgeçilmez olduğunu açığa çıkarmaktadır. Dostu başka bir kendi olarak tanımlayan Aristoteles de dostu birlikte yaşamanın temeline koymaktadır. Husserl fenomenolojisinin temel kavramlarının ve ‘başkasının beni’ sorununun tartışıldığı bu makalede ben ve başka kavramları Husserl’in temel kavramları çerçevesinde ele alınmakta ve bu kavramların bir-aradalık konusu ilgisinde Aristoteles’in dost kavramı ile karşılaştırılması yapılmaktadır.

RE-THINKING HUSSERL’S OTHER-SELF THROUGH THE CONCEPT OF THE FRIEND IN ARISTOTLE

This study discusses the possibility of the re-thinking of Edmund Husserl’s concept of other-self through Aristotle’s concept of friend. Following this purpose, the possibility of thinking the other-self as friend is inquired. Discussing this question from an ethical perspective requires the re-thinking of the concepts I and the other-self which are the fundamentals for togetherness. The problem of Husserl’s other-self reveals the other as fundamental and indispensable for the idea of living together. Aristotle, also, defines the friend as other-self and construes his conception of the friend on the basis of living together. Accordingly, this article, in which Husserl’s fundamental concepts of his phenomenology and the problem of other-self are discussed, focuses on the reconsideration of the concepts of I and the other-self in relation and in comparision with Husserl’s basic concepts and Aristotle’s concept of the friend.

___

Aristoteles, Eudemos’a Etik, Çev. Saffet Babür, Dost Yayınları, Ankara, 1999.

Aristoteles, Nikomakhos’a Etik, Çev. Saffet Babür, Bilgesu Yayıncılık, Ankara, 2012.

Edmund, Husserl, Cartesian Meditations: An Introduction to Phenomenology, Trans. Dorion Cairns, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 1982.

Edmund, Husserl, Ideas Pertaining to a Pure Phenomenology and to a Phenomenological Philosophy: First Book: General Introduction to a Pure Phenomenology, Trans. F. Kersten, Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 1983.

Edmund, Husserl, Kesin Bilim Olarak Felsefe, Çev. Abdullah Kaygı, Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları, Ankara, 2007.

Edmund, Husserl, Fenomenoloji Üzerine Beş Ders, Çev. Harun Tepe, Bilgesu Yayıncılık, Ankara, 2010.

Edmund, Husserl, “Saf fenomenoloji ve Fenomenolojik Felsefeye İlişkin Düşünceler”, Baykuş Felsefe Yazıları Dergisi, Çev. Taşkıner Ketenci, Alef Yayınevi, Sayı 6, İstanbul, ss. 49-54.

Edmund, Husserl, “Noematik Anlam ve Nesne Bağı”, Baykuş Felsefe Yazıları Dergisi, Çev. Metin Bal – Feysel Taşçıer, Alef Yayınevi, Sayı 6, İstanbul, ss. 55-70.

Edmund, Husserl, “Kartezyen Meditasyonlar: Fenomenolojiye Bir Giriş”, Baykuş Felsefe Yazıları Dergisi, Çev. Kamuran Gödelek – Taşkıner Ketenci, Alef Yayınevi, Sayı 6, İstanbul, ss. 71-91.

Gottfried Wilhelm Leibniz, Monadoloji ya da Felsefenin İlkeleri, Çev. Ogün Ürek, Biblos Yayınları, Bursa, 2009.

Kurtul, Gülenç, “Edmund Husserl’de ‘Başkasının Beni’ Sorunu ve İntersubjectivite Kavramı”, Kilikya Felsefe Dergisi, 2014/1, ss. 19-39.

Lale, Levin, Basut, “Aristoteles'te Özel Bir Koinonia Tarzı Olarak Prote Philia”, FelsefeLogos, (Sosyal Hareketler), Sayı 56, Fesatoder Yayınları, 2015, ss. 197-200.

Martin, Buber, Ich und Du, Reclam, Ditzingen, 2009.

Nermi, Uygur, Edmund Husserl’de Başkasının Ben’i Sorunu, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 1998.

Önay, Sözer, Edmund Husserl’in Fenomenoloji’si ve Nesnelerin Varlığı, Edebiyat Fakültesi Basımevi, İstanbul, 1976.

Özlem, Derin, “Maskenin Ardında: İnsanın Ötekisi Karşısında Gizlenme İhtiyacı”, ETHOS: Felsefe ve Toplumsal Bilimlerde Diyaloglar, 2020, 13/2, ss. 104-119.

Platon, Devlet, Çev. S. Eyüboğlu – M. A. Cimcoz, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2007, 509d-511d.

Robert, Sokolowski, Introduction to Phenomenology, Cambridge University Press, New York, 2000.

Thomas S., Kuln, Bilimsel Devrimlerin Yapısı, Çev. Nilüfer Kuyaş, Kırmızı Yayınları, İstanbul, 2017.