FELSEFİ ANTROPOLOJİ’NİN GEREKLİLİĞİ VE MAX SCHELER’İN FELSEFİ ANTROPOLOJİ’SİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu yazının amacı; Antropoloji adında bir bilim dalı varken neden Felsefi Antropolojiye gereksinim olduğunu ortaya koymak ve Felsefi Antropolojinin teorik temellerini incelemektir. Buna ek olarak bir diğer amaç da Max Scheler’in Felsefi Antropoloji’sini kısaca anlatarak felsefi açıdan değerlendirmektir. 19. Yüzyılın başından başlayıp İkinci Dünya Savaşı’nın bitişiyle birlikte kendini güçlü bir biçimde hissettiren ‘insan nedir?’ problemine felsefenin verdiği bir yanıt olarak okunabilecek olan Felsefi Antropoloji disiplini, günümüz dünyasında da insanlığın içerisine düştüğü bazı temel problemlere ışık tutabilecek niteliktedir. Yazının sonunda, özellikle modern bilim üzerinden “insanın neliğine” dair kısa bir belirlemenin yapılması da uygun görüldü.

NECESSITY OF PHILOSOPHICAL ANTHROPOLOGY AND AN EVALUATION OF MAX SCHELER’S PHILOSOPHICAL ANTHROPOLOGY

The aim of this paper is to put forward that why do we need Philosophical Anthropology when there is Anthropology that exists as a branch of science and to investigate the theoretical foundations of Philosophical Anthropology. In addition to this, another aim is to explicating the Philosophical Anthropology of Max Scheler briefly and evaluate it in the aspect of Philosophy. The discipline of Philosophical Anthropology which can be considered as a kind of response to the ‘problem of humanity’ vigorously starting from 19th century and by the end of the Second World War, is also able to shed light upon some contemporary problems. At the end of the paper, it was regarded to make a determinization about the “quality of humanity” through modern science especially.

___

  • Calvin Wells, Sosyal Antropoloji Açısından İnsan ve Dünyası, Remzi Kitabevi, Çev. Bozkurt Güvenç 1972, Ankara.
  • Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014), http://www.imdb.com/title/tt2395695/
  • James L. Gould, Hayvan Zihni: Hayvanlarda Akıl Yürütme ve Problem Çözme Becerisi Üzerine, Tübitak Yayınları, Çev. Deniz Yurtören Nisan, 2001.
  • Max Scheler, İnsanın Kosmostaki Yeri, Bilgesu Yayınevi, Çev. Harun Tepe Ankara, 2012.
  • Richard Schacht, “Philosophical Antropology: What, Why and How”, Philosophy and Phenomenological Research, Vol. 50, Suplement (Autumn, 1990), pp. 155-176
  • Takiyettin Mengüşoğlu, Kant ve Scheler’de İnsan Problemi, Doğubatı Yayınları, Yayına Hazırlayan: Uluğ Nutku, Ankara, 2014.
  • Thomas Hylland Eriksen, Sosyal ve Kültürel Antropoloji, Birleşik Yayınevi, Ankara, Çev. A. E. Koca, 2012.